Υπάρχει εγκεκριμένη πρόταση για το Αγροκήπιο που ήρθε στα χέρια μου εδώ και λίγο καιρό και θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για αυτό το ζήτημα. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Αγροκήπιο είναι μια έκταση περίπου από την παραλία έως τον περιφερειακό, και μεταξύ των ρεμάτων- οδοί Κορμός και Κατσίκης και την οδό Κονδύλη στην Παροικιά.
Αρχικά, υπήρχαν δύο προτάσεις για την αξιοποίηση του Αγροκηπίου. Η μία μιλούσε για αξιοποίηση των υπαρχόντων κτισμάτων αλλά θεωρήθηκε κοστοβόρα και με χωρίς κατασκευή του σχολείου. Η δεύτερη πρόταση, που τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο το 2022 έκρινε ότι είναι και η προτιμητέα πρόταση, αναφέρει ότι τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που υπάρχουν στο Αγροκήπιο θα κατεδαφιστούν και αντίστοιχα θα κατασκευαστεί σχολική μονάδα σε διαφορετικό χώρο του Αγροκηπίου.
Ωστόσο, θεωρώ πως υπολογίζουμε στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού χωρίς ορισμένες σταθερές που είναι:
- Η μη βοηθητική ανταπόκριση του κράτους, που μας πληγώνει όλους, αργό και δυσκίνητο.
- Το πρόβλημα της παράνομης κατάληψης των ελεύθερων χώρων από ορισμένους αθίγγανους που έρχονται στο νησί το καλοκαίρι.
- Οι δεκάδες χιλιάδες τουριστών που βρίσκονται καθημερινά στο νησί, πολλοί των οποίων ξοδεύουν ελάχιστα.
- Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που όλο και αυξάνεται αντί να βελτιώνεται.
- Το πρόβλημα της στάθμευσης των υπεράριθμων αυτοκινήτων που καταλαμβάνουν όλους τους ελεύθερους χώρους.
- Το νερό, το οποίο γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο στη γη, και το αυξανόμενο κόστος του.
- Καλώς ή κακώς η Πάρος είναι πλέον τουριστικό hot spot Παγκοσμίως.
Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τα βελτιώσουμε την κατάσταση. Κάθε απόφασή μας, όμως, αν είναι στην σωστή κατεύθυνση, θα ανακουφίζει την κατάσταση που βιώνουμε. Αν είναι στην λάθος κατεύθυνση θα επιτείνει τα προβλήματα που βιώνουμε ήδη.
Με τα δεδομένα που έχουμε, θα πρέπει να δείξουμε ένα μίγμα ρεαλισμού και περιβαλλοντικής συνείδησης. Επί του πρακτέου…
Αρχικά η κατεδάφιση των υπαρχόντων κτιρίων που υπάρχουν στο Αγροκήπιο είναι απαραίτητη για πολεοδομικούς λόγους, προκειμένου να κατασκευαστεί η σχολική μονάδα σε διαφορετικό χώρο του Αγροκηπίου. Μια τέτοια κατεδάφιση χωρίς επί τόπου και άμεσο καθαρισμό και κλείσιμο του χώρου επί τούτου μπορεί εν δυνάμει να δημιουργήσει ένα νέο πρόβλημα στα ήδη υπάρχοντα που βιώνουμε. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι το Ελληνικό Κράτος μπορεί να δράσει με γρήγορα αντανακλαστικά. Ιδίως όταν γνωρίζω παραδείγματα στην Αθήνα, όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον για άμεσες τέτοιες δράσεις. Οπότε, αυτομάτως, η διαδικασία αυτή κινδυνεύει να μετατραπεί σε πολύχρονη υποχρέωση και κοστοβόρα για τον Δήμο. Από την άλλη μεριά υπάρχει και η σχολική μονάδα που θα χρειαστεί αρκετά χρόνια και χρήματα για να αποπερατωθεί. Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα όπως λένε στο χωριό μου.
Σύμφωνα με τα σχέδια που ήρθαν στα αντίληψή μου, το ένα τρίτο περίπου του χώρου του Αγροκηπίου, το οποίο είναι πράσινο εκ των προτέρων χωρίς παρέμβαση του ανθρώπου, όπως και αρκετά δέντρα θα κοπούν για να γίνει η σχολική μονάδα. Διερωτώμαι, γιατί δεν επέλεξαν το χώρο που υπάρχουν τα εγκαταλειμμένα κτίρια που πρόκειται να κατεδαφίσουν ούτως η άλλως για να κατασκευαστεί το νέο Σχολείο; Γιατί ένα εύφορο έδαφος που είναι πράσινο ακόμη και το καλοκαίρι χωρίς πρόσθετο πότισμα να καλυφθεί από τσιμέντο ή πλάκες ή έστω χαλίκι;
Σε κάθε περίπτωση, αργά ή γρήγορα, γίνεται το έργο. Ο Δήμος, με μεγάλη προσπάθεια, παραδίδει τη σχολική μονάδα, είτε με φτιαγμένο το υπόλοιπο αγροκήπιο είτε όχι. Τότε, ξεκινάνε τα υπόλοιπα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά, τώρα και στο Αγροκήπιο. Δείτε, για παράδειγμα, την κατάσταση στο δασύλλιο της Εκατονταπυλιανής ή στην πλατεία/πάρκο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Παροικιάς.
Με αυτά τα δεδομένα, και χωρίς την αξιοποίηση του υπόλοιπου αγροκηπίου, αυτό θα υπόκειται σε βορά οποιουδήποτε το επιθυμεί. Ο Δήμος, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να συντηρήσει το χώρο, όσο μικρότερο και να τον αφήσουν. Πόσο μάλλον να αναλάβει και τον καλλωπισμό αυτού.
Επίσης, στην πρόταση που έχω δει, δεν αναφέρεται τίποτα σχετικά με τη ψυχαγωγία, τον πολιτισμό, την τέχνη και εν πάση περιπτώσει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Θεωρώ ότι θα ήταν έξυπνο να κινηθούμε σε διαφορετικά μοτίβα με στόχο την διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αυτούς του τομείς. Αν θέλουμε την αναβάθμιση της Παροικιάς χρειαζόμαστε τα ανάλογα ποιοτικά στοιχεία.
Το ρεζουμέ για μένα είναι σαφές. Στην αξιοποίηση του χώρου αυτού, δεν υπάρχει το δίλημμα «ή σχολείο ή επιχειρηματικότητα στο πολιτισμό, τη τέχνη και την ψυχαγωγία». Και τα δύο χωρούν στο Αγροκήπιο. Και το σχολείο να κτιστεί σε σωστό σημείο και παράλληλα να κινηθούμε με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και συνάμα φύλαξη του χώρου. Πάντα, κρατώντας την καρδιά του Αγροκηπίου ζωντανή για τις δράσεις που θα γίνονται σε αυτό.
Στέλιος Μουζακίτης
Στέλεχος του κόμματος «Δημοκράτες – Ανδρέας Λοβέρδος»