Την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα –ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου- άνοιξε ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, με τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε την Τετάρτη (12/7). Ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος δήμαρχος Πάρου, Κώστας Ροκονίδας, ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

«Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, λίγοι μήνες μας χωρίζουν από τον Οκτώβρη που θα κληθούμε να επιλέξουμε τη νέα δημοτική αρχή.
Εδώ και χρόνια γίναμε και γινόμαστε μάρτυρες και θύματα μιας πολιτικής που είναι απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα. Από τις πλάτες μας πέρασαν μνημόνια, προγράμματα σταθερότητας και όλο το νομοθετικό πλαίσιο χειραγώγησης της τοπικής διοίκησης. Αυτά αποτέλεσαν και αποτελούν μέχρι σήμερα τα εργαλεία εφαρμογής μιας πολιτικής που οι συνέπειες της άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην πλειοψηφία του λαού μας, στο νησί μας όπως και στην τοπική διοίκηση συνολικά, ενώ σήμερα έχουμε μπροστά μας το νέο μνημόνιο που λέγεται ταμείο ανάκαμψης δηλαδή δάνειο – εργαλείο για τη χρηματοδότηση κύρια των επιχειρηματικών ομίλων που θα φορτωθεί και πάλι στις γνωστές πλάτες.

Σήμερα όσοι μιλούν για αυτοδιοίκηση στο Δήμο, δηλαδή για έναν οργανισμό που αποφασίζει από μόνος του για το μέλλον του είτε είναι πολιτικά αφελείς είτε συνειδητά παραπλανούν, αφού τα όποια αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά των Δήμων έχουν χαθεί εδώ και χρόνια. Δήμοι και Περιφέρειες έχουν μετατραπεί σε εργαλεία εφαρμογής της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας (ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπή μέτρων κοινωνικής πολιτικής και εργασιακών σχέσεων, μετατροπή των δήμων σε επιχειρηματίες, κλπ). Η εκάστοτε κυβέρνηση υποταγμένη στις κατευθύνσεις της ΕΕ ουσιαστικά πλέον εποπτεύει και ελέγχει την υλοποίηση της πολιτικής της μέσα στους Δήμους.
Σε αυτό το πλαίσιο παραχωρούνται απλόχερα και σκόπιμα μια σειρά από αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους που απαιτούν κεντρικό σχεδιασμό όπως οι τομείς της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, κλπ, με αποτέλεσμα τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα που πρέπει να έχουν αυτές. Από την άλλη η χρηματοδότηση των Δήμων έχει περικοπεί από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 60% τα τελευταία χρόνια με στόχο οι δήμοι να αναπληρώσουν την χρηματοδότηση τους από ίδιους πόρους δηλαδή από την φορολόγηση των δημοτών με επιβολή και αύξηση τοπικών φόρων.

Όσοι λοιπόν θέλουν να βλέπουν ότι η πορεία των προβλημάτων του νησιού μας είναι ανεξάρτητη από τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας, απομονωμένη από την γενικότερη πολιτική δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα, θέλουν να τις κρύψουν συνειδητά και παραπλανούν. Κι’ όταν δεν ξέρεις την αιτία ή την αποκρύπτεις δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το αποτέλεσμα. Αυτό ακριβώς όμως καθορίζει και την αποτυχία αυτών των προσεγγίσεων ανεξάρτητα από προθέσεις. Όποιος για παράδειγμα πιστεύει ότι τα προβλήματα των απορριμμάτων, του κυκλοφοριακού, της προστασίας του περιβάλλοντος (ανεμογεννήτριες, υπερδόμηση, παραλίες που ιδιαίτερα μας απασχολούν κλπ.), κρίνονται μόνο από τις δικές του επιθυμίες, απλά λέει στις Παριανές και τους Παριανούς ψέματα. Οι λύσεις αυτών και άλλων κυρίαρχων προβλημάτων του νησιού μας έχουν απέναντι τους ένα εχθρικό πολιτικό περιβάλλον και ένα νομοθετικό πλαίσιο που ευνοεί την αυθαιρεσία και τα συμφέροντα. Αυτές είναι αλήθειες που πρέπει να ακουστούν και να ειπωθούν στον παριανό λαό. Να ξέρει ότι θα χρειαστεί μέτωπο συμπαράστασης και αγωνιστικής διάθεσης για την διεκδίκηση λύσεων, απέναντι στην κεντρική εξουσία.

