• γράφει η Ειρήνη Γιαννάτου, Παιδίατρος

Η «Φωνή της Πάρου» εγκαινιάζει μία νέα στήλη στην ύλη της, την «Φωνή του Παιδιού», με θεματολογία που θα αφορά οτιδήποτε αγγίζει την παιδική ηλικία. Δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει με άλλο θέμα παρά με ένα μικρό αφιέρωμα στον Μητρικό Θηλασμό που αυτές τις ημέρες είχε τον ετήσιο εορτασμό του.

Το Μητρικό Γάλα είναι ένας ζωντανός ιστός, όπως είναι το αίμα μας, η μάνα το δημιουργεί στο σώμα της και το προσφέρει στο μωρό της, είναι ο δικός τους κώδικας επικοινωνίας! Κάθε ερέθισμα από το βρέφος διεγείρει την παραγωγή γάλακτος από την μητέρα. Οπτικά ερεθίσματα, όταν η μάνα βλέπει το παιδί της, ακουστικά ερεθίσματα, όταν η μάνα ακούει το μωράκι της να κλαίει αλλά και απτικά ερεθίσματα, όταν το μωράκι την ακουμπά στο στήθος, δίνουν το σύνθημα στον εγκέφαλο της μάνας και αυτός με την σειρά του δίνει στους μαστούς εντολή να παράγουν γάλα. Κάθε θηλάζουσα μητέρα έχει νιώσει την πλημμύρα της ευτυχίας που δίνει ο θηλασμός μέσα από την ωκυτοκίνη που παράγεται στον εγκέφαλο της και που λέγεται ορμόνη της αγάπης!

Τα οφέλη του Μητρικού Θηλασμού είναι πολλά για το βρέφος, την μητέρα, την οικογένεια αλλά και για την ανάπτυξη του συναισθηματικού δεσμού μεταξύ μητέρας-παιδιού που καθορίζει την ανθρώπινη ύπαρξη για μια ζωή. Προστατεύει την μητέρα από καρκίνο μαστού και ενδομητρίου και την βοηθά να επανέλθει το σώμα της μετά την εγκυμοσύνη στο φυσιολογικό του.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειας από πολλούς φορείς επιστημονικούς και κοινωνικούς για την ενημέρωση και την στήριξη του ΜΘ τα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Έτσι έχουμε αποκλειστικά Μητρικό Θηλασμό στο τέλους τους πρώτου μήνα ζωής του παιδιού στο 40% των βρεφών ενώ στα βρέφη των 4ων μηνών το ποσοστό πέφτει στο 25% και κατρακυλά στο 0,8% στο τέλος του 6ου μήνα ζωής (στοιχεία 2021).

Την προηγούμενη Κυριακή (5/11/2023) είχαμε την πανελλήνια ετήσια συγκέντρωση μητέρων που θηλάζουν δημόσια για να δώσουν το μήνυμα ότι ο θηλασμός μπορεί να γίνει παντού χωρίς προκαταλήψεις και περιορισμούς.  Στην Πάρο έδωσαν το δικό τους μήνυμα θηλάζουσες μητέρες του νησιού που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και την ομάδα facebook «ΚΥΚΛΑΔΕΣ, Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας».

Πως μπορεί μία μητέρα να βρει υποστήριξη Μητρικού Θηλασμού στην Πάρο;
Η πρώτη απάντηση είναι να απευθυνθεί στον Παιδίατρο της που γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού, την ίδια και το βρέφος όσο κανένας άλλος και η φροντίδα του προσαρμόζεται στις ανάγκες της συγκεκριμένης οικογένειας, ή στην Μαία της που την φρόντιζε στην εγκυμοσύνη. Κάποιον συγκεκριμένο φορέα υποστήριξης του Μητρικού Θηλασμού δεν έχουμε στο νησί όμως μπορεί κανείς να καλέσει την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης θηλασμού 10525 του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ) ή να βρει ενημερωτικό υλικό και χρήσιμες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.epilegothilasmo.gr και στο πρόγραμμα «ΑΛΚΥΟΝΗ». Πληροφορίες μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενη και σε άλλους φορείς πανελλαδικής κάλυψης.

Ο Μητρικός Θηλασμός είναι ένα δώρο της μαμάς-φύσης στο βρέφος, ένα δώρο που κρύβει όλη την αγάπη και την φροντίδα της σε κάθε πολύτιμη σταγόνα του και η υποστήριξη του είναι υποχρέωση της επιστήμης της κοινωνίας και της πολιτείας, γι’ αυτό στην Πάρο ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ.

(Ευχαριστώ θερμά την Ειρήνη Χριστοφόρου και την ομάδα facebook «ΚΥΚΛΑΔΕΣ, Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας» για την φωτογραφία από την εκδήλωση του δημόσιου θηλασμού στην Πάρο).

bluestarferries

goldenstarferries