Σε μια εποχή που η παγκόσμια γεωπολιτική τάση θυμίζει επικίνδυνα τα σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με διπλές προκλήσεις: τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τις δομικές ανισότητες που πλήττουν τις Κυκλάδες και την ενδοχώρα.
Σε πρόσφατη τηλεφωνική συνέντευξη στο ParosVoice.com, ο Γιάννης Αγγέλου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νοτίου Αιγαίου, ανέλυσε τόσο την κρίση στην περιοχή του Ισραήλ-Ιράν όσο και τα προβλήματα που ταλανίζουν τις ελληνικές νησιωτικές κοινωνίες.
Ο κίνδυνος στη Μέση Ανατολή
Οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχουν φτάσει σε επικίνδυνα ύψη, με επιθέσεις που θυμίζουν τα χειρότερα σενάρια παγκόσμιας αστάθειας.
Όπως ανέφερε ο κ. Αγγέλου, η σύγκρουση δεν είναι απλώς μια τοπική διαμάχη, αλλά μια πυρκαγιά με δυνατότητα εξάπλωσης σε ολόκληρη την περιοχή.
Ακόμη, η συμμετοχή της Ελλάδας σε συμμαχικές πρωτοβουλίες, όπως η μεταφορά στρατευμάτων για την προστασία στρατηγικών σημείων (π.χ. Σούδα), δείχνει ότι η χώρα βρίσκεται σε ευαίσθητη θέση. «Δεχόμαστε πλέον ανοιχτά ότι είμαστε στόχοι», τόνισε ο κ. Αγγέλου, αναφερόμενος στην αυξημένη στρατιωτική παρουσία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Η φωνή των λαών
Ενώ οι κυβερνήσεις επιλέγουν την αναταραχή, οι λαοί της περιοχής -συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών και Ιρανών πολιτών- διαδηλώνουν κατά του πολέμου.
Κομμουνιστικά κόμματα και από τις δύο πλευρές έχουν εκδώσει κοινές ανακοινώσεις, ζητώντας ειρήνη και καταγγέλλοντας τις «εγκληματικές πολιτικές» που τροφοδοτούν τη βία.
«Κανένας πόλεμος δεν ωφελεί τους λαούς», υπογράμμισε ο κ. Αγγέλου, αναφερόμενος στα λόγια του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Οι πραγματικοί νικητές είναι πάντα οι πολυεθνικές και οι στρατιωτικο-βιομηχανικές συμμαχίες, ενώ οι απλοί πολίτες πληρώνουν το τίμημα με τις ζωές και την καταστροφή της περιουσίας τους.
Οι Κυκλάδες ανάμεσα στον τουρισμό και την κρίση
Ενώ η Ελλάδα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι εσωτερικές προκλήσεις στις νησιωτικές περιοχές —ιδιαίτερα στις Κυκλάδες— γίνονται όλο και πιο πιεστικές.
1. Πυρκαγιές και ελλείψεις
Ο κ. Αγγέλου επεσήμανε τη χρονική υποστελέχωση της πυροσβεστικής, η οποία σήμερα στερείται 4.500 ατόμων για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Παράλληλα, η έλλειψη επενδύσεων σε μέσα καταπολέμησης των πυρκαγιών δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα κινδύνου, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ρόδος, όπου οι πυρκαγιές του 2023 είχαν καταστροφικές συνέπειες.
2. Το πρόβλημα του νερού
Ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα είναι η υποβάθμιση των υδάτινων πόρων λόγω υπερβολικής τουριστικής εκμετάλλευσης. Σε νησιά όπως η Πάρος και η Ρόδος, η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων έχει οδηγήσει σε εισβολή θαλασσινού νερού, απειλώντας τη βιωσιμότητα των ντόπιων κοινοτήτων.
Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Αγγέλου, το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για το πόσιμο νερό ετοιμάζει το έδαφος για την είσοδο 45 ανώνυμων εταιρειών, οι οποίες θα ελέγξουν τη διανομή νερού. Αυτό φέρνει το φόβο της αύξησης των τιμών και της υποβάθμισης της ποιότητας.
Η αλλαγή στη χρήση γης και η ανοικοδόμηση εμποδίζουν τη φυσική απορρόφηση του νερού, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμύρων. Οι βιολογικοί καθαρισμοί είναι ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα τα απόβλητα να ρυπαίνουν τη θάλασσα. «Κάθε ξενοδοχείο θα έπρεπε να έχει δικό του σύστημα επεξεργασίας», πρότεινε ο κ. Αγγέλου.
Μια χώρα σε αδιέξοδο;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διπλή κρίση: από τη μια, η αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια την κάνει στόχο σε περίπτωση ευρύτερης σύρραξης· από την άλλη, η εσωτερική υποβάθμιση των πόρων και των υπηρεσιών απειλεί τη βιωσιμότητα των νησιών.