Η δημοτικός σύμβουλος Αθλητισμού, Φλώρα Λουκή, μιλά στο Parosvoice.com για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες του αθλητισμού στην Πάρο
Η Φλώρα Λουκή, εντεταλμένη σύμβουλος Αθλητισμού του δήμου Πάρου, ήταν η κεντρική φιγούρα της συνέντευξης που παραχώρησε στο Parosvoice.com και στην εκπομπή “Πρωινή Φωνή”, αναλύοντας τις δράσεις, τα έργα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αθλητικός τομέας του νησιού.
Οι δυσκολίες και οι πρώτες ενέργειες
Η κ. Λουκή ξεκίνησε αναφερόμενη στις δυσκολίες λειτουργίας του δήμου, ειδικά στο τμήμα προμηθειών, το οποίο διαχειρίζεται όλες τις αθλητικές ανάγκες – από την αγορά μπαλών έως τη χρηματοδότηση έργων. “Υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά δώσαμε λύσεις”, τόνισε, αναφέροντας ότι πολλοί σύλλογοι δεν έχουν αξιοποιήσει ακόμα την οικονομική ενίσχυση των 30.000 ευρώ που διατέθηκε για επιχορηγήσεις. “Κάθε σύλλογος μπορεί να λάβει έως και 3.000 ευρώ, αρκεί να υποβάλει την αίτηση”, εξήγησε.
Συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού: Τι συζητήθηκε;
Μια από τις κύριες ατζέντες της συζήτησης ήταν η πρόσφατη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ντοβρούτση, όπου παρουσιάστηκαν δύο μεγάλα έργα:
- Το κλειστό γυμναστήριο στην Παροικιά, με προϋπολογισμό περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.
- Η αναβάθμιση του γηπέδου στη Νάουσα, το οποίο παραμένει ανενεργό εδώ και 25 χρόνια.
“Ο υφυπουργός εξέφρασε θετική διάθεση, αλλά δεν υπήρξαν δεσμεύσεις”, ανέφερε η Λουκή, προσθέτοντας ότι αναμένεται επίσκεψή του στο νησί μετά το Πάσχα για περαιτέρω συζητήσεις. Εν τω μεταξύ, ο Δήμος έχει δεσμεύσει 450.000 ευρώ για το κλειστό και 100.000 ευρώ για τη Νάουσα, αναμένοντας κρατική χρηματοδότηση.
Βελτίωση των υφιστάμενων χώρων
Πέρα από τα μεγάλα έργα, η δημοτική σύμβουλος τόνισε τη σημασία της συντήρησης των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων. “Είναι πιο πρακτικό να επισκευάσουμε αυτά που έχουμε παρά να περιμένουμε τα μεγάλα έργα”, δήλωσε, αναφέροντας τη διάθεση 150.000 ευρώ για ανανεώσεις. Ωστόσο, η υλοποίηση εξαρτάται από τον ρυθμό του τμήματος προμηθειών.
Κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού και μετακινήσεις
Σε ερώτηση σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο του αθλητισμού, η κ. Λουκή συμφώνησε ότι η δραστηριοποίηση των νέων είναι κρίσιμη για την αποφυγή αρνητικών συμπεριφορών. “Οι σύλλογοι μας έχουν 150-250 αθλητές ο καθένας, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη”, σημείωσε.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις των αθλητικών ομάδων, αναγνώρισε το υψηλό κόστος των εισιτηρίων και υπέδειξε πιθανή συνεργασία με ναυτιλιακές εταιρείες. “Δεν έχω κάνει ακόμα κίνηση, αλλά είναι μια καλή ιδέα”, παραδέχτηκε. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία κάρτας αθλητή για δωρεάν ή φθηνότερες μετακινήσεις με τα ΚΤΕΛ, ιδιαίτερα για τα παιδιά της Ανατολικής Πάρου που ασχολούνται με αθλήματα στη Νάουσα.
Συμπέρασμα: Αισιοδοξία με επιφυλάξεις
Η Λουκή τερμάτισε με αισιοδοξία, αλλά και ρεαλισμό: “Τα έργα μπορούν να ολοκληρωθούν εντός της θητείας μας, αν υπάρξουν τα χρήματα”. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη για πίεση προς την κεντρική διοίκηση, αναφέροντας ως παράδειγμα τα Τζουμέρκα, όπου 37 χωριά δεν διαθέτουν ούτε μια παιδική χαρά.
Η συνέντευξη άφησε το μήνυμα ότι, παρά τις δυσκολίες, υπάρχει σχέδιο και διάθεση για αναβάθμιση του αθλητισμού στην Πάρο – αλλά η επιτυχία εξαρτάται από τη συνεργασία όλων των φορέων.