Στο πλαίσιο των δημοσιευμάτων της προεκλογικής περιόδου, ο δήμαρχος Πάρου και εκ νέου υποψήφιος ως επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη», Μάρκος Κωβαίος, σε άρθρο του στη «Φωνή της Πάρου», αναφέρει τα μεγάλα στοιχήματα για την επόμενη μέρα της Πάρου

Τα τελευταία χρόνια η Πάρος έκανε άλματα προόδου, ενίσχυσε σημαντικά τις υποδομές της, καθιερώθηκε ως τουριστικός προορισμός στον παγκόσμιο χάρτη, αναπτύχθηκε με όρους βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και μπορεί να κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία. Η προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση του νησιού μας είναι, βέβαια, συνεχής και, ήδη, τα μεγάλα στοιχήματα για την επόμενη ημέρα της Πάρου έχουν τεθεί: Βιώσιμος τουρισμός, ελεγχόμενη πολεοδόμηση, νέες σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις και ψηφιακός μετασχηματισμός είναι οι κυριότεροι στόχοι ώστε ο τόπος μας να συνεχίσει να προοδεύει και να γίνεται όλο και καλύτερος, όλο και πιο φιλικός σε κατοίκους και επισκέπτες.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

Η Πάρος, χάρη στη συνεπή και συνεχή στρατηγική ανάδειξής της ως προορισμού με ποιοτικά ενδιαφέροντα που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια, κατόρθωσε να ανέβει στην κορυφή των προτιμήσεων τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας χρόνο με το χρόνο σημαντικές επιτυχίες σε εισροές και πληρότητες. Σε αυτό συνέβαλε και η επέκταση του αεροδρομίου το οποίο δίνει ακόμα σημαντικότερες προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.
Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού, πέρα από τους αριθμούς των αφίξεων, αποτυπώνεται  και στις μετρήσεις καταξιωμένων οίκων αξιολόγησης τιμών ακινήτων όπου διαφαίνεται η υπεραξία του προορισμού, κάτι το οποίο έχει θετικό αποτέλεσμα όχι μόνο για τους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι βλέπουν τις περιουσίες τους να αναβαθμίζονται.
Οι μορφές τουρισμού στις οποίες θα δοθεί έμφασητα επόμενα χρόνια είναι ο Βιώσιμος Τουρισμός που στοχεύει σε οικολογικούς και ευσυνείδητους ταξιδιώτες, ο Πολιτιστικός Τουρισμός που θα βασιστεί στην πολιτιστικήκαι θρησκευτική μας κληρονομιά, ο Γαμήλιος Τουρισμός ο οποίος γνωρίζει άνθιση τα τελευταία χρόνια με την πλειοψηφία των επισκεπτών να προέρχεται από ανώτερα και ανώτατα οικονομικά στρώματα και από δυναμικές αγορές, όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Τέλος, περαιτέρω έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη του Εναλλακτικού Τουρισμού που προσφέρει το νησί: Ο αθλητικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός και ο οινοτουρισμός συμβάλουν στην περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου.

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ

Η νέα υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Πάρου είναι μία κρίσιμη υπηρεσία η οποία ιδρύθηκε για να ελεγχθούν οι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη δόμηση αλλά και ένα χρήσιμο εργαλείο για την εφαρμογή του Πολεοδομικού μας Σχεδίου και την τήρηση του νόμου.
Στόχος είναι το νησί μας να αποφύγει την υπερδόμηση, να προστατέψει το φυσικό του περιβάλλον και να κρατήσει τον ανθρώπινό του χαρακτήρα. Όλα αυτά θα τα πετύχουμε με τον έλεγχο και τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης οικιστικής εξάπλωσης, την εγκατάσταση αναπτυξιακών – παραγωγικών δραστηριοτήτων και τουριστικών ζωνών στις ορισμένες περιοχές ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης. Η ελεγχόμενη δόμηση συμβάλλει, επίσης, καθοριστικά στην προστασία των χώρων αρχαιολογικού, αρχιτεκτονικού, ιστορικού ή λαογραφικού ενδιαφέροντος, των παραθαλάσσιων ή παραποτάμιων ζωνών, των βιότοπων, τόπων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και δασικών εκτάσεων.

ΝΕΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τη φετινή σχολική χρονιά θα λειτουργήσει ο πρώτος ιδιόκτητος Βρεφονηπιακός Σταθμός του Δήμου Πάρου στη Δημοτική Κοινότητα Αρχιλόχου στον οικισμό Μαρμάρων. Πρόκειται για μία υπερσύγχρονη σχολική μονάδα, ένα έργο πνοής ύψους 690 χιλ. ευρώ για τα παιδιά της Πάρου το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 03/03/2021, σε οικόπεδο που αγοράστηκε επί της σημερινής δημοτικής αρχής το 2014.
Ο νέος ιδιόκτητος σταθμός έχει δυναμικότητα 25 νηπίων και 12 βρεφών, περιλαμβάνει αίθουσα ύπνου, αίθουσα για την απασχόληση των βρεφών, τουαλέτες και μπάνια αλλά και χώρους για την αλλαγή των βρεφών και την παρασκευή γάλακτος.
Για την υποστήριξη της λειτουργίας του, το κτίριο διαθέτει κουζίνα, γραφείο διδασκόντων, αποθήκες, πλυντήρια και βοηθητικές χρήσεις για το προσωπικό. Στο εξωτερικό περιβάλλον υπάρχει διαρρυθμισμένος χώρος για τη στάση και τη στάθμευση αυτοκινήτων για την παράδοση και την παραλαβή των παιδιών στο έμπροσθεν μέρος, καθώς και χώρος παιχνιδιού και παιδική χαρά όπισθεν του κτιρίου.
Είναι το πρώτο έργο σε μία σειρά πρωτοβουλιών για την επέκταση και βελτίωση κοινωνικών και εκπαιδευτικών  υποδομών που προάγουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και συμβάλουν στην αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας. Επόμενα Βήματα είναι η Κατασκευή του 2ου Γυμνασίου Παροικιάς για το οποίο έχουμε ήδη λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, καθώς και η κατασκευή και λειτουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού και Νηπιαγωγείου που έχουν συμπεριληφθεί στο Master plan του Αγροκηπίου Παροικιάς. Επίσης, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πάρου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες για το Κλειστό Γυμναστήριο Παροικιάς στο Ζευλάκι και το Δημοτικό Στάδιο Νάουσας, έργα για τα οποία είμαστε στο στάδιο της χρηματοδότησης προκειμένου να αρχίσει η υλοποίησή τους. Έχει δρομολογηθεί η κατασκευή των γηπέδων ποδοσφαίρου, πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης στη Δημοτική Κοινότητα Κώστου, ενώ εκτελούνται εργασίες για την ολική ανακατασκευή και αναβάθμιση του Γηπέδου Ποδοσφαίρου στην Μάρπησσα.
Επόμενο στοίχημα (αλλά και δέσμευσή μας) είναι η κατασκευή και λειτουργία Δημοτικού Κολυμβητηρίου, που θα τεθεί σε διαβούλευση αμέσως μετά τις εκλογές.

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τα τελευταία χρόνια, η ψηφιακή διακυβέρνηση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα νέο διαδραστικό περιβάλλον πληροφόρησης και εξυπηρέτησης μεταξύ των πολιτών και των φορέων Τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω της ψηφιοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιακών και τη διασύνδεση των υπηρεσιών.
Στο Δήμο Πάρου, θα εστιάσουμε σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την ευημερία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, την τοπική δημοκρατία, την εξυπηρέτησή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου Πάρου, τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και ανάδειξη τοπικών προϊόντων.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες που θα περιλαμβάνονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν έναν έξυπνο οδηγό πόλης με τα σημεία ενδιαφέροντος και τις επιχειρήσεις, ψηφιακές πλατφόρμες για τη διαχείριση των ευπαθών ομάδων, των παιδικών σταθμών, των αθλητικών χώρων και των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ένα ψηφιακό σύστημα διαβούλευσης των κανονιστικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ένα σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών και ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Σημαντική προσθήκη είναι επίσης, η ψηφιακή οργάνωση του γραφείου Κίνησης και Διαχείρισης του Δημοτικού Στόλου που θα συμβάλει στον ορθό χειρισμό της αποκομιδής των απορριμμάτων καθώς και στον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την εποπτεία της καθαριότητας και της ανακύκλωσης. Τέλος, θα ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο online βιβλιοθηκονομικό σύστημα διαχείρισης για την Δημοτική Βιβλιοθήκη, ενώ επόμενος στόχος θα είναι η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

FLEXCAR

bluestarferries