Με επτά νέα προγράμματα σε πέντε νησιά των Κυκλάδων (δύο στην Αμοργό, ένα στην Αντίπαρο, ένα στη Σίκινο, ένα στη Σίφνο, ένα στη Σύρο και ένα διακυκλαδικό), η πρωτοβουλία «Cycladic Identity» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης συμπληρώνει ένας έτος λειτουργίας και περνά στη δεύτερη φάση χρηματοδότησης, επεκτείνοντας τη στήριξη στους φορείς και στις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων.

Μεταξύ των προτάσεων που αξιολογήθηκαν για την δεύτερη φάση χρηματοδότησης βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων, εγκρίθηκε το πρόγραμμα «Μελέτη Αρχιτεκτονικής Τεκμηρίωσης / Αποτύπωσης Κάστρου Αντιπάρου», με φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο για την Προστασία – Ανάπτυξη της Αντιπάρου – Δεσποτικού και διάρκεια 4 μηνών.

H υλοποίηση των προγραμμάτων έχει ήδη ξεκινήσει και παρακολουθείται μέσα από αναφορές και επισκέψεις στο πεδίο για τη δια ζώσης επιβεβαίωση των εργασιών. H πρωτοβουλία παρέχει επίσης προς τους χρηματοδοτούμενους φορείς ένα κύκλο τριών σεμιναρίων, με στόχο την καλύτερη οργάνωση και άρτια υλοποίηση κάθε χρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Για την Αντίπαρο το πρόγραμμα αφορά στη μελέτη αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης και αποτύπωσης του ενετικού Κάστρου της Αντιπάρου, ένα σημαντικό παράδειγμα οχυρωμένης αρχιτεκτονικής από την εποχή της Ενετοκρατίας (13ος-16ος αιώνας).

Σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχαιολογική έρευνα, το Κάστρο κτίστηκε με κεντρικό πύργο και περιμετρικά τριώροφα κτίσματα, σχηματίζοντας έναν κλειστό οικισμό. Πρόσφατες ανασκαφές υποδεικνύουν ότι ο πύργος πιθανώς προϋπήρχε του οικισμού, γεγονός που ανατρέπει τις μέχρι τώρα αντιλήψεις.

Η μελέτη αποσκοπεί στην αποτύπωση αυτών των νέων δεδομένων και στη σύνταξη οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης για την προστασία, μορφολογική και δομική αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου. Στόχος είναι η προστασία και ανάδειξη του μνημείου, η ένταξή του στη σύγχρονη κοινωνική ζωή της Αντιπάρου και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού για τις επόμενες γενιές.

deya-parou

bluestarferries

jmconstructions