Το πρόβλημα του νησιού μας δεν είναι απλά η αλλαγή διαχειριστή, γιατί αν αυτός είναι το ίδιο υποταγμένος με τη σημερινή δημοτική αρχή στην πολιτική της κεντρικής εξουσίας, τότε για μια ακόμα φορά ο τόπος μας θα εισπράξει και πάλι το αποτέλεσμα της διαχείρισης των σημερινών αδιέξοδων.
Η ανάγκη της Πάρου είναι η ανάδειξη μιας δημοτικής αρχής, που θα εμπνέει τους πολίτες, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα προς όφελος των πολλών, που αγωνιστικά θα διεκδικεί μαζί με τον παριανό λαό τη λύση των προβλημάτων του τόπου μας. Δεν πάει άλλο!

Είναι προφανές ότι με την άνοδο της τουριστικής κίνησης, της άναρχης ανάπτυξης, τα προβλήματα του παρελθόντος όχι μόνο δεν λύθηκαν αλλά αντίθετα διογκώθηκαν και επιπλέον γεννήθηκαν νέα. Πρόβλεψη και σχεδιασμός δεν υπήρξαν. Υποδομές προβληματικές από το παρελθόν δεν άντεξαν, όπως πολεοδομικοί σχεδιασμοί, κυκλοφοριακό, χώροι στάθμευσης, διαχείριση απορριμμάτων, περιβάλλον, υποδομές πολιτισμού, διαχείριση υδάτινων αποθεμάτων, κλπ. Σχολικά κτίρια που λείπουν, άλλα «γερασμένα» ή ακατάλληλα, ανύπαρκτοι κοινόχρηστοι χώροι για τους δημότες, ανεπαρκείς χώροι άθλησης της νεολαίας, ανύπαρκτοι χώροι δημιουργικής απασχόλησης της νέας γενιάς και άλλα πολλά συνθέτουν την σκληρή πραγματικότητα των κατοίκων του «επενδυτικού φιλέτου» που λέγεται Πάρος. Υποστελεχωμένες δημοτικές υπηρεσίες χωρίς το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, υποβάθμιση σε μέσα και προσωπικό στη Δημόσια Υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση κλπ., γιατί όλα υπολογίζονται με τη λογική κόστους και οφέλους σε βάρος πάντα των πολλών.

Από την άλλη η ακρίβεια στο κόστος της ζωής μας, ο πληθωρισμός, η αβεβαιότητα του αύριο, ο εργασιακός μεσαίωνας, τα αδιέξοδα της νεολαίας, τα προβλήματα των μικρομεσαίων, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που γονατίζουν από τις υποχρεώσεις συμπληρώνουν μια εικόνα που είναι πολύ μακριά από αυτό που σήμερα δικαιούμαστε.
Ανησυχούμε ακόμα για την κατάσταση στη γειτονιά μας, στο Αιγαίο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Η μετατροπή της χώρας από Βορρά μέχρι το Νότο σε απέραντο αμερικανονατοϊκό στρατόπεδο σε συνδυασμό με την βαθιά εμπλοκή στο πόλεμο της Ουκρανίας, βάζουν σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία των νησιών μας.

Φίλες και φίλοι, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στα δεκατρία χρόνια ύπαρξης της ανδρώθηκε και μεγάλωσε χάρη στην δική σας εμπιστοσύνη. Στις τελευταίες εκλογές μας φέρατε ένα βήμα πριν από την κατάκτηση της δημοτικής αρχής, νίκη που χάθηκε μετά τις ανηλεείς και βρώμικες επιθέσεις που δεχθήκαμε από τα συμφέροντα που ένοιωθαν ότι θα βρουν αντίπαλο στους σχεδιασμούς τους. Έφτασαν στο σημείο να λένε ότι θα πάρουμε σπίτια και θα κλείσουμε μαγαζιά, δουλειά βέβαια που κάνει το σύστημα που υποστηρίζουν με τους χιλιάδες πλειστηριασμούς.

  • Τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τη δύναμη που εσείς μας δώσατε, παρά τις αντιξοότητες που δημιούργησε η πανδημία, στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο τις ανάγκες του Παριανού λαού, αναδείξαμε προβλήματα, προτείναμε λύσεις, κατορθώσαμε να κάνουμε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου προτάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολλών και τα προβλήματα του τόπου μας.
  • Είμαστε περήφανοι για το έργο αυτό, που σίγουρα λόγω της αδυναμίας επικοινωνίας με τους πολίτες την περίοδο της πανδημίας δεν έφτασε παντού.
  • Αυτή είναι η δική μας «προίκα» που θέτουμε στην κρίση σας και όχι τα παχιά τα λόγια με τα πολλά «ΘΑ» και χωρίς να λένε το «ΠΩΣ».
  • Είμαστε περήφανοι ακόμα γιατί μέσα από τη διαφορετικότητα μας, τη συμφωνία μας στα περισσότερα ή και σε λιγότερα, κατακτήσαμε την ενότητα μας, παλέψαμε ενιαία τα ζητήματα του νησιού μας και είμασταν μια γροθιά, διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες» που μίλαγαν ή εύχονταν τη διάλυση μας.

