Στο πλαίσιο των δημοσιευμάτων και των συνεντεύξεων της προεκλογικής περιόδου, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου» και υποψήφιος δήμαρχος, Κώστας Ροκονίδας, απαντά σε 9+1 ερωτήσεις.

Τρείς συνδυασμοί σε αυτές τις εκλογές. Ποιά είναι αυτά που διαφοροποιούν την Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου από τους άλλους δύο;

Κ.Ρ.: Αρχικά θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η αντιπαράθεση μας με τους άλλους δυο συνδυασμούς είναι σε πολιτικό επίπεδο, για το πως δηλαδή βλέπει κανείς τα προβλήματα του νησιού, τις ανάγκες των ανθρώπων, ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από την πολιτική του, αν είναι αποφασισμένος και με ποιο τρόπο να διεκδικήσει αυτά που μας ανήκουν. Επομένως δεν πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ των επικεφαλής σε προσωπικό επίπεδο, αλλά για αντιπαράθεση διαφορετικών πολιτικών. Πολύ περισσότερο με τους υποψήφιους των άλλων συνδυασμών που θέλουμε να πιστεύουμε ότι τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων, κίνητρο τους είναι η επίλυση των προβλημάτων του τόπου. Μακριά από μας η τοξικότητα και τα κτυπήματα κάτω από τη μέση.
Το θέμα δεν είναι που ανήκουν πολιτικά και που είναι ενταγμένοι κομματικά ο Μ. Κωβαίος και ο Κ. Μπιζάς. Αυτό είναι δεδομένο και «τοις πάσι γνωστό». Για μας το ζήτημα είναι ότι ακολουθούν σε όλη την διαδρομή τους, μέχρι σήμερα, τακτική καθολικής  αποδοχής της κεντρικής εξουσίας, άκριτης υποταγής στην πολιτική της. Έτσι δεν την αμφισβητούν, δεν εναντιώνονται και δε μπορούν να διεκδικούν αποτελεσματικά λύσεις για τα προβλήματα του νησιού μας. Τα προβλήματα του τόπου όπως αυτά της υγείας, της παιδείας, των απαραίτητων υποδομών, της υποστελέχωσης του Δήμου, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της καθημερινότητας και πολλά άλλα είναι ζητήματα που προσκρούουν στην πολιτική της κεντρικής εξουσίας που όπως καθημερινά βλέπουμε όλα τα βάζει στο ζύγι κόστους-οφέλους. Επομένως είναι κυρίαρχο ζήτημα η Δημοτική Αρχή να έχει τη δυνατότητα ουσιαστικής διεκδίκησης ως βασικό στοιχείο της πολιτικής της και όχι να ξεσκονίζει πέτα Υπουργών και πολιτειακών παραγόντων ή να περιορίζεται σε επιστολικές διαμαρτυρίες αλλά να θέτει επιτακτικά και σε κάθε ευκαιρία τα προβλήματα του τόπου, απαιτώντας τη λύση τους.

Ειδικότερα η κριτική σας για την δημοτική αρχή του Μ. Κωβαίου που εστιάζεται;

