Ώρα 10.30: «Δίπλα απ’ τη θάλασσα, την αρχαία, τη νέα, την παντοτινή»

Σημείο συνάντησης: Παραλία Παροικιάς.
Ένας βιωματικός περίπατος με την ξεναγό Γεωργία Παπαδοπούλου, με επίκεντρο την θάλασσα και τη νησιωτική ζωή από την αρχαιότητα στο σήμερα (στα ελληνικά).

Ώρα 19.00-20.30: Μια φορά κι έναν καιρό

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Εκατονταπυλιανής.
Διαδραστικό παιχνίδι εξερεύνησης του παραδοσιακού οικισμού για μικρούς και μεγάλους. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν όλα αλλιώς… Ένα παιχνίδι του χθες με το σήμερα. Σχεδιασμός – δημιουργική γραφή: Κατερίνα Παναγάκη.

Ώρα 20.00-23.00: Παράλληλες χαρτογραφήσεις: σε ποιον ανήκει η παραλία;

Σημείο: Γκαλερί Holland Tunnel.
Βίβιαν Εμμανουηλίδου, Κωνσταντίνος Μαύρης, Δήμητρα Σκανδάλη. Επιμέλεια: Νατάσα Μπιζά. Συνάντηση με τους καλλιτέχνες της έκθεσης σύγχρονης τέχνης. Τρεις χαρτογραφήσεις τoυ νησιού με αφετηρία την θάλασσα. Διάρκεια έκθεσης 14-16/7.

Ώρα 20.00: Ακτωνύμια

Σημείο: Μπουνταράκι.
Παρουσίαση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της ομάδας του Φεστιβάλ Πάρου για τις ιδιαίτερες και κατά καιρούς ισχύουσες ονομασίες των ακτών της Παροικιάς και της ευρύτερης περιοχής. Συναντήσεις με ψαράδες, περιηγήσεις με καΐκια και διηγήσεις ναυτικών ιστοριών βοήθησαν στην καταγραφή των διαφορετικών ονομάτων των ακτών. Οι πρακτικές ονομασίας που συνδέονται με τον παράκτιο χώρο αντικατοπτρίζουν την πλούσια ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου. Συντονισμός: Λένα Στεφάνου Δρ. Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Άρης Αναγνωστόπουλος Δρ. Ανθρωπολόγος- Ιστορικός / HERITΛGE. Συνδιοργάνωση: Ναυτικός Όμιλος Νάουσας Πάρου «ΝΑΪΆΣ» – Π.Σ. Αγκαιριάς.

Ώρα 21.30: Express Scopelitis (Προβολή ντοκιμαντέρ 68’)

Σημείο: Μπουνταράκι.
Μία κάψουλα διάσωσης της γνήσιας θαλασσινής ζωής. Ένα μικρό καράβι εξυπηρετεί καθημερινά όλο το χρόνο τα νησιά της άγονης γραμμής των Μικρών Κυκλάδων. Βλέπουμε την καθημερινότητα των ναυτικών και των νησιωτών κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν το τουριστικό βλέμμα απουσιάζει. Σκηνοθεσία, κάμερα, μοντάζ: Αιμιλία Μηλού. Μουσική: Αλκίνοος Ιωαννίδης. Sound Design: Βάλια Τσέρου. Παραγωγή: A&G Films.

Ώρα 22.30: Στάθης Κουκουλάρης & Sofrano

Σημείο: Πλατεία Εκατονταπυλιανής.
Παραδοσιακό γλέντι. Ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του βιολιού στην Ελλάδα, ο Στάθης Κουκουλάρης, με πάνω από 60 χρόνια συνεχή παρουσία στο χώρο της μουσικής, συμπράττει επί σκηνής με την Μάρθα Μαυροειδή (πολίτικο λαούτο – τραγούδι) και την μουσική ομάδα Sofrano σε ρεπερτόριο από την Μικρά Ασία και το Αιγαίο. Συμμετέχουν: Διονυσία Παπούλη – τραγούδι, Γιώργος Βεντουρής – κοντραμπάσο, Σπύρος Μπάλιος – λαούτο, Στρατής Σκουρκέας – κρουστά.

bluestarferries

goldenstarferries