Σε κάθε περίπτωση στη συνείδηση των Παριανών η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταγραφεί σαν η δύναμη που με συνέπεια, γνώση και αποφασιστικότητα, με θέσεις και αγωνιστική διάθεση ήταν και θα είναι πάντα μπροστά στον αγώνα για την διεκδίκηση της επίλυσης των προβλημάτων του νησιού μας και των κατοίκων του.

  • Εμείς επιδιώκουμε να δώσουμε δυνατότητα έκφρασης και συσπείρωσης στη προοπτική της ανάπτυξης προς όφελος του Παριανού λαού.
  • Εμείς είμαστε «εξαρτημένοι» από τη δέσμευση μας να αγωνιστούμε για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του Παριανού λαού και να διεκδικήσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας.
  • Απέναντι στη δική μας πολιτική βρίσκεται η υποκρισία των «ανεξάρτητων» που οι αψιμαχίες τους έχουν να κάνουν μόνο με τη διεκδίκηση της εξουσίας.

Οι διαφορές τους είναι ανύπαρκτες αφού και οι δυο «προσκυνούν» την κυρίαρχη πολιτική, την αποδέχονται και την υπηρετούν στο σύνολο της από τις σημερινές τους θέσεις.
Πότε εναντιώθηκαν και πως θα διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου; Αποτελούν όψεις, παρά την αντιπαράθεση τους, του ίδιου νομίσματος. Υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια σαν απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα. Όμως και οι δυο θα υποταχθούν και πάλι στην εφαρμογή μιας πολιτικής που είναι μακριά από τα λαϊκά προβλήματα και τα συμφέροντα του Παριανού λαού.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, διεκδικούμε:

  • Μια δημοτική αρχή με πίστη στην πραγματική λαϊκή συμμετοχή, που θα αναβαθμίζει το ρόλο των κοινοτικών και του δημοτικού συμβουλίου, τη διαφάνεια, το λαϊκό έλεγχο, την ενεργοποίηση του Παριανού λαού και την ενημέρωση του.
  • Τη δραστική αύξηση της χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε είδους αντιλαϊκής φορολογίας. Επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Φτηνή, τακτική και σύγχρονη συγκοινωνία.
  • Σχεδιασμό, μέτρα και υποδομές για το φυσικό, δομημένο, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο νησί μας. Δημόσια έργα υποδομών που απαντούν στις λαϊκές ανάγκες.
  • Υγεία, παιδεία, πρόνοια με παροχές δημόσιες, δωρεάν και ενιαίες για όλους.
  • Δημόσια προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και προστασία της δημόσιας γης.
  • Σχεδιασμό και απαραίτητα έργα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές.
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, τα νομικά του πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Όλοι αυτοί οι άξονες θα εξειδικεύονται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα.

  • Ας σηκώσουμε κεφάλι στα συμφέροντα που επιβουλεύονται το μέλλον του νησιού μας με στόχο τα δικά τους κέρδη και που σήμερα υποβαθμίζουν τη ζωή μας.
  • Ας ορθώσουμε το ανάστημα μας απέναντι στην όποια πολιτική στρέφεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και σε όσους είναι πρόθυμοι να την υπηρετήσουν.
  • Σκεφθείτε με βάση τα δικά σας συμφέροντα, τις δικές σας ανάγκες ώστε με τη συμμετοχή και την πάλη όλων μας να αναδείξουμε δημοτική αρχή που μας αξίζει, την Λαϊκή Συσπείρωση με Δήμαρχο τον Κώστα Ροκονίδα, γιατί η ελπίδα είναι εδώ!
  • Σκεφθείτε ότι η Πάρος δεν αντέχει άλλες δοκιμές και πειράματα με εναλλαγές προσώπων. Χρειάζεται αλλαγή ρότας, αλλαγή πολιτικής με ανθρώπους στο τιμόνι που μπορούν να αλλάξουν την πορεία του τόπου μας πάντα με τη δική σας συμπαράσταση, γιατί η δική μας δύναμη είστε εσείς!».
bluestarferries

goldenstarferries