Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς… εκλογές! | Του Θ. Παπαμιχαήλ

25

Ένα χρόνο τώρα, τις είχαμε συνηθίσει… Τις περιμέναμε συναθροισμένοι στα καφενεία, στις παρέες, στις τηλεοπτικές εκπομπές, στα ΜΜΕ και στα κάθε είδους νέα μέσα, στο διαδίκτυο. Ήταν μια κάποια λύση, στην βαρετή καθημερινότητα μας όπως οι «Βάρβαροι» του Καβάφη. Ένα χρόνο τώρα μετρήσαμε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, δύο εθνικές, δύο αυτοδιοικητικές και μία για την ευρωβουλή.

Και ξαφνικά πέσαμε σε εκλογική χειμερία νάρκη, τριετούς μεγέθους, μέχρι το καλοκαίρι του 2027 σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις. Τρία χρόνια, πολίτες και πολιτικοί θα αρκεστούν σε δεύτερης κατηγορίας εκλογικές αναμετρήσεις, σε εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και άλλες ενώσεις, οργανώσεις, και συλλόγους.

Παραφράζοντας την Καβαφική φράση «περιμένοντας τους Βαρβάρους» σε «περιμένοντας τις εκλογές» το ερώτημα αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί από κανένα άρθρο αλλά μπορεί να δώσει τροφή για σκέψη, στους έχοντες τη δυνατότητα να επισπεύσουν το χρόνο των εκλογών.

Η κυβέρνηση θέλει να μείνει μακριά από γεγονότα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εκτός κι αν έρθουν και τη βρουν αυτά. Προβλήματα γεωπολιτικά, μεγάλης ακρίβειας, έντονης δυσαρέσκειας των πολιτών και συνεχείς δημοσκοπικές έρευνες που θα δείχνουν μεγάλη πτώση των ποσοστών της, μπορεί να οδηγήσουν σε αναθεώρηση του χρόνου των εκλογών!

Εξυπακούεται ότι αν το όνειρο της ανασύνθεσης της μεγάλης κεντροαριστεράς, μείνει στις καλένδες, τότε θα εξαντληθούν τα όρια του χρόνου των εκλογών, τριετία. που έχει θέσει το κυβερνών κόμμα. Σίγουρα!

Αντίθετα, αν τα πολιτικά κόμματα της κεντροαριστεράς τα βρούνε, ιδεολογικά, προγραμματικά και σε επίπεδο αρχηγού, τότε τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή. Ενωμένη πλέον η αντιπολίτευση θα πιέζει δυναμικά την κυβέρνηση, κάνοντας δύσκολη τη διαχείριση της καθημερινότητας των κυβερνώντων και αδύνατη την  υλοποίηση ακόμη και των πιο απλών μεταρρυθμίσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. Πιο εύκολο είναι να προβλέψει κάποιος τους τυχερούς αριθμούς του Τζόκερ, παρά την ημερομηνία των νέων εκλογών. Άλλωστε στην πολιτική τα δύσκολα ερωτήματα έχουν ενδιαφέρον και όχι οι μεγαλοστομίες  και τα συνθήματα. Ας ελπίσουμε ότι το μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις νέες εκλογές θα μας κάνει να πάμε με ενθουσιασμό στις κάλπες και η αποχή θα φτάσει σε ιστορικά χαμηλά!

Θανάσης Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγος

bluestarferries

goldenstarferries