Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 6ο Διεθνές Συνέδριο του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (Ι.Α.Π.Κ.) με θέμα «Η Πάρος και οι Κυκλαδίτες γείτονές της – Σχέσεις, Επαφές, Επιρροές», με την ανακοίνωση 35 επιστημονικών εισηγήσεων κατά την διάρκεια 8 συνεδριών των τριήμερων εργασιών του Συνεδρίου και με την επίσκεψη την τέταρτη ημέρα στην ανασκαφή του Δεσποτικού.

Οι παρουσιάσεις των ξένων και Ελλήνων συνέδρων ήταν υψηλού επιπέδου και έφεραν στο προσκήνιο νέα στοιχεία από έρευνες και μελέτες για την Πάρο και τις Κυκλάδες. Ειδικότερα, για δύο από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής Πάρου – Αντιπάρου, το Δεσποτικό και τις Κουκουναριές, παρουσιάστηκαν νέα ευρήματα και αποτελέσματα μελετών του αρχαιολογικού υλικού από τις ανασκαφές.

Από μεγάλη ομάδα διακεκριμένων αρχαιολόγων -Ιταλικών, Αμερικανικών, Βρετανικών, Γερμανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων- ανακοινώθηκαν νέα στοιχεία για έργα γλυπτικής των Κυκλάδων, έργα σε Παριανό και Ναξιακό μάρμαρο, σημαντικές προσωπικότητες της αρχαίας Πάρου, νομισματική της Πάρου και των αποικιών της, δημιουργίες κεραμικής των Κυκλάδων και σχέσεις με μεγάλα παραγωγικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για την γεωλογία – σεισμολογία των Κυκλάδων και την σύνδεση των σεισμικών φαινομένων με την φιλολογική και αρχαιολογική μαρτυρία παρουσιάστηκαν σε ειδική συνεδρία την Τρίτη ημέρα εργασιών του Συνεδρίου. Τα συμπεράσματα από το σύνολο των επιστημονικών εισηγήσεων συνόψισαν κατά την λήξη των εργασιών, εκφράζοντας την κατά γενική ομολογία επιτυχημένη διεξαγωγή του Συνεδρίου, η πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου και του Ι.Α.Π.Κ., Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Ντόρα Κατσωνοπούλου και ο Καθηγητής Γεωλογίας, Γιάννης Κουκουβέλας.

Όπως, επίσης, ανακοίνωσε η κ. Κατσωνοπούλου, θα ακολουθήσει εγκύκλιος προς τους συνέδρους για την συγγραφή των άρθρων και την έκδοση του τόμου πρακτικών του 6ου Συνεδρίου, με την επιστημονική της επιμέλεια, όπως ακριβώς έχει συμβεί και με όλα τα προηγούμενα πέντε Συνέδρια που έχει πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων.

Τέλος, σημειώνεται ότι, το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΕΠΑ.Λ. Πάρου, ήταν σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο «Αρχίλοχος», τον δήμο Πάρου και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την παράλληλη υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου, των Φίλων της Πάρου & Αντιπάρου, και της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων της Αθήνας.

bluestarferries

goldenstarferries