Κ.Ρ.: Δε μηδενίζουμε το έργο της Δημοτικής Αρχής και δε θα μπορούσαμε άλλωστε. Λέμε όμως μετά από εννέα χρόνια δημαρχίας και τέσσερα χρόνια αντιδημαρχίας του  Μ. Κωβαίου το όποιο έργο της δημοτικής αρχής είναι αναντίστοιχο των σημερινών απαιτήσεων γιατί:
Δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα του νησιού που παρέλαβε από το παρελθόν και παρακολουθούσε αμήχανα τα νέα που εμφανίζονταν.
Δεν απάντησε στις ανάγκες της καθημερινότητας των κατοίκων και ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε:
Διαχείριση απορριμμάτων. Η Πάρος από ένα καθαρό νησί στο παρελθόν, σήμερα αποτελεί αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού από κατοίκους και επισκέπτες. Μπορεί ο ΧΥΤΑ να είναι σήμερα ευθύνη του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ με τις ευθύνες που του αναλογούν, αλλά μέχρι το 2020 ήταν ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και η «ζωή» του κυττάρου είχε λήξει από το 2018. Από την άλλη η περισυλλογή των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Συμφωνούμε ότι υπάρχει υποστελέχωση, όμως ποτέ η Δημοτική Αρχή δεν το ανέδειξε παρά μόνο το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για την  αναποτελεσματικότητά της, δε διεκδίκησε επιπλέον προσωπικό με κανένα τρόπο αλλά ακόμα χειρότερα και το όποιο προσωπικό προσλαμβάνεται εποχιακά το χρησιμοποιεί σε αλλότρια καθήκοντα. Δεν έχουν επικαιροποιήσει με μελέτη την περισυλλογή στη βάση των σημερινών αναγκών. Δεν έχουν διευρύνει τη διαδικασία ανακύκλωσης ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων.
Κυκλοφοριακό-ασφάλεια πεζών και οχημάτων. Κανένας σχεδιασμός ή υλοποίηση (2ος Περιφερειακός- πεζοδρόμια-χώροι στάθμευσης) και με καθυστέρηση η μελέτη για το ΣΒΑΚ (σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης), που αποτελεί βελτίωση και όχι επίλυση του κυκλοφοριακού στην Παροικιά.
Έργα υποδομής που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής και την καθημερινότητα. Έργα αθλητισμού (Κλειστό γυμναστήριο στο Ζευλάκι – Στάδιο Νάουσας – Κολυμβητήριο). Βελτίωση υπαρχόντων χώρων (Γήπεδο Αλυκής κλπ). Έργα πολιτισμού (Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο). Έργα αξιοποίησης ελεύθερων χώρων (Αγροκήπιο). Σχολικές κτιριακές υποδομές (2ο Γυμνάσιο – 2ο Δημοτικό – Νηπιαγωγεία Παροικιάς).
Δημόσια Υγεία. Απουσία διεκδίκησης για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στο νησί μας με την παρουσία του απαραίτητου προσωπικού και την ύπαρξη αποτελεσματικού συστήματος διακομιδών.
Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας. Θεωρούν αξιοποίηση την παραχώρηση δημοτικών ακινήτων σε ιδιώτες (Κοινοτικός Ξενώνας Πίσω Λιβαδιού) που σε μερικές περιπτώσεις είναι ξεπούλημα (Κοινοτικός Ξενώνας Νάουσας – Deck). Ο Μ. Κωβαίος και η Δημοτική του αρχή δεν έχει πλέον να προσφέρει τίποτα στον τόπο. Είναι μια κουρασμένη και παλαιοκομματική δημοτική αρχή άλλων εποχών, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σήμερα στις ανάγκες των ανθρώπων και στα προβλήματα που έχει το νησί μας. Είναι υποταγμένη δημοτική αρχή  στην πολιτική της κεντρικής εξουσίας, αδυνατώντας να διεκδικήσει το παραμικρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποτέ δεν αξιοποίησε επίσκεψη υπουργού στο νησί για να θέσει τα προβλήματα αλλά «ξεσκόνιζε πέτα».
Προστασία φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Ουραγός στα ζητήματα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Από το 2017 ενώ υπήρχε δυνατότητα τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του νησιού και δεν έγινε τίποτα. Ούτε έστω κάποια προετοιμασία για το επικείμενο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.
Τέλος εδώ και εννέα χρόνια ο Μ. Κωβαίος «παραμύθιαζε» τον παριανό λαό για τη δήθεν ανεξαρτησία του σε σχέση με μας και πολύ πρόσφατα μας «ξεφούρνισε» ότι αυτός και κανείς άλλος, υπονοώντας τον άλλο… «ανεξάρτητο» Κ. Μπιζά, δεν αποτελεί τον εκλεκτό του κυβερνητικού κόμματος.

