Προβλήματα και προοπτικές για τον αγροτικό τομέα αναδείχτηκαν από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις, που είχαν ο αντιπεριφερειάρχης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλήμων Ζαννετίδης και ο έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου, Βαζαίος Πετρόπουλος, με γεωργούς κτηνοτρόφους και οινοποιούς της Πάρου και στη συνέχεια με ψαράδες του νησιού.
Στόχος, η αλλαγή του κλίματος και η προστασία της γεωργικής και κτηνοτροφικής γης, ώστε «Το παριανό τραπέζι», με τρόφιμα, ροφήματα και ποτά της Πάρου να διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές αλλά κι ο κόσμος να διασφαλίσει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα για να συνεχίσει, να καλλιεργεί, να εκτρέφει, να οινοποιεί και να ψαρεύει. Επίσης, τα προϊόντα της παριανής γης να κατακτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στη τουριστική οικονομία.
Σύμφωνα με τον έπαρχο Πάρου – Αντιπάρου, Βαζαίο Πετρόπουλο, «η τοπική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και η αλιεία, αποτελούν βασικούς πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης, τουριστικής και πολιτιστικής ταυτότητας και επισιτιστικής ασφάλειας».
Σε συνέντευξή του στο ParosVoice.com ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στην εκπομπή «Οι ειδήσεις… αλλιώς» με τον Νίκο Ραγκούση – Λαουτάρη, ο κ. Πετρόπουλος αποκάλυψε μια σειρά από πρωτοβουλίες και στρατηγικές που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των παριανών αγροτών και κτηνοτρόφων, θέτοντας τα παριανά προϊόντα στο προσκήνιο της οικονομίας και της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού.
Για την υποστελέχωση των υπηρεσιών ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως το επαρχείο Πάρου ζήτησε να υπάρξει γεωπόνος. Σημείωσε πως μέχρι τέλος του έτους θα αρχίσει να υλοποιείται έργο ώστε το νερό από το βιολογικό καθαρισμό της Νάουσας να διοχετεύεται σε δεξαμενές και στη συνέχεια να χρησιμοποιείται για άρδευση στις καλλιέργειες των παραγωγών της περιοχής.
Για την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα και τη σύνδεση με τον τουρισμό, ο έπαρχος της Π.Ε. Πάρου, Βαζαίος Πετρόπουλος, κάλεσε σε ευρεία σύσκεψη τους παραγωγούς και εξήγησε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στο συνολικό οικονομικό μείγμα των νησιών.
Η συζήτηση εφ’ όλης της ύλης υπό την προεδρία του έπαρχου έγινε με ομιλητή τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλήμονα Ζαννετίδη και με τη συμμετοχή παραγωγών το πρωί της Τρίτης 25/11. Κράτησε σχεδόν 2,5 ώρες κι από τα βασικά ζητήματα, που τέθηκαν ή αναδείχτηκαν μεταξύ άλλων ήταν:
– Τα μέτρα βιοασφάλειας για την προστασία από την ευλογιά.
– Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του πρωτογενούς τομέα στην Πάρο.
– Η ανάδειξη των προϊόντων του νησιού σε συνέργεια με τον τουρισμό.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν κτηνοτρόφοι, ελαιοπαραγωγοί, αμπελουργοί – οινοποιοί ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία των μελισσοκόμων.
Το ζήτημα της ευλογιάς
Το θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων ήταν το πρώτο ζήτημα, που τέθηκε στη συνάντηση και υπήρξε έντονη ανησυχία των κτηνοτρόφων, καθώς ήδη έχουν θανατωθεί πάνω από 410.000 ζώα σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η νόσος δεν έχει εισέλθει στα νησιά των Κυκλάδων κι ένα κρούσμα παλαιότερα στην Άνδρο αντιμετωπίστηκε εγκαίρως και χωρίς να υπάρξει διασπορά.
Ο κ. Ζαννετίδης εξήγησε πως αυτές τις μέρες γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για την ευλογιά, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα Λιμεναρχεία και την Αστυνομία, με στόχο να μη μπει η ασθένεια της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και στα νησιά και έκανε έκκληση στους παραγωγούς να αγοράζουν πιστοποιημένες ζωοτροφές.

Τι ζήτησε
Ο κ. Φιλήμων Ζαννετίδης ζήτησε από τους παραγωγούς γάλακτος – κρέατος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι πρόκειται για μία νόσο, εξαιρετικά μεταδοτική, η οποία δεν εκδηλώνεται αμέσως και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα το αποτύπωμά της.
