Τι επίπεδο υγείας θέλουμε για το νησί μας, ώστε να έχουμε ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες, αυτές που μας αξίζουν ως πολίτες της Ευρώπης του 2023 χωρίς να παίζουμε παιχνίδια εντυπώσεων και με έντιμη διαχείριση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού;
Και η απάντηση είναι χιλιοειπωμένη, μια καλά οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα διασφαλίζει την επιβίωση και θα νοιάζεται για την ευζωία.

Είναι αποδεδειγμένα με επιστημονικές μελέτες, πρώτον ότι αν λειτουργεί σωστά η ΠΦΥ έχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με σημαντικό οικονομικό όφελος για το γενικό σύστημα υγείας μιας χώρας και δεύτερον ότι τα μικρά νοσοκομεία παρέχουν χαμηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες με υψηλό κόστος. Δηλαδή έχουν αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με μεγαλύτερα νοσοκομεία για ίδιες ασθένειες και γιατρούς πουχάνουν με τον καιρό τις δεξιότητες τους λόγω των λίγων περιστατικών που αντιμετωπίζουν, αυτά και μόνο από μόνα τους ρίχνουν την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών ενός νοσοκομείου.

Αν στα παραπάνω διεθνή επιστημονικά δεδομένα προστεθεί και η ελληνική κατρακύλα και αποδιοργάνωση του ΕΣΥ που βλέπουμε σήμερα στα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας μας, που το υπάρχων ιατρικό προσωπικό παραιτείται και φεύγει χωρίς να κοιτάξει πίσω  λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας, γίνεται σαφές ότι και στην μικρή Πάρο θα συμβεί το ίδιο ακριβώς όπως και στην υπόλοιπη χώρα…

…και το ξέρουν όλοι αυτό… αλλά το παραβλέπουν επειδή «πουλάει» πολύ στο θυμικό των πολιτών το μύθευμα του Νοσοκομείου… εξ’ άλλου είναι γνωστό  ότι «το τάξιμο δεν χαλάει σπίτι το δόσιμο χαλάει»…

Τι σημαίνει όμως καλά οργανωμένη ΠΦΥ; Σημαίνει στελέχωση του ΚΥ με ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, σημαίνει συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στοχευμένα στις ιατρικές απαιτήσεις ενός ΚΥ, γρήγορη και ασφαλής διακομιδή ασθενών και όχι μόνο.

Σημαίνει, την οργάνωση όλων εκείνων των επιμέρους τομέων της ΠΦΥ που θα μας κάνουν να αισθανθούμε ότι η πολιτεία φροντίζει για εμάς. Η πρόληψη νοσημάτων και η προαγωγή υγείας, η οδοντιατρική φροντίδα, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η φροντίδα των χρονίως πασχόντων και οι υπηρεσίες αποκατάστασης είναι κάποιοι από τους επιμέρους τομείς που στην δίνη της επιβίωσης και στην αντιμετώπιση των επειγόντων δεν προλαβαίνουμε να δούμε τη σημασία τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παχυσαρκία που έχει χαρακτηρισθεί ως παγκόσμια επιδημία από τον ΠΟΥ και που η πρόληψη και η αντιμετώπισή της θα προστάτευε από ασθένειες, θα έσωζε ζωές και στην τελική θα εξοικονομούσε οικονομικούς πόρους.

Η πρόληψη και η προαγωγή υγείας είναι αντικείμενο της ΠΦΥ και δικαιωματικά μας ανήκουν αυτές οι υπηρεσίες, αντί λοιπόν να συζητάμε τα παραμύθια της Χαλιμάς περί Νοσοκομείου ας διεκδικήσουμε όσα θα πάνε την ποιότητα της ζωής μας σε ένα καλύτερο επίπεδο και αυτή είναι δουλειά του Δήμου που σε συνεργασία με το ΚΥ, που γνωρίζει όσο κανείς τις ανάγκες του νησιού,θα οργανώσει και θα αναπτύξει τις δομές και τις υπηρεσίες, θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί σήμερα στο νησί αλλά και θα οργανώσει και θα διεκδικήσει και όλα όσα δεν παίρνουν ποτέ σειρά προτεραιότητας και αντιμετωπίζονται σαν δεύτερα ενώ είναι ουσιώδη.

Οι διεκδικήσεις όμως για να ξεφύγουν από το χαρτί και τις συζητήσεις θέλουν την πνοή και τη δύναμη που μόνο η στήριξη του απλού κόσμου μπορεί να δώσει. Ένας έντιμος και ισχυρός Δήμος, με την Λαϊκή Συσπείρωση και τον Κώστα Ροκονίδα στο τιμόνι, με όραμα, γνώση και πολιτική βούληση και με την στήριξη των πολιτών στο πλευρό του μπορεί να κάνει την υπέρβαση ακόμη και στην πολύπαθη υγεία… και τέλος τα παραμύθια!

Ειρήνη Γιαννάτου – Παιδίατρος
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου»

FLEXCAR

bluestarferries