Η ανάπτυξη του νέου υπερπολυτελούς στόλου κρουαζιερόπλοιων της «Explora Journeys» του Ομίλου ταξιδιών MSC, προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Μάλιστα η εταιρεία ήδη έχει προκρατήσεις για το πρώτο παγκόσμιο ταξίδι της, που θα ξεκινήσει στις 6 Ιανουαρίου 2029. Η εταιρεία, που κατά καιρούς δραστηριοποιείται στις κρουαζιέρες και στην Πάρο και γενικότερα στις Κυκλάδες, επιταχύνει το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα στη ναυπηγική βιομηχανία. Αποδεικνύει πως υπάρχει μία γενιά γυναικών στον χώρο του εφοπλισμού, που βάζει κι άλλες προτεραιότητες σε ό, τι αφορά στην πολυτελή διαβίωση δημιουργώντας γωνιές τέχνης, μέσα στα ίδια τα καράβια αλλά προωθεί και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, μέσω αλλαγής των καυσίμων και ανακύκλωσης.
Η Ελλάδα έχει βελτιώσει τα μεγέθη της στην κρουαζιέρα αλλά μέχρι στιγμής υπολογίζεται ο κύκλος εργασιών της γύρω στο 1 δις, με πολλά περιθώρια βελτιώσεων. Φυσικά δεν είναι κατάλληλα όλα τα λιμάνια για μεγάλα κρουαζιερόπλοια ενώ συχνά υπάρχει πρόβλημα σε περιοχές όπως η Σαντορίνη, όπου την ίδια στιγμή μπορεί να καταφτάνουν στο λιμάνι, πολλά καράβια μαζί, δημιουργώντας μία δυσχερή κατάσταση για ταξιδιώτες, ντόπιους και εργαζόμενους.
Ειδικότερα, τα κρουαζιερόπλοια «EXPLORA I» και το «EXPLORA II» του Ομίλου ταξιδιών MSC επισκέπτονται συνολικά 15 προορισμούς στην Ελλάδα όπως: Πειραιάς, Μύκονος, Σύρος, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Πάτμος, Πάρος, Ρόδος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ηράκλειο και Μήλος. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στα καράβια της, η εταιρεία φιλοξενεί κατά καιρούς έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως πίνακες του Σαλβαδόρ Νταλί και του Μαρκ Σαγκάλ μαζί με καλλιτέχνες από σύγχρονα ρεύματα, όπως ο Ντάμιεν Χιρστ και ο Μπρέινγουος.
Αυτές τις μέρες στο ναυπηγείο Σέστρι Πονέντε της Φικαντιέρι στη Γένοβα πραγματοποιήθηκε μια συμβολική τριπλή τελετή, η οποία σηματοδότησε τρία σημαντικά στάδια στην κατασκευή των νέων πλοίων της εταιρείας: την καθέλκυση του «EXPLORA IV», την τελετή τοποθέτησης νομίσματος για το «EXPLORA V» που συμβολίζει την έναρξη βασικού σταδίου κατασκευής του πλοίου και θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη και την κοπή του πρώτου χάλυβα για το «EXPLORA VI».

Η Explora Journeys, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επιβεβαίωσε τη στρατηγική της για τη δημιουργία ενός στόλου έξι υπερπολυτελών πλοίων έως το 2028, ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία της στη διεθνή αγορά κρουαζιέρας υψηλών προδιαγραφών. Το επόμενο βήμα αφορά στο καράβι «EXPLORA III», το οποίο αναμένεται να παραδοθεί νωρίτερα από τον Ιούλιο που είχε προγραμματιστεί.
Μετά την παράδοσή του, θα πραγματοποιήσει την έναρξη ενός Μεσογειακού Ταξιδιού πριν από την τελετή ονομασίας του την 1η Αυγούστου, στο νέο τερματικό κρουαζιέρας του Ομίλου MSC στη Βαρκελώνη. Φυσικά οι κρουαζιέρες αυτές δεν απευθύνονται κατά κανόνα στο μέσο βαλάντιο. Όμως, μπορεί να είναι όνειρο ζωής, γαμήλιο ταξίδι ή να κουβαλούν κι άλλα χαρακτηριστικά: επανασύνδεση ανθρώπων, εξερεύνηση, όπως είναι και τ’ όνομα των προορισμών κ.ά.
Το «EXPLORA III» αναμένεται να παραδοθεί και να ξεκινήσει τα δρομολόγιά του τον Ιούλιο του 2026. Παράλληλα, τέσσερα πλοία βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή στο ναυπηγείο της Fincantieri στη Γένοβα. Με τα EXPLORA IV και V να αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγιά τους το 2027 και το EXPLORA VI το 2028, οι ιδιοκτήτες φιλοδοξούν πως κάθε νέο πλοίο θα συνεχίσει να ενσωματώνει τα υψηλότερα πρότυπα δεξιοτεχνίας και καινοτομίας. Ο Όμιλος MSC απασχολεί πάνω από 200.000 άτομα παγκοσμίως και δεν αφορά μόνο σε κρουαζιερόπλοια αλλά και σε ποντοπόρα κ.ά.
«Για πρώτη φορά, και τα έξι πλοία του στόλου μας βρίσκονται είτε σε λειτουργία είτε υπό κατασκευή – μια καθοριστική στιγμή καθώς δίνουμε πνοή στο “Ocean State of Mind” σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα», δήλωσε η Άννα Νας, πρόεδρος της Explora Journeys. «Τα πλοία αυτά υλοποιούν το όραμα της οικογένειας Απόντε -Βάγκο (Aponte – Vago) για μια εμπειρία όπου ο ίδιος ο ωκεανός γίνεται ο προορισμός», τονίστηκε από τους αρμόδιους της εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το όνομα «EXPLORA Ι», το έδωσε η Δρ. Σίλβια Ερλ, διάσημη ωκεανολόγος.
Η εταιρεία έχει στραφεί σε καύσιμα, που είναι λιγότερο επιβαρυντικά για το περιβάλλον (LNG) και σε λύσεις διαχείρισης αποβλήτων και εξοικονόμησης ενέργειας. Απαγορεύεται η χρήση μεμονωμένων πλαστικών μέσα στο πλοίο ή ακόμη και στη στεριά. Το όραμα αυτό εκφράζεται περαιτέρω μέσα από τη νέα κινηματογραφική παγκόσμια καμπάνια της Explora Journeys με τίτλο: «Explore the Ocean State of Mind», η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη.
ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ


















