Σε μια εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση απειλεί να εξομαλύνει τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ο έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου, Βαζαίος Πετρόπουλος, αναδεικνύει την ανάγκη επιστροφής στις ρίζες και την αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα ως κινητήρα βιώσιμης ανάπτυξης.
Σε συνέντευξή του στο ParosVoice.com, στην εκπομπή «Οι ειδήσεις… αλλιώς», ο κ. Πετρόπουλος αποκάλυψε μια σειρά από πρωτοβουλίες και στρατηγικές που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των παριανών αγροτών και κτηνοτρόφων, θέτοντας τα παριανά προϊόντα στο προσκήνιο της οικονομίας και της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού.
Ο Πρωτογενής Τομέας
Ο κ. Πετρόπουλος ξεκίνησε αναφερόμενος στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στο συνολικό οικονομικό μείγμα της Πάρου.
«Η τοπική, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή», τόνισε, «δεν αφορά μόνο την παραγωγή τροφίμων. Αποτελεί βασικό πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης, πολιτιστικής ταυτότητας και, σημαντικότερα, της επισιτιστικής ασφάλειας του νησιού».
Για να μετατραπεί αυτή η θεωρία σε πράξη, ο έπαρχος ανακοίνωσε τη σύγκληση μιας σημαντικής συνάντησης την ερχόμενη Τρίτη, μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Σύρο.
Σε αυτή τη συνάντηση, στην οποία έχει προσκαλέσει και έχει λάβει τη θετική απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη του πρωτογενή τομέα, κ. Ζαννετίδη, θα συμμετάσχουν οι τοπικοί παραγωγοί και όλοι οι σχετικοί φορείς.
«Στόχος είναι να ακούσουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα, τις προκλήσεις, αλλά και τις προτάσεις των ανθρώπων που δουλεύουν τη γη και την κτηνοτροφία στο νησί μας», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος. «Θα προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε και να δημιουργήσουμε μια πολύ καλή συνεργασία, ώστε ο πρωτογενής τομέας να πάρει τη θέση που του αξίζει».
Η σημασία της τοπικής κατανάλωσης και της συνεργασίας
Η συζήτηση επεκτάθηκε στη σημασία της εγχώριας κατανάλωσης των παριανών προϊόντων.
Ο κ. Πετρόπουλος συμφώνησε ότι η τοπική κοινωνία, οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία πρέπει να βάλουν σε πρώτη προτεραιότητα το «παριανό τραπέζι». Επαίνεσε, μάλιστα, τους ξενοδόχους που έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. «Με λίγη ακόμη προσπάθεια», σημείωσε με αισιοδοξία, «ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί στο 100%».
Αυτή η μετατόπιση προς την τοπική αλυσίδα αξίας απαιτεί, ωστόσο, μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε την ανάγκη για δίκαιες τιμολογιακές πολιτικές από την πλευρά των παραγωγών, που θα ενισχύσουν αυτή τη σχέση και θα διασφαλίσουν ότι η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα είναι βιώσιμη για όλους.
Επενδύοντας στην υποδομή: Γεωπόνοι και υδραυλικά έργα
Πέρα από τις στρατηγικές και τις συναντήσεις, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε δύο κρίσιμα ζητήματα υποδομής που απασχολούν την επαρχία.
Πρώτον, ζήτησε την άμεση τοποθέτηση επιπλέον γεωπόνου στο νησί. «Δεν είναι λογικό να έρχεται γεωπόνος από την Άνδρο για να επιβλέπει θέματα στην Πάρο», δήλωσε κατηγορηματικά.
Τόνισε ότι με την αναβίωση του αγροτικού τομέα, την ανάπτυξη των αμπελώνων και των άλλων καλλιεργειών, η ύπαρξη ενός μόνιμου ειδικού είναι πλέον απαραίτητη.
Δεύτερον, αποκάλυψε ένα σημαντικό έργο υποδομής που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τη βελτιστοποίηση των υδάτινων πόρων. Λόγω της μεγάλης κατανάλωσης νερού από τους αγρότες, η ΔΕΥΑ ΠΠάρου προχωρά σε μια πρωτοποριακή σύνδεση. Το νερό από το βιολογικό καθαρισμό της Νάουσας θα διοχετεύεται σε δεξαμενές και στη συνέχεια θα χρησιμοποιείται για άρδευση στους αγρότες της περιοχής. Το έργο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους.
Σε μια δεύτερη φάση, μόλις ολοκληρωθεί και ο βιολογικός καθαρισμός της Μάρπησσας, το σύστημα θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει και τον κάμπο των Μαρμάρων και του Αρχιλόχου.
Αυτή η πρωτοβουλία έχει τριπλό όφελος: πρώτον, μειώνει δραστικά την εξάρτηση από τις υπεραντλήσεις υπόγειων υδάτων και τις ακριβές γεωτρήσεις· δεύτερον, εξασφαλίζει μια σταθερή και οικονομική πηγή νερού για άρδευση· και τρίτον, συμβάλλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση της λειψυδρίας, ενός από τα πιο πιεστικά προβλήματα του νησιού. «Άρα λοιπόν υπάρχουν λύσεις», σχολίασε ο κ. Πετρόπουλος.
Συλλογική προσπάθεια
Ο κ. Πετρόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επερχόμενη συνάντηση, τονίζοντας τα θετικά σημάδια από την απήχηση που έχει ο Αντιπεριφερειάρχης, Φ.. Ζαννετίδης στους τοπικούς παραγωγούς.
«Είναι και ο ίδιος παραγωγός», ανέφερε, «και όταν πάω να λέω το όνομά του, όλοι με χαμόγελο και με ανοιχτές αγκάλες τον θέλουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι πετυχημένος στη θέση που έχει».
Η πρωτοβουλία του κ. Πετρόπουλου δεν είναι απλώς ένα ακόμη πρόγραμμα. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική που αγγίζει όλες τις πτυχές του ζητήματος: από την άμεση στήριξη των παραγωγών και την ενίσχυση της τοπικής κατανάλωσης, μέχρι τη βελτίωση της κρίσιμης υποδομής (γεωπόνοι, ύδατα) και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι μια προσφορά για τη δημιουργία ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου που τιμά το παρελθόν, ενδυναμώνει το παρόν και εγγυάται ένα ανθεκτικό μέλλον για την Πάρο.
















