Η δημοσιογραφία είναι η πρωταρχική και κύρια εκδήλωση της ελευθερίας της έκφρασης. Μια δημοσιογραφία που βασίζεται στην ελευθερία και την ανεξαρτησία εδραιώνει, επίσης, την οικοδόμηση της ιδιότητας του πολίτη, ενθαρρύνοντας την ελεύθερη και δυναμική κυκλοφορία απόψεων, ιδεών και πληροφοριών, ενθαρρύνοντας τη γνώση, τη συζήτηση και τη συμμετοχή της κοινωνίας, η οποία με τη σειρά της ενισχύει το κράτος δικαίου.
Η «Φωνή της Πάρου» από το 1945 κρατάει ψηλά το επίπεδο της ενημέρωσης -με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αντικειμενικότητας- και ολοένα και περισσότερο ακούγεται πιο δυνατά.

Οι τοποθετήσεις για το εξώδικο στη «ΦτΠ»

Όπως θα έχετε ενημερωθεί, από το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδα μας στις 16/6/2023, παραλάβαμε εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση για το ρεπορτάζ με το οποίο παρουσιάζουμε την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα για τον Ναυτικό Όμιλο Πάρου.

Η πράξη αυτή είναι ευθεία βολή κατά της ελευθεροτυπίας και προσπάθεια φίμωσης του τύπου για τους παρακάτω λόγους:
1. Επειδή το σχετικό δημοσίευμα είναι απλά μεταφορά των όσων ειπώθηκαν σε αντίστοιχες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου και αφορούν θέματα που συζητήθηκαν για τον Ν.Ο.Π. και αποτελούν πλέον δημόσια ντουκουμέντα που βρίσκονται στα πρακτικά των συνεδριάσεων και είναι φυσικά στη διάθεση του κάθε Παριανού πολίτη και το σημαντικότερο, δεν αποτελούν άρθρο γνώμης της εφημερίδας μας.
2. Σε κανένα σημείο των δημοσιευμάτων της εφημερίδας μας δεν αναφέρεται το όνομα του κ. Ελευθέριου Πώλου.
3. Ο κ. Ελευθέριος Πώλος ίσως θα έπρεπε να απευθυνθεί τόσο στον κ. Ροκονίδα, όσο και στα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, για τα όσα έχουν λεχθεί για την οικονομική και εν γένει κατάσταση του Ν.Ο.Π..

Με δεδομένη αυτή την πρωτοφανή αντιδημοκρατική για τα Παριανά δεδομένα προσπάθεια -η οποία όχι μόνο δεν μας τρομοκρατεί, αλλά αντιθέτως μας δυναμώνει ώστε να ενημερώνουμε τους Παριανούς πολίτες με απόλυτη υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα για τα καλώς ή κακώς κείμενα του τόπου, αδιακρίτως αν θα στεναχωρήσουμε κάποιους- ζητήσαμε από τους κ.κ. Μάρκο Κωβαίο (δήμαρχος Πάρου και επικεφαλής του συνδυασμού «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη»), Κώστα Ροκονίδα (επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου»), Κώστα Μπιζά (έπαρχος Π.Ε. Πάρου και επικεφαλής του συνδυασμού «Πάρος με Ευθύνη και Ενότητα) και Ηλία Κουντρομιχάλη (πρόεδρος του Ν.Ο. Πάρου και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος) τα παρακάτω:
1. Την πολιτική τους τοποθέτηση.
2. Την καταδίκη τέτοιων προσπαθειών που στοχεύουν γενικότερα στην φίμωση  όλων των ΜΜΕ του νησιού μας.