Κύριε Ροκονίδα, που εστιάζεται η κριτική σας για τον Κ. Μπιζά, έναν άνθρωπο που για πρώτη φορά διεκδικεί την δημαρχία;

Κ.Ρ.: Την Δημαρχία ναι πρώτη φορά. Όμως και δημοτικός σύμβουλος ήταν την περίοδο 2006-10, και περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης 2010-14 και της συμπολίτευσης 2014-23. Υπήρξε αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου. Υπάρχουν λοιπόν δείγματα γραφής. Γνωρίζουμε μεν ότι ο ρόλος του Επάρχου είναι διεκπεραιωτικός – γραφειοκρατικός αλλά πρέπει να σταθούμε  στη στάση του σε καίρια ζητήματα:

  1. Πρώτον, πως προώθησε τα ζητήματα και τις διεκδικήσεις σε σχέση με την υποβαθμισμένη κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στα νησιά μας;
  2. Δεύτερον, ποια προβλήματα των νησιών μας έφερε στο περιφερειακό συμβούλιο, ποιες ερωτήσεις σε σχέση με αυτά και ποια πολιτική τελικά υπερασπίστηκε όλα αυτά τα χρόνια; Αναφέρουμε ενδεικτικά:
    Την ταυτόσημη με τον Περιφερειάρχη αρνητική στάση στην πρόταση που προήλθε από δική μας πρωτοβουλία για την ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας επαρχιακού οδικού άξονα σύνδεσης του αεροδρομίου με Νάουσα- Λεύκες και παράκαμψη της Παροικιάς. Απέρριψαν την πρόταση θεωρώντας ότι υποκρύπτει πρόθεση μεταφοράς πολιτικού κόστους από τον Δήμο στην Περιφέρεια!
    Την αδυναμία επίλυσης απλών ζητημάτων, όπως οι λακκούβες – παγίδες στο επαρχιακό δίκτυο για την ασφάλεια χιλιάδων κινούμενων σε αυτό στο όνομα του ότι υπάρχει τριετής εργολαβία τμηματικής ασφαλτόστρωσης. Τον καθαρισμό των ρείθρων από τα χόρτα, που είναι θέμα ασφάλειας των διερχόμενων αλλά και πυροπροστασίας. Ας μην αναφερθούμε για το γεφύρι των Μαρμάρων που έχει γίνει το γεφύρι της Άρτας!
  3. Τρίτον, άλλα λέει σήμερα ως υποψήφιος Δήμαρχος και άλλα στήριζε με την ψήφο του στο περιφερειακό συμβούλιο.
    Σήμερα μιλάει για στήριξη των μικρομεσαίων του νησιού μας αλλά στο περιφερειακό με την ψήφο του στήριζε τις μεγάλες επενδύσεις εκατοντάδων δωματίων και τις επενδύσεις τους με τσάμπα χρήμα των αναπτυξιακών νόμων μέχρι και την θάλασσα. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε την έγκριση με την ψήφο του:
    Την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για «Ανέγερση Boutique Hotel 5* και Παραθεριστικών Κατοικιών στην περιοχή Πικρί Νερό Νήσου Ίου Νομού Κυκλάδων».
    Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) στη θέση «Καστελλάκια», περιοχή Πλατύς Γυαλός, του Δήμου Μυκόνου.
    Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «PROJECT BLUE» στη θέση «Φερά Γκρεµνά – Βατούδια» της ∆.Κ. Άνω Μεράς του ∆ήµου Μυκόνου.
    Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για την «Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο» στη θέση «Καραπέτης» του Δήµου Μυκόνου, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δήμου Μυκόνου.
    …και όπως λέει ο ίδιος «…Όταν η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας γνωμοδοτεί θετικά, όπως είχε κάνει και την προηγούμενη φορά, δεν καταλαβαίνω με ποιο δικαίωμα εμείς μπορούμε να σταθούμε αντίθετοι σε μία πρόταση, η οποία είναι τεκμηριωμένη… Στο πλαίσιο αυτό για άλλη μία φορά, ψηφίζω θετικά», αλλά όταν ήλθε το θέμα της ΕΚΤΕΡ (η επένδυση στις Κολυμπήθρες), αφού είχε ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του για Δήμαρχος, ψήφισε αρνητικά!
    Αποτελεί αυτό συνεπή στάση ή πολιτική «κωλοτούμπα»; Την απάντηση βέβαια του την έδωσε ο ομογάλακτος Αντιπεριφερειάρχης Γ. Λεονταρίτης λέγοντας «…Οι συνάδελφοι στο περιφερειακό συμβούλιο ψηφίζουν αλά καρτ; Δηλαδή σε κάθε επένδυση, ανάλογα σε ποιο νησί είναι, συντάσσονται με το δήμο και σε ένα άλλο νησί, είναι κατά του δήμου;».
  4. Τέταρτον, η θέση του παριανού λαού μέσα από τις κατά καιρούς συγκεντρώσεις και όπως έχει κωδικοποιηθεί από την δημοτική επιτροπή για τις ανεμογεννήτριες είναι ΟΧΙ εγκατάσταση στα νησιά μας. Ο Κ. Μπιζάς μαζί με τον Δήμαρχο υπέκυψαν στα κυβερνητικά κελεύσματα για αποδοχή της εγκατάστασης παράκτιων ανεμογεννητριών, «αδειάζοντας» την Δημοτική Επιτροπή κατά των Ανεμογεννητριών και το κίνημα που έχει αναπτυχθεί στο νησί μας. Το επιχείρημα τους ήταν ότι δεν αποκλείαμε την εγκατάστασηστην θάλασσα. Αν δηλαδή για παράδειγμα τοποθετηθούν στο διαπόρι Πάρου-Αντιπάρου ή στο κόλπο του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Νάουσα τότε είναι εκτός νησιών! Να τι εννοούμε όταν  λέμε υποταγή στα κελεύσματα της κεντρικής εξουσίας. Από μια τέτοια δημοτική Αρχή έχει ανάγκη ο τόπος;

