Μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου μπορούν οι δυνητικοί δικαιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και θάλασσα» (ΠΑΛΥΘ), με τίτλο «Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας για την καταστροφή αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια παραγωγής από θαλάσσια προστατευόμενα είδη».
Οι αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής που λειτουργεί στον ιστότοπο: apozimiosi-drasi-162.alieia.gr.
Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων της παραπάνω δράσης είναι οι ιδιοκτήτες, είτε με τη μορφή ατομικής επιχείρησης είτε με τη μορφή νομικής οντότητας (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι συμπλοιοκτησίες), αλιευτικών σκαφών παράκτιας αλιείας και πληρούν το σύνολο των κάτωθι όρων και προϋποθέσεων, τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης όσο και καθ’ όλη την περίοδο για την οποία παρέχεται η οικονομική ενίσχυση. Ως επιλέξιμη περίοδος ορίζεται το χρονικό διάστημα από 1/1/2022 έως και 31/12/2024.
Τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη πρέπει:
1) Να είναι νηολογημένα ως ενεργά και να είναι εγγεγραμμένα στα Ελληνικά Νηολόγια / Λεμβολόγια / ΒΕΜΣ και καταχωρημένα στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ).
2) Να διαθέτουν επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ.
3) Το σύνολο των στοιχείων της αλιευτικής άδειας και των λοιπών πιστοποιητικών εγγράφων εκάστου σκάφους συμφωνεί με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του ΕΑΜ. Σε διαφορετική περίπτωση, ο δικαιούχος οφείλει να μεριμνήσει για την επικαιροποίηση ή διόρθωση των καταχωρημένων στοιχείων στο ΕΑΜ πριν την υποβολή του σχετικού αιτήματος χρηματοδότησης, ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με τα στοιχεία της αλιευτικής άδειας και των λοιπών ναυτιλιακών εγγράφων του σκάφους.
4) Να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.
Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας ως αποζημίωση για την καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια της παραγωγής που προκαλούν τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη. Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται σύμφωνα με την κατηγορία του αλιευτικού σκάφους για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση χρηματοδότησης, όπως παρακάτω:
- Αλιευτικά σκάφη που φέρουν ή/και υποχρεούνται να φέρουν VMS. Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται βάσει απλοποιημένου κόστους και ανέρχεται σε 12,32 ευρώ ανά ημέρα άσκησης αλιευτικής δραστηριότητας. Η πιστοποίηση του πλήθους των ημερών άσκησης αλιευτικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης χρονικής περιόδου για τα σκάφη που φέρουν Συσκευή Εντοπισμού Σκάφους (VMS), διενεργείται μέσω των δεδομένων στίγματος που διαβιβάζονται από τις εν λόγω συσκευές στο Σύστημα Παρακολούθησης Σκαφών (ΣΠΣ) του Κέντρου Παρακολούθησης Αλιείας (ΚΠΑ) της Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιείας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής / Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
- Αλιευτικά σκάφη που δεν φέρουν και δεν υποχρεούνται να φέρουν VMS. Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται εφάπαξ βάσει απλοποιημένου κόστους, ως εξής: 805 ευρώ ετήσια αποζημίωση για κλίμακα ολικού μήκους < 6 μέτρα και 1.763 ευρώ ετήσια αποζημίωση για κλίμακα ολικού μήκους ≥ 6 και < 12 μέτρα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης – ΠΑΛΥΘ (τηλ: 2131501186, 2131501184, 2131501181), καθώς επίσης στο Τμήμα Θαλάσσιας Αλιείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (τηλ: 2241364881), στη Διεύθυνση Αλιείας Κυκλάδων (τηλ: 2281098829) και στο Τμήμα Αλιείας Νάξου (τηλ.: 2285361455).