Μάρκος Κωβαίος:

«Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα προϋπόθεση για μια ευνομούμενη, δημοκρατική Πολιτεία, χωρίς αποκλεισμούς. Παράλληλα, είναι συνώνυμο της ελευθερίας και της ασφάλειας για όλους, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ελευθερία της πληροφόρησης και του λόγου πρέπει έτσι να προάγονται και να προστατεύονται με κάθε τρόπο, προς το συμφέρον όλων. Ως ακρογωνιαίος λίθος των δημοκρατικών κοινωνιών, μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο εάν οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες.
Ειδικότερα, όσα λέγονται σε συνεδριάσεις υπέρτατων οργάνων διοίκησης αιρετών προσώπων, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελούν δημόσια ντοκουμέντα, βρίσκονται στα πρακτικά των συνεδριάσεων και είναι φυσικά στη διάθεση όλων των πολιτών. Οι τελευταίοι άλλωστε έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν κυρωμένα αντίγραφα συγκεκριμένων πρακτικών και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου της Τρίτης (30/5), το οποίο αφορούσε θέματα που συζητήθηκαν για τον Ναυτικό Όμιλο Πάρου, η εφημερίδα “Φωνή της Πάρου”, εφόσον χρησιμοποίησε και μετέφερε τα πρακτικά της συνεδρίασης, έκανε το δημοκρατικό της καθήκον. Συγκεκριμένα, αποτύπωσε στα φύλλα 493 / 25-04-2019 και 652 / 02-06-2023, τα λεγόμενα και τις παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν εκφράζοντας τη γνώμη τους καθώς και την ψήφο τους με απόλυτη ελευθερία, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών, όπως προβλέπεται άλλωστε βάσει νόμου. Καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα παραπάνω δεν αποτέλεσαν με αυτόν τον τρόπο άρθρο γνώμης της εφημερίδας, αλλά απλή παράθεση των λεχθέντων κατά τη συνεδρίαση. Πρακτικά που περιέχουν τυχόν αντίθετες θέσεις και γνώμες των δημοτικών συμβούλων θα μπορούσαν να δημοσιευθούν επίσης.
Από θέσης αρχής, στεκόμαστε απέναντι σε φαινόμενα περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου, της μεταφοράς ειδήσεων και του ενυπόγραφου λόγου που στηρίζεται σε ντοκουμέντα, και τα καταδικάζουμε. Σε μια περίοδο που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως, οι δημοσιογράφοι αξίζουν της στήριξης μας για την επιτέλεση του καθήκοντος τους, που αφορά στην προάσπιση της Ελευθεροτυπίας αλλά και της Δημοκρατίας.
Αλίμονο, τέλος, εάν κάθε μεταφορά είδησης συνοδεύεται από ένα εξώδικο».

Κώστας Ροκονίδας:

«Δεν είναι ανακάλυψη η προσπάθεια του συστήματος, ώστε τα ΜΜΕ να υπηρετούν τους σκοπούς του. Εξ ου και η επένδυση σε αυτά μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ώστε με συνέπεια στον ένα ή στον άλλο βαθμό να υπηρετούν την πολιτική που ευνοεί τα συμφέροντα τους. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις. Πολύπαθος λοιπόν ο χώρος των ΜΜΕ με αμαρτίες προφανώς στις πλάτες τους, αλλά και φωτεινές εξαιρέσεις στην υπηρεσία των συμφερόντων των πολλών και στην προσέγγιση της αλήθειας.
Σχετικά με το επίμαχο θέμα, η “Φωνή της Πάρου” μετέφερε αυτούσια μέρος αυτών που ειπώθηκαν από τον εισηγητή, που ήταν ο Δήμαρχος, τον πρόεδρο του ΝΟΠ, Ηλ. Κουντρομιχάλη και τον εισηγητή της αντιπολίτευσης, δηλαδή από εμένα. Βέβαια όπως τονίσαμε και στην τοποθέτηση μας, εμείς δεν είχαμε πρόθεση να αναφερθούμε στο παρελθόν, πράγμα που έγινε, αν δεν κάνω λάθος, από συμβούλους της πλειοψηφίας και τον πρόεδρο του ΝΟΠ, ο οποίος προφανώς προκειμένου να δώσει έμφαση στο έργο που έχει συντελεστεί επί θητείας του αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις που τον βάρυναν. Προκαλεί έκπληξη βέβαια η αντίδραση του κ. Ελ. Πώλου γιατί η εκτίμηση περί κακής διαχείρισης του ΝΟΠ από την προηγούμενη διοίκηση του, δεν ακούγεται για πρώτη φορά, αλλά αποτελεί εκτίμηση και της τωρινής διοίκησης του, όπως και της πλειοψηφίας των μελών του παλαιού αλλά και του τωρινού Δημοτικού Συμβουλίου. Και εν πάσει περιπτώσει όταν ένας αθλητικός ερασιτεχνικός σύλλογος έχει οικονομικό άνοιγμα αρκετών χιλιάδων ευρώ κατά τα λεγόμενα της διοίκησης του, οφειλές στον ΕΦΚΑ και τη Δ.Ο.Υ., αυτό πώς λέγεται, χρηστή διοίκηση; Σε ότι λοιπόν μας αφορά, τα περί “…βαρύτατων και συκοφαντικών διαδόσεων του κ. Ροκονίδα…”, δεν μας ακουμπάνε και τα επιστρέφουμε.
Το δικό μας κριτήριο είναι η διαφάνεια, η προώθηση της ιδέας του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των ιδεωδών του, η διεκδίκηση για την επίτευξη των σκοπών του και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος του παριανού λαού και όχι των επιχειρηματικών πλάνων που μπορεί να έχει κανείς στο μυαλό του. Άλλο λοιπόν ενδεχομένως το κίνητρο και άλλο το αποτέλεσμα.
Είναι δικαίωμα φυσικά του οποιουδήποτε να υπερασπίζεται τη θέση του και την άποψη του. Όταν όμως εκτίθεται δημόσια πρέπει να μάθει να αποδέχεται και την κριτική.
Η ποινικοποίηση της τοπικής πολιτικής ζωής και η προσπάθεια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φίμωσης των τοπικών ΜΜΕ προσφέρει κακές υπηρεσίες στο τόπο και αναπαράγει τις πρακτικές της κεντρικής πολιτικής σκηνής στο νησί μας. Από αυτήν τη σκοπιά κάθε τέτοια προσπάθεια είναι καταδικαστέα».

Κώστας Μπιζάς:

«Τα ΜΜΕ έχουν δικαίωμα και συνάμα υποχρέωση να ενημερώνουν την κοινωνία για αυτά που λαμβάνουν χώρα στις συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των Δημοτικών Συμβουλίων. Η ενημέρωση αυτή θα πρέπει να γίνεται πάντοτε σύμφωνα με τον νόμο και τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να παρέχεται αντικειμενική και σφαιρική ενημέρωση προς τους πολίτες. Και αυτή είναι ξεκάθαρα η πολιτική μας θέση.
Φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη θεωρεί ότι συκοφαντείται ή ότι βάλλεται η υπόληψή του από όσα δημοσίως έχουν λεχθεί ή αναπαραχθεί από τον τύπο, να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την υπόληψή του».

Ηλίας Κουντρομιχάλης:

«Σαφέστατα είμαι υπέρ της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, όταν αυτή λειτουργεί στο πλαίσιο της αντικειμενικότητας. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα που αναφερόταν στην συζήτηση για την παράταση της παραχώρηση των εγκαταστάσεων του ΝΟΠ και όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Δημοτικής αντιπολίτευσης Κώστας Ροκονίδας, δυστυχώς δεν διέπεται από πλουραλισμό και αντικειμενικότητα διότι επιλεκτικά αναφέρει μέρος των όσων συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχουν παραληφθεί τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΝΟΠ και ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Κουντρομιχάλης, για το θέμα, ο οποίος όπως είναι φυσικό έχει πληρέστερη γνώση και άποψη για αυτό. Τέλος οποιοσδήποτε πιστεύει ότι θίγεται από κάποιο δημοσίευμα, ή από κάποια δήλωση, που αφορά το πρόσωπο του, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν έχει ερωτηθεί εκ των προτέρων προκειμένου να εκφράσει και την δική του άποψη, μοναδικό όπλο έχει την προσφυγή στην δικαιοσύνη εκτός και εάν υπάρξει συναινετική λύση».

deya-parou

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions

seajets