Επομένως ποια είναι η επιλογή του παριανού λαού;

Κ.Ρ.: Μπροστά τους οι Παριανές και οι Παριανοί σήμερα έχουν τρείς συνδυασμούς αλλά δυο πολιτικές.
Η μια είναι η αποδοχή του «στενού κορσέ» που έχει επιβάλλει η κεντρική εξουσία στους Δήμους με την υποχρηματοδότηση τους, την υποστελέχωση τους, τη μετατροπή τους σε πειθήνια όργανα της, που περιορίζονται τελικά σε διαμαρτυρίες μέσω επιστολών. Ας μας πουν την άποψη τους οι Μ. Κωβαίος και Κ. Μπιζάς γι’ αυτά που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, δηλαδή για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των Δήμων, τον εκλογικό νόμο που «στραγγαλίζει» την έκφραση των πολιτών και πάει λέγοντας. Όταν θεωρείς ότι ο ρόλος σου είναι να υποδέχεσαι στο νησί τους εκπροσώπους της πολιτείας ως οικοδεσπότης σε δεξίωση και όχι σαν εκπρόσωπος ενός τόπου που διεκδικεί τις λύσεις των προβλημάτων του, τι μπορούν να περιμένουν από σένα οι κάτοικοι αυτού του τόπου; Δεν μιλάμε φυσικά για τα συμφέροντα των λίγων που βρίσκουν τον τρόπο της ικανοποίησης τους μέσα από «συμφωνίες κυρίων».
Η άλλη είναι η δική μας πολιτική αντίληψη που προτάσσει τις ανάγκες των πολλών, μάχεται για τα προβλήματα του νησιού μας, διεκδικεί και αγωνίζεται γι’ αυτά και θεωρεί ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να είναι μπροστάρης για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού μας, τη νεολαία, τις γυναίκες, κλπ.

Ναι αλλά μια Δημοτική Αρχή των Μ. Κωβαίου ή Κ. Μπιζά που είναι «φιλικά» προσκείμενη στο κυβερνητικό κόμμα και «αβαντάρονται» από τους κυβερνητικούς βουλευτές, δε θα είναι πιο αποτελεσματική;

