O Σύλλογος Γυναικών Νάουσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη τόσο του δήμου Πάρου, όσο και της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας, αλλά και την αιγίδα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων», διοργανώνει, για το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, τη διαδραστική διημερίδα «OINIKEΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΑΡΙΩΝ», με τον ξεχωριστό για φέτος τίτλο «Οίνου Εμπνεύσεις»,
Η διημερίδα αποτελεί μια προσπάθεια προβολής της οινικής ιστορίας της Πάρου, ανάδειξης της τωρινής οινοπαραγωγής και ενίσχυσης της μελλοντικής πορείας της τοπικής παραγωγής κρασιού, αλλά, παράλληλα, μια δράση προώθησης και ενίσχυσης του «οινικού τουρισμού».
Η συγκεκριμένη διημερίδα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη:
– Στο πρώτο εξ αυτών οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν σε σύγχρονα Οινοποιεία, με παράλληλη αναφορά στην ιστορία και την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Πάρου, θα πραγματοποιήσουν γευστικές δοκιμές, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στον τρύγο και στο πάτημα των σταφυλιών σε πατητήρι, με τον παραδοσιακό τρόπο.
– Στο δεύτερο μέρος, η εξειδικευμένη θεματική ομιλία της οινολόγου, Έλενας Λουκή, θα οδηγήσει σε νέα οινικά μονοπάτια τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν, επίσης, την παρασκευή ελληνικών συνταγών μαγειρικής με βάση το κρασί -οινομαγειρέματα- θα δοκιμάσουν τα συγκεκριμένα πιάτα -οινοκεράσματα- και παράλληλα, θα συνομιλήσουν με τον αγαπημένο chef Βασίλη Καλλίδη, την παριανή συγγραφέα – δημοσιογράφο Νίκη Μηταρέα, καθώς και με αποφοίτους και εκπαιδευτές, την Ηρώ Φωκιανού και τον Γιώργο Κάρλα από τον Τομέα “Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)” της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ) Σύρου, Τμήμα Πάρου και την εκδότρια – δημοσιογράφο Κατερίνα Μαρινάκη.
Τέλος, θα παρακολουθήσουν παρουσίαση από τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς του νησιού των προϊόντων τους, έχοντας τη δυνατότητα δοκιμής των κρασιών και φυσικά, θα γλεντήσουν παραδοσιακά, με παριανή ορχήστρα, στο κλείσιμο της διημερίδας.
Επιμέλεια κειμένου: Αντώνης Αργυρόπουλος