Έναν καινοτόμο Σταθμό Ανακύκλωσης για κουτιά αλουμινίου εγκαινίασε ο Δήμος Αντιπάρου σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Κάθε Κουτί Μετράει», στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος στα πρότυπα του DRS (Deposit Return System).
Εμπνευσμένο από την κυκλαδική αρχιτεκτονική και τις ιδιότητες του αλουμινίου, το «Antiparos CAN Recycle» είναι ένα λειτουργικό σημείο ανακύκλωσης και ταυτόχρονα μία καλλιτεχνική εγκατάσταση που επικοινωνεί το μήνυμα της κυκλικής οικονομίας με δημιουργικό τρόπο.
Κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να μεταφέρουν άδεια κουτιά προς ανακύκλωση και να επιβραβεύονται με δώρα και εκπτώσεις από επιχειρήσεις του νησιού. Τα έσοδα από την επιστροφή των συσκευασιών θα διατεθούν για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του σχολείου της Αντιπάρου, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία και προωθώντας τη βιωσιμότητα.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναπτυχθεί σταδιακά στο νησί ένα κυκλικό σύστημα διαχείρισης των υλικών συσκευασίας, δημιουργώντας παράλληλα μια ελκυστική εμπειρία ανακύκλωσης για τον χρήστη και κάνοντας ένα βήμα προς την κλιματική ουδετερότητα και την επίτευξη του οράματος για 100% ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου.
«Βασική μας προτεραιότητα είναι να εκπαιδεύσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας στη χωριστή συλλογή συσκευασιών και να τους ενθαρρύνουμε να υιοθετήσουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Η ανακύκλωση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να χτίσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο δήμαρχος Αντιπάρου, Αναστάσιος Φαρούπος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινίων.
Ένας σκοπός που είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, καθώς, σύμφωνα με σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να πετύχουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για τη συλλογή και ανακύκλωση συσκευασιών από γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο.
«Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2029, η χωριστή συλλογή των κουτιών αλουμινίου σε όλη την Ευρώπη πρέπει να φτάσει το 90%. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τα διατηρήσουμε στον κύκλο. Και δε θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη αφετηρία για τον δικό μας περιβαλλοντικό κύκλο από τις Κυκλάδες και την Αντίπαρο», εξήγησε ο Director of the Packaging Group της European Aluminium, Maarten Labberton.
Περισσότερες από 20 επιχειρήσεις του νησιού έχουν ήδη εγγραφεί στο πρόγραμμα, προσφέροντας δώρα ή εκπτώσεις που οι τυχεροί συμμετέχοντες μπορούν να εξαργυρώνουν, σκανάροντας το QR code που θα εμφανιστεί στην οθόνη τους.
«Από τα τέλη του 2023, όταν τα μηχανήματα εγκαταστάθηκαν δοκιμαστικά στο νησί, έχουν ανακυκλωθεί πάνω από 15.000 κουτάκια. Αυτό καταδεικνύει την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων. Το Antiparos CAN Recycle ενσωματώνει την τέχνη με την ανακύκλωση και την κάνει πιο οικεία. Εξάλλου, ο κύκλος ζωής του αλουμινίου είναι μια μορφή τέχνης, αφού μετατρέπει τα υλικά σε κάτι νέο και τους δίνει καινούρια ζωή, ξανά και ξανά», τόνισε υπεύθυνη προγράμματος «Κάθε Κουτί Μετράει» στην Ελλάδα, Ειρήνη Τοπουζίδου.
Στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό πεζόδρομο του νησιού, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τα οφέλη της ανακύκλωσης και εγκαινίασαν τον νέο σταθμό, ανακυκλώνοντας τα κουτάκια τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κληρώθηκαν βιώσιμα δώρα, ανάμεσα στα οποία και ένα ποδήλατο «RICICLETTA» κατασκευασμένο από 800 κουτάκια αλουμινίου.