Στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου», για την προστασία των αρχαίων λατομείων στο Μαράθι και τη δημιουργία αρχαιολογικού και πολιτιστικού πάρκου, ένα καίριο θέμα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων ευστάθειας στη βραχόμαζα των υπογείων στοών -κυρίως του λατομείου Νυμφών- και η σταδιακή αποκατάσταση της επισκεψιμότητας του μνημείου.

Ένα σημαντικό βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε με το πρόγραμμα «Αρχαία Λατομεία Πάρου – Ευστάθεια και επισκεψιμότητα υπόγειων στοών» της ΑΜΚΕ που υλοποιείται με χρηματοδότηση της νέας πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Cycladic Identity. Η ομάδα του Cycladic Identity, με επικεφαλής την πρόεδρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρα Μαρινοπούλου και την project manager της πρωτοβουλίας, Γιούκη Κροντηρά, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 31 Μαΐου τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι.
Οι εκπρόσωποι του Cycladic Identity συζήτησαν την πρόοδο του έργου με μέλη του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ και τον Δρ. Γεωτεχνικό Μηχανικό, Δημήτρη Εγγλέζο, που είναι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας έργου υπό την γενική εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Το έργο αποτελεί το επόμενο βήμα μετά την εργασία ψηφιακής αποτύπωσης και γεωλογικής χαρτογράφησης, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τον τομέα Γεωτεχνικής Μηχανικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού, που έχει παρουσιαστεί από τον καθηγητή κ. Βασίλη Μαρίνο σε εκδήλωση της ΑΜΚΕ, 27 Νοεμβρίου 2022 στην Παροικιά.

Η κ. Μαρινοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εκκίνηση του έργου και ευχήθηκε καλή συνέχεια και απτά αποτελέσματα στις προσπάθειες της ΑΜΚΕ των Αρχαίων Λατομείων για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και την κατά το δυνατόν άμεση λειτουργία του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πάρκου στο Μαράθι. Μάλιστα χαρακτήρισε την πολιτιστική κληρονομιά του Παριανού μαρμάρου ως ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για την ταυτότητα της Πάρου, αλλά και για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Από την πλευρά του, το Δ.Σ. της ΑΜΚΕ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς το Cycladic Identity για την υποστήριξή του και την συμβολή του στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου και όλων των Κυκλάδων.

bluestarferries

goldenstarferries