Εξήγησε πως στην παρούσα φάση οι κτηνοτρόφοι δε θα πρέπει να αγοράζουν απ’ όπου να ’ναι ζωοτροφές και να είναι υποψιασμένοι, όταν τους τις πωλούν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Εξήγησε πως υπάρχουν κυκλώματα, τα οποία εκμεταλλεύονται την αδυναμία κτηνοτρόφων, που τους θανάτωσαν τα κοπάδιά τους αλλά έχουν αγοράσει ζωοτροφές. Έτσι, ζωοτροφές, που θα έπρεπε κανονικά να καταστρέφονται, κυκλοφορούν ακόμη με αποτέλεσμα να μεταφέρεται η νόσος. «Να ξέρετε πως έχουν γίνει συλλήψεις για τα εμβόλια και θα γίνουν κι άλλες», ανέφερε ο κ. Ζαννετίδης.
Ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει προχωρήσει στο εμβόλιο, που προέρχεται από την Ιορδανία, διότι δεν έχει εγκριθεί από καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Υποστήριξε πως από την ενημέρωση, που έχει και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε περίπτωση, που εφαρμοστεί ουσιαστικά ο ιός θα υπάρχει στα ζώα, τα οποία σε λίγους μήνες θα πρέπει να εμβολιαστούν ξανά κι η ασθένεια θα ανακυκλώνεται. Καθώς υπάρχουν σταθμοί απολύμανσης ήδη στη Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο, την Τήνο, την Άνδρο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Αστυπάλαια κ.ά. ο κ. Ζαννετίδης εξήγησε πως γίνεται προσπάθεια να επεκταθούν και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την ΕΛΑΣ.
Η υποστελέχωση – Τα προβλήματα
Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε ήταν της υποστελέχωσης των κρατικών και των περιφερειακών υπηρεσιών. Πλέον υπηρετεί νέα κτηνίατρος στην Πάρο, ενώ ο κ. Ζαννετίδης εξήγησε πως γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί το πρόβλημα στα νησιά των Κυκλάδων. Σημείωσε πως έχει γίνει αίτημα ώστε Κυκλάδες – Δωδεκάνησα να ενισχυθούν και με στρατιωτικούς κτηνιάτρους ενώ γίνεται προσπάθεια για να υπάρξει στελέχωση και με γεωπόνους. Ο έπαρχος της Π.Ε. Πάρου, Βαζαίος Πετρόπουλος, έχει ήδη ζητήσει την τοποθέτηση γεωπόνου, καθώς αυτή τη στιγμή το νησί εξυπηρετείται από γεωτεχνικό, που έρχεται από την Άνδρο. Ο κ. Ζαννετίδης ανέφερε πως από τα 50 νησιά μόλις 13 έχουν υπηρεσίες, ενώ τα υπόλοιπα είτε τους λείπει γεωπόνος είτε κτηνίατρος είτε και οι 2 ειδικότητες μαζί με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται από γειτονικά ή κοντινά νησιά.
Οι παραγωγοί γάλακτος – κρέατος εξέφρασαν την αγωνία τους και τόνισαν πως το υπάρχον πλαίσιο για την ευλογιά δεν τους καλύπτει, διότι ανά πάσα στιγμή φοβούνται μήπως η ασθένεια μπει στις μονάδες τους κι αναγκαστούν να σφάξουν κι αυτοί το κοπάδι τους, όπως συνέβη με άλλους παραγωγούς.
Σημείωσαν πως το πρόβλημα των υψηλών τιμών στα αγροτικά εφόδια και στις ζωοτροφές έχει οξυνθεί στα νησιά με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να έχει εκτοξευθεί ενώ η διαθέσιμη γη για αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα διαρκώς μειώνεται, εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης του τουρισμού. Τόνισαν ότι το διαθέσιμο ζωικό κεφάλαιο διαρκώς μειώνεται και στο τέλος το νησί θα καταντήσει σαν τη Μύκονο, να είναι είδος υπό εξαφάνιση οι κτηνοτρόφοι. «Αυτό το κοπάδι το έχω από τον παππού μου. Είναι ράτσες της περιοχής. Αν μπει η νόσος η φυλή θα χαθεί. Να φέρω ξένα ζώα;», ανέφερε ο κτηνοτρόφος Κώστας Λουκής.
Οι γεωργοί ζήτησαν να υπάρξει πρόβλεψη για το θέμα της άρδευσης γιατί το νερό είναι ακριβό και ενίοτε ανύπαρκτο. Σημείωσαν πως βίωσαν το πρόβλημα της μείωσης των βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα να μη μπορούν ν’ αντέξουν και το κόστος νερού μαζί με το κόστος λειτουργίας του ηλεκτρικού ρεύματος.
