Ο ήλιος, που τόσο απλόχερα μας χαρίζει ο ελληνικός ουρανός, γεμίζει χαρά και αισιοδοξία μικρούς και μεγάλους, είναι ωφέλιμος για την υγεία μας μιας και συμβάλει στην παραγωγή της βιταμίνης D, αλλά χρειάζεται προσοχή ώστε να αποφύγουμε τόσο τα άμεσα προβλήματα που μπορεί να μας δημιουργήσει, δηλαδή εγκαύματα και ηλίαση αλλά και τα απώτερα όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος αλλά και οι βλάβες στα μάτια.

Ειδικότερα τα παιδικά μάτια, αλλά και το δέρμα γύρω από αυτά και τα βλέφαρα, είναι περισσότερα ευαίσθητα από ότι τα μάτια των ενηλίκων, στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Έτσι βλέπουμε συχνά παιδιά με κόκκινα μάτια από τον ήλιο ή λιγότερο συχνά σχηματισμό οφθαλμικού πτερυγίου μία μη κακοήθη βλάβη του ματιού που σχετίζεται με παρατεταμένη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και δημιουργία φωτοκερατίτιδας μέχρι και «χιονοτύφλωση» μία παροδική απώλεια όρασης από την αντανάκλαση του φωτός στην άμμο.

Τα όχι και τόσο ευχάριστα νέα είναι ότι οι βλάβες από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου αθροίζονται στην ζωής μας, γράφονται δηλαδή στο βιολογικό μας ημερολόγιο που κρατά σημειώσεις με τα λάθη μας και ενώ μπορεί ως ενήλικοι να είμαστε προσεκτικοί, τα λάθη όμως της παιδικής ηλικίας έχουν ήδη καταγραφεί. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε τρόπους προστασίας τέτοιους που μπορούν τα παιδιά να χαρούν τον ήλιο και το παιχνίδι χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία τους.

Από ποια ηλικία πρέπει το παιδί να φοράει γυαλιά ηλίου;

Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών ούτως ή άλλως δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα κρατάμε κλεισμένα στο σπίτι αλλά ότι τα προστατεύουμε με καπέλο και σκιά πάνω από το καθισματάκι του καροτσιού τους. Τα μεγαλύτερα των 6 μηνών παιδάκια όμως μπορούν να φορέσουν γυαλιά ηλίου ώστε να προστατεύσουμε τα μάτια τους όπως προστατεύουμε και το δέρμα τους με το αντηλιακό

Πως επιλέγουμε τα γυαλιά ηλίου;

  • Επιλέγουμε γυαλιά ηλίου που προστατεύουν 99-100% σε UVA και UVB ακτινοβολία και το γράφουν πάνω τους.
  • Επιλέγουμε γυαλιά που καλύπτουν και τα βλέφαρα και το δέρμα γύρω από τα μάτια, είναι σταθερά στο προσωπάκι του παιδιού και σε απόσταση από τα μάτια ώστε να μην ακουμπούν οι βλεφαρίδες πάνω τους.
  • Να είναι εύκαμπτα και άθραυστα και ελαφριά. Το δύσκολο βέβαια στα παιδιά είναι να αφήσουν στην θέση τους τα γυαλιά ηλίου! Αλλά και γι’ αυτό έχουμε κάποιες συμβουλές…
  • Επιτρέψτε του να διαλέξει τα γυαλιά του.
  • Όπως σε όλα έτσι και εδώ οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα στα παιδιά, άρα φοράτε και εσείς με συνέπεια τα γυαλιά ηλίου σας.
  • Βάλτε τα γυαλιά ηλίου στην ρουτίνα του παιδιού ώστε να γίνει συνήθεια. Πολλές φορές τα γυαλιά ηλίου τα φοράμε ως αξεσουάρ μόδας αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο, είναι οι ακοίμητοι φρουροί των ματιών μας, και φυσικά δεν ξεχνάμε ούτε το καπέλο ούτε το αντηλιακό.

Ειρήνη Γιαννάτου – Παιδίατρος

bluestarferries

goldenstarferries