Την αντίθεσή της στους νέους κανόνες τιμολόγησης του νερού και στους σχεδιασμούς συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ, εκφράζει η Δημοτική Αρχή Πάτρας, με ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη και του προέδρου της ΔΕΥΑΠ, Διονύση Κλάδη, προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που απευθύνεται προς τον πατραϊκό λαό.
Τονίζοντας πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για καθορισμό των κανόνων τιμολόγησης νερού από τη ΡΑΑΕΥ, συνδέεται άμεσα με το επερχόμενο νομοσχέδιο συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, που θα φέρει ιδιωτικοποιήσεις, μεγαλύτερο χαράτσωμα, χειρότερες υπηρεσίες στο λαό και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, επισημαίνουν για την διαχρονική κατάσταση:
«Οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, υλοποιούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού και την εκχώρησή του στους ιδιώτες. Τώρα, η ΝΔ προχωρά στην υλοποίηση όσων προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 5037/2023, με βάση τον οποίο εκδόθηκε και σχετική ΚΥΑ, όπου η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), όπως κάνει και με την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, θα ελέγχει και θα καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια και θα τους επιβάλλει πρόστιμα αν δε συμμορφώνονται.
Επίσης, στους λογαριασμούς θα πρέπει να προστίθεται το περιβαλλοντικό τέλος και το τέλος ανάκτησης πόρου (τα έχει νομοθετήσει από το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), το ύψος των οποίων θα ορίζεται από τις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο για να γίνονται, στο όνομα της ανταποδοτικότητας, οι λεγόμενες ”πράσινες μπίζνες” από τους ομίλους. Από φέτος, η τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ θα πρέπει να είναι 5ετής και θα πρέπει να «καλύπτεται το χρηματοοικονομικό κόστος.
Τα παραπάνω υλοποιούνται με βάση την οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ”για τη θέσπιση πλαισίου κανονιστικής δράσης στον τομέα της πολιτικής υδάτων”. Έχουμε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρηματιστήρια ενέργειας κλπ, στα οποία η ΡΑΑΕΥ έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και η λαϊκή οικογένεια πληρώνει το ρεύμα ”χρυσό” και όλοι καταλαβαίνουμε τι επιδιώκουν για το νερό».
Εξηγούν πως «οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ και Υπηρεσιών Ύδρευσης Δήμων σε επίπεδο νομού, στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο αντικείμενο – πεδίο, στο οποίο οι διάφοροι εργολάβοι θα μπορούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Σχεδιασμένα, χρόνια τώρα, απαξιώνονται οι ΔΕΥΑ, αφού απαγορεύονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΔΕΥΑ Πάτρας, όπου ενώ ο Οργανισμός της προβλέπει 373 εργαζόμενους, εργάζονται 170 με τις υπόλοιπες θέσεις να είναι κενές!
«Ήδη, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, μια σειρά από λειτουργίες και εργασίες έχουν περάσει στους ιδιώτες – εργολάβους, ενώ ο πρόσφατος νόμος προβλέπει ότι αν δε στελεχώνεται μια υποδομή ή υπηρεσία με προσωπικό, μπορεί να ανατίθεται σε “εξωτερικούς συνεργάτες”. Έτσι, μετά από τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις, θέλουν μια σειρά από πολύ κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες να ιδιωτικοποιηθούν. Τα ολέθρια αποτελέσματα της απαξίωσης και στη συνέχεια της εκχώρησης στους ιδιώτες τα έχουμε βιώσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο σε μια σειρά από τομείς, όπως για παράδειγμα στους σιδηρόδρομους, με τα τραγικά αποτελέσματα. Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί και για τα δικαιώματα των εργαζόμενων των ΔΕΥΑ, καθώς θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις», προσθέτουν, καυτηριάζοντας:
«Η κυβέρνηση, για να πετύχει τους σχεδιασμούς των συγχωνεύσεων και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του νερού, προσπαθεί να τρομοκρατήσει, επιστρατεύοντας το φόβητρο της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας».
Αναδεικνύοντας τις ευθύνες, για προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάστηκαν συνολικά σε περιοχές της χώρας, στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που διαχρονικά υλοποιούν σχεδιασμούς παράδοσης του νερού στους ιδιώτες, όχι κατασκευής σύγχρονων υποδομών, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια και ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες, στέκονται και στο χαρακτηριστικό παράδειγμα “πρόκρισης” ως λύσης, των μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων.
