Ρεκόρ πρωιμότητας καταγράφεται φέτος στον τρύγο οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την παραγωγή κρασιού, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μειωμένες ποσότητες σε σύγκριση με πέρυσι, οι οποίες όμως παρουσιάζουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο τρυγητός σχεδόν σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες φέτος παρουσίασε πρωιμότητα σχεδόν 20 ημερών, ενώ η συγκομιδή σταφυλιών στο σύνολο της χώρας αλλά και της Πάρου παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή σεζόν είναι ανάμεικτα, καθώς υπάρχουν περιοχές, οι οποίες χτυπήθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, δημιουργώντας προβλήματα στα κλίματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα -σε επίπεδο Κυκλάδων- αποτελεί η Σαντορίνη, όπου η παραγωγή αναμένεται μειωμένη έως και κατά 65%, ενώ όπως λένε χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του αμπελουργικού τομέα «τα αμπέλια στο νησί βρίσκονται στα όρια της επιβίωσής τους».

Όσο αναφορά την Πάρο και την εικόνα που προκύπτει, όπως μας μετέφερε ο οινοποιός, Κωνσταντίνος Ρούσσος, η παραγωγή καταγράφει μείωση περίπου 35-40%. Βέβαια και στη περίπτωση του νησιού μας, το θετικό και αυτό που κρατούν οι παραγωγοί και οι οινοποιοί είναι η εξαιρετική ποιότητα, καθώς οι οινοποιήσιμες ποικιλίες είναι καθαρές από μυκητολογικές προσβολές και εχθρούς, σε αντίθεση με την περσινή σεζόν όπου μεγάλο μέρος της παραγωγής χάθηκε από τον περονόσπορο.

deya-parou

bluestarferries

jmconstructions