Από την πλευρά τους οι μελισσοκόμοι αναφέρθηκαν στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Οι μελισσοκόμοι ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας, που απασχολεί 100 περίπου άτομα στην Πάρο.
Σημείωσαν πως υπάρχει θέμα με την άποψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για 5 κιλά μέλι ανά κυψέλη, καθώς αυτός είναι ένας στόχος ενίοτε μη εφικτός, λόγω της έλλειψης νερού, με αποτέλεσμα πολλοί μελισσοκόμοι να χάνουν την επιδότηση. Αναφέρθηκαν και στο θέμα της απεντόμωσης, τονίζοντας πως πολλές φορές τα ξενοδοχεία δεν ενημερώνουν από πριν με αποτέλεσμα εξαιτίας των εντομοκτόνων να την πληρώνουν τα μελίσσια.

Οι παραγωγοί ζήτησαν να υπάρχει και καλύτερη επιμόρφωση, διότι, πολλές φορές τρέχουν τα προγράμματα αλλά εκείνοι μένουν εκτός. Ο κ. Ζαννετίδης κάλεσε τους παραγωγούς να οργανωθούν ώστε να καταφέρουν να πάρουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους. Επέμεινε πως έτσι θα έχουν καλύτερη φορολογική μεταχείριση και τους προέτρεψε να δημιουργήσουν Ομάδες Παραγωγών, καθώς υπάρχουν κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση. «Μόλις 5 άνθρωποι χρειάζονται για να οργανωθεί μία Ομάδα Παραγωγών», τους παρότρυνε ο κ. Ζαννετίδης και τόνισε ότι έτσι θα υπάρξει οικονομία κλίμακας, και θα ψωνίζουν φτηνότερα αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές.
Μιλώντας για τους στρατιωτικούς κτηνιάτρους σημείωσε πως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει ζητήσει «τουλάχιστον από ένα κτηνίατρο στα 13 επαρχεία».
Η συζήτηση επεκτάθηκε στη σημασία της ταυτότητας των παριανών προϊόντων. Για τη συνέργεια Αγροτικού Τομέα και Τουρισμού τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει συνεργασία των δυο τομέων, ώστε ο κόσμος που έρχεται στην Πάρο να μαθαίνει για τα αγροτικά προϊόντα του νησιού. Ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε πως γίνονται προσπάθειες για να πάει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε δυο κύριες εκθέσεις αλλά και οι παραγωγοί θα πρέπει να συστρατευθούν, αντί τη τελευταία στιγμή να κάνουν πίσω, διότι με εντολή του περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου δεν πληρώνουν εκείνοι αλλά το περίπτερο το κάνει δώρο στους παραγωγούς η Περιφέρεια. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Γιώργος Πίττας, που ως μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και ως μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατά το παρελθόν φρόντισε να αναδείξει τις τοπικές γεύσεις. Τόνισε πως θα πρέπει ο παριανός αμπελώνας να αναδειχτεί, γιατί αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού μαζί με τα οινοποιεία. Εξήγησε πως είναι ονομαστός εδώ και χιλιάδες χρόνια και σ’ αυτό θα πρέπει να συνδράμουν όλοι, διότι μαζί με το μέλι του νησιού κι άλλα προϊόντα μπορεί να είναι ο πολιορκητικός κριός σε συνδυασμό με τον τουρισμό. Σημείωσε πως στον ξακουστό αμπελώνα του νησιού επενδύουν πλέον και μεγάλα ονόματα όπως είναι οι κ.κ. Βαρδινογιάννης και Λαζαρίδης.
Πέρα από τα ζητήματα που τέθηκαν μπροστά σε παραγωγούς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και κάποιες συνομιλίες για το ζήτημα της υπολειτουργίας του δημοτικού σφαγείου Πάρου αλλά και του ελλιμενισμού των ψαράδων του νησιού, καθώς τίθεται ζήτημα με το Λιμεναρχείο.

Δήλωση Πετρόπουλου
Ο έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου, Βαζαίος Πετρόπουλος, στο τέλος της σύσκεψης, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν και ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στα νησιά μας, δήλωσε ότι το επαρχείο, με τη συνδρομή και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, θα βρίσκεται στο πλευρό τους και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να στηρίξει τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής.
Τόνισε επίσης, ότι θα αναλάβει δυναμική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του τουριστικού τομέα, ώστε τα παριανά προϊόντα (κρασί, σούμα, τυριά, μέλι και όλα όσα παράγει η παριανή γη) να αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητα σε κάθε τραπέζι, στο σπίτι, στα ξενοδοχεία, και στα καταστήματα εστίασης.
