Τονίζοντας πως την ίδια στιγμή είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων (ΝΔ σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. προηγούμενα), για την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟϊκών σκοπών, όπως της αποστολής φρεγατών στην Ερυθρά Θάλασσα που στοιχίζουν καθημερινά 500.000 ευρώ, ενώ για το λαό και τις ανάγκες του χρήματα δεν… υπάρχουν, προσθέτουν:
«Είναι τεράστιες οι ευθύνες των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που στηρίζονται από τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που συμφωνούν με την πολιτική της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της ανταγωνιστικότητας, της ανταποδοτικότητας και του χαρατσώματος του λαού, με την εμπορευματοποίηση μιας σειράς κοινωνικών αναγκών, με την εκχώρηση υπηρεσιών και έργων σε ιδιώτες – εργολάβους. Δημοτικές αρχές και δυνάμεις σε Δήμους που υποστηρίζουν ότι οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικές, αλλά εθελοντικές ή ότι υπάρχουν βελτιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στους σχεδιασμούς της, στην ουσία «στρογγυλεύουν τις γωνίες» και καλλιεργούν εφησυχασμό για να διευκολύνουν την κυβέρνηση στην εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων».
Στέκονται και στο λεγόμενο ενεργειακό κόστος, που οδηγεί της ΔΕΥΑ σε οικονομική ασφυξία λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης που “αρνείται να δώσει χρηματοδότηση για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, αρνείται να εντάξει τις ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο” και με το παράδειγμα της Πάτρας, εξηγείται πως μόνο για ηλεκτρικό ρεύμα η ΔΕΥΑΠ πληρώνει από περίπου 3,5 εκατ. ευρώ το χρόνο το 2021 8 εκατ. ευρώ, με τους προϋπολογισμούς να “εκτροχιάζονται”.
«Αυτές τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι ζεστό χρήμα για τους διάφορους “παρόχους”, η κυβέρνηση καλεί να τις πληρώσει ο λαός και τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί σε ΔΕΥΑ εξαιτίας της πολιτικής της, τα επικαλείται για να απαξιώνει τη δουλειά τους και να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της. Για να δημιουργηθεί ένα πεδίο ελεύθερο από χρέη στους επίδοξους εργολάβους – ιδιώτες που λυμαίνονται τις ΔΕΥΑ, η κυβέρνηση λέει ότι θα πληρώσει τα χρέη των ΔΕΥΑ στους “παρόχους” ηλεκτρικού ρεύματος με δάνειο που θα δώσει στους Δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να το αποπληρώσουν σε 25 χρόνια, ενώ οι ΔΕΥΑ που δεν χρωστούν δεν θα επιδοτηθούν για τα τεράστια έξοδα που έχουν κάνει για ηλεκτρική ενέργεια!», επισημαίνεται, σημειώνοντας πως η ΔΕΥΑ Πάτρας έχει πληρώσει 11 εκατ. ευρώ παραπάνω σε ρεύμα από το 2021!
Αυτά, ενώ όπως υπογραμμίζεται, από το 2014 η δημοτική αρχή της Πάτρας, έχει προχωρήσει σε μειώσεις στην τιμή του νερού και σε υπηρεσίες από 35-50 %, έχουν διευρυνθεί οι κατηγορίες αυτών που εντάσσονται σε μειωμένο τιμολόγιο με τα ωφελούμενα νοικοκυριά του κοινωνικού τιμολογίου να ξεπερνούν τις 6.500, με προβλεπόμενη ωφέλεια πάνω από 1.600.000 ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, συνεχίζοντας την προσπάθειά της, να εξαντλεί όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για περισσότερες ελαφρύνσεις, Δημοτική Αρχή και ΔΕΥΑΠ παρά και τα ασφυκτικά νομικά περιθώρια, προχωρούν και σε αναγκαία έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.
«Οι σχεδιασμοί αυτοί, που θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες συνολικά, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ, δεν πρέπει να περάσουν», τονίζει η δημοτική Αρχή, σημειώνοντας: «Λέμε όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού. Καταθέτουμε στη ΡΑΑΕΥ τιμολογιακή πολιτική χωρίς αυξήσεις».
Παράλληλα, διεκδικεί:
- Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, άμεση μείωση των τιμολογίων και κατάργηση της ανταποδοτικότητας.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού.
- Να μην συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα.
- Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσει ο λαός τις αυξήσεις αυτές.
- Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- Να αποτρέψουμε την εφαρμογή των δύο συγκεκριμένων τελών που θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του νερού.
- Την αποκλειστικά κρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η οποία θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τη διασφάλιση της επάρκειας, τον εμπλουτισμό και την αξιοποίηση σε επίπεδο υδατικού διαμερίσματος.
Στα πλαίσια αυτά, πρέπει να ενταχθεί και η διαχείριση του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου, ώστε το νερό να παρέχεται δωρεάν στη ΔΕΥΑΠ και κατ’ επέκταση στον Πατραϊκό λαό. Τη χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους για την κατασκευή όλων των απαιτούμενων έργων ύδρευσης – άρδευσης – αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας και την άμεση υλοποίησή τους».
Καλεί τέλος σε αγώνα που να υπηρετεί την ανάγκη αξιοποίησης του νερού προς όφελος του λαού, και που προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο. «Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο το νερό θα κατοχυρώνεται ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα», καταλήγει.