Ο ΑΟ Πάρου μετράει τα τελευταία χρόνια μία σειρά μεγάλων χαμένων ευκαιριών για τις ακαδημίες του. Μία το ότι δεν κατάφερε να κρατήσει κοντά του –τουλάχιστον έως την ώρα που τον κάλεσε ο Πανιώνιος- τον «τεράστιο» Φάνη Χριστοδούλου. Ο Φάνης, που είναι αποδεδειγμένα το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού μπάσκετ και κατάφερε να παίζει σε όλες τις θέσεις με επιτυχία, δε μακροημέρευσε ως προπονητής στην Πάρο…

Η επόμενη μεγάλη ευκαιρία ήταν ο Θοδωρής Παλαιοχωρίτης. Ο Θοδωρής με προπονητική καριέρα σε γνωστές ανδρικές ομάδες μεταξύ αυτών (Λαύριο, Φάρος Κερατσινίου, Τρίτωνας, Γ.Σ. Περάματος, Φοίνικας Καλλίπολης, Νίκη Αμαρουσίου, Εθνικός Πειραιά), αλλά και σε γυναικείες ομάδες (Ιωνικός Νικαίας, Γ.Σ. Δραπετσώνας, Φάρος Κερατσινίου, Α.Ο. Πρωτέας, Ερμής Περάματος), και σε αναπτυξιακά προγράμματα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης σε ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ. Ούτε αυτός κατάφερε να μακροημερεύσει στο νησί μας.

Ο Παλαιοχωρίτης είναι ένας προπονητής εγνωσμένης αξίας στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που ουσιαστικά είναι ο «τροφοδότης» Νομός των αναπτυξιακών εθνικών ομάδων της χώρας μας. Μόνο τυχαία λοιπόν δεν ήταν η επιλογή στις ακαδημιακές ομάδες της Ελληνικής Ομοσπονδίας του μπάσκετ.
Στην Πάρο δεν ήρθε ούτε για «αρπαχτή», ούτε για να «κονομίσει». Έτσι και αλλιώς είναι συνταξιούχος αστυνομικός και δεν υπάρχει ομάδα στην Αττική που δε θα τον ήθελε για προπονητή. Ήρθε στην Πάρο για να ζήσει μία ποιοτικότερη ζωή. Είναι σίγουρο ότι ο Παλαιοχωρίτης θα συνεχίσει και πάλι σε παρόμοια επαρχιακή ομάδα (πιθανότερα σε νησί), αφού αυτό επιθυμεί ο ίδιος.
Το αφιέρωμα της Ε.Ο.Κ.
Το περιοδικό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης έκανε ένα αφιέρωμα προ δύο μηνών για το μπάσκετ στην Πάρο, με τον δημοσιογράφο Θοδωρή Λινάρδο.
Μεταξύ άλλων το περιοδικό της ΕΟΚ έγραψε:
«[…] Ο Αθλητικός Όμιλος Πάρου ιδρύθηκε το 1990 και αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την ομάδα είναι ο πολυπληθέστερος σύλλογος των Κυκλάδων απαριθμώντας 450 αθλητές σε 5 αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβος) τα οποία όλα είναι αναγνωρισμένα και εγγεγραμμένα στο μητρώο της Γ.Γ.Α..
Όσον αφορά το τμήμα καλαθοσφαίρισης μετά από μια μικρή παύση επανασυστάθηκε το 2012 και είναι ενεργό, με πολλές και σημαντικές επιτυχίες. Αποτελεί μέλος της Ε.Ο.Κ.. Διαθέτει τμήματα ακαδημιών U10, U12, U14 τόσο αγοριών όσο και κοριτσιών όπως επίσης παιδικό, κορασίδων, εφήβων, νεανίδων, αντρικό και γυναικών.
Πρώτος προπονητής της ομάδας στα νεότερα χρόνια υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μπασκετμπολίστες όλων των εποχών και για πολλούς ο πληρέστερος όλων, ο Φάνης Χριστοδούλου. Είναι γνωστή άλλωστε η αγάπη του θρυλικού «μπέμπη» για το νησί και η βοήθειά του με τις γνώσεις του στην ομάδα. Τον Οκτώβριο του 2013 ανέλαβε το τμήμα mini και διατέλεσε προπονητής σε αυτό για 2 χρόνια.
Υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στην ανάπτυξη του αθλήματος, μιας και παρόλο που δεν είχε βλέψεις για προπονητική καριέρα, βλέποντας την δίψα των παιδιών και τη θέλησή τους να μάθουν, αποφάσισε να ενεργοποιηθεί και να βοηθήσει. Με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να ξεκινήσουν το μπάσκετ, κάνοντας την καλύτερη δυνατή αρχή δίπλα σε μία τέτοια μεγάλη προσωπικότητα (…).
Προπονητές είναι ο Θοδωρής Παλαιοχωρίτης, συνταξιούχος αστυνομικός με εμπειρία άνω των 30 ετών σε σωματεία στην Αθήνα και στα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων, Γιώργος Ζαμπακόλας, φυσικός και στο μπάσκετ στα τμήματα κοριτσιών, παλιός προπονητής στην ΕΦΑΟΖ, καθώς και οι Σταύρος Βλάχος και Χρήστος Βαγιόπουλος, ιδιωτικοί υπάλληλοι και ταυτόχρονα παίκτες στην ανδρική ομάδα. Οι παίκτες το πρωί πολλοί είναι στις δουλειές τους, το βράδυ στο γήπεδο (…).
Τα τμήματα απαριθμούν 150 αθλητές και αθλήτριες και κάθε χρόνο συμμετέχουν σχεδόν σε όλα τα final-4 των πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Κ.Κ. (Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων) από το 2012 μέχρι και σήμερα. Το σωματείο μετρά διακρίσεις κι επιτυχίες σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Το 2022, κατέκτησε τη δεύτερη θέση με το τμήμα παίδων και την τρίτη με το τμήμα κορασίδων. Το 2023 τη δεύτερη θέση στα τμήματα Νεανίδων και Γυναικών και την τρίτη θέση στο τμήμα Εφήβων. Πέρυσι κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Κυκλάδων στη κατηγορία των Εφήβων και Νεανίδων καθώς και τη δεύτερη στις Κορασίδες και τις Γυναίκες (…).
Ο παίκτης που έκανε την καλύτερη καριέρα προερχόμενος από τα σπλάχνα του συλλόγου είναι ο Πατέλης, ο οποίος έπαιξε παλαιότερα σε ιστορικές ομάδες των Αθηνών όπως ο Μίλωνας, η Δάφνη, ο Πρωτέας, ο Παπάγος και ο Πανελλήνιος κι ακόμη στην Κεφαλονιά καθώς επίσης και στην Ισπανία. Η Πάρος θέλει να συνεχίσει να… παράγει μπάσκετ! Πάντως και άλλοι αθλητές έχουν ξεπεταχτεί από την Πάρο προς ανώτερες κατηγορίες (…)».