Κ.Ρ.: Το αφήγημα ότι αν ο Δήμαρχος είναι φιλοκυβερνητικός, τότε υπάρχει ελπίδα να γίνει κάτι έχει καταρριφθεί στην πράξη. Για παράδειγμα ο Δήμαρχος προεκλογικά πήρε υποσχέσεις επιπλέον χρηματοδότησης του Κλειστού Γυμναστηρίου στο Ζευλάκι και του γηπέδου της Νάουσας, αλλά μείναμε στην υπόσχεση. Ο Δήμος δεν πήρε τίποτα περισσότερο από αυτά που του αντιστοιχούσαν από την κρατική επιχορήγηση και τα ποσά που δικαιούνταν μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», όπως και τα τομεακά της Περιφέρειας.
Από την άλλη, ο Κ. Μπιζάς συμμετείχε στον εκλεγμένο συνδυασμό του κ. Χατζημάρκο που είχε την κυβερνητική στήριξη. Τι έκανε για να λυθούν προβλήματα του τόπου κάτω από την ίδια λογική; Υπάρχει βέβαια και το ερώτημα: Είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε σήμερα με τη λογική του «Μαυρογιαλούρου»; Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι αν ακολουθείς το «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω», ο αγάς θα σε σφάξει. Επιτρέπει η αξιοπρέπεια μας σήμερα για παράδειγμα να παρακαλούμε για την γρήγορη διακομιδή του ανθρώπου μας σε νοσοκομείο, για ένα κρεβάτι στην εντατική ή οτιδήποτε άλλο και να νοιώθουμε υποχρέωση για όλα αυτά που είναι δικαιώματα μας;
Αλλά να το πούμε και αλλιώς. Η πλειοψηφία των Δημάρχων της χώρας ανήκουν στο κυβερνητικό κόμμα. Βλέπετε να λύνονται για τον λόγο αυτό τα προβλήματα των Δήμων τους;
Άρα άλλα πρέπει κατά την γνώμη μας να είναι τα κριτήρια της επιλογής.

Δηλαδή, ποιά είναι για εσάς τα κριτήρια επιλογής;

Κ.Ρ.: Οι πολίτες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί όταν τα καλάθια των υποψηφίων είναι με πολλά κεράσια. Μακέτες έργων που χαϊδεύουν αυτιά, υποσχέσεις ότι αν εκλεγούν θα τα αντιμετωπίσουν όλα, είναι χαρακτηριστικά δείγματα πολιτικών που στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην υφαρπαγή της ψήφου. Ανοίξτε τα προεκλογικά προγράμματα του Μ. Κωβαίου και θα το διαπιστώσετε. Από την άλλη, ένα μήνα πριν από τις εκλογές δεν υπάρχουν τοποθετήσεις του Κ. Μπιζά για μια σειρά προβλήματα του νησιού μας, δεσμεύσεις για το πως θα αντιμετωπιστούν αυτά, παρά η μόνιμη επωδός «εφόσον ο παριανός λαός μας ψηφίσει θα τα λύσουμε…».
Κριτήριο για μας θα πρέπει να είναι η συνέπεια λόγων και έργων, η πορεία του καθενός στο τόπο μας μέχρι σήμερα που εγγυάται και την συνέχεια, η αγωνιστική του στάση απέναντι στα προβλήματα του τόπου. Η δυνατότητα μιας Δημοτικής αρχής που θα εμπνέει τον Παριανό λαό στη διεκδίκηση λύσεων γι’ αυτά. Αυτά πρέπει να προτάξουν στις 8 του Οκτώβρη οι άνθρωποι του μόχθου που αγωνίζονται καθημερινά με την εργασία τους να τα φέρουν βόλτα για να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους. Άρα η λύση είναι μια Δημοτική αρχή που έχει άποψη, εμπειρία, συνέπεια, διεκδικητικό χαρακτήρα και δεν εξαρτάται από συμφέροντα.
Αν συμβεί αυτό τότε η επιλογή του παριανού λαού θα είναι ξεκάθαρη: Λαϊκή Συσπείρωση.

Ναι αλλά ο Κ. Ροκονίδας είναι κομμουνιστής. Από την άλλη κάποιους τους ενοχλεί «το γαρύφαλλο»… Τι έχετε να πείτε;

Κ.Ρ.: Ποιός καλοπροαίρετος παριανός αμφισβητεί όλους αυτούς που πάλεψαν τόσα χρόνια μαζί με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δηλαδή μαζί με το γαρύφαλλο;
Ποιός αμφισβητεί τον ακέραιο χαρακτήρα τους, την πολιτική τους εντιμότητα, την αντιπαράθεση πάντα με πολιτικά επιχειρήματα μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, την γνώση των προβλημάτων του τόπου και τις ανάγκες των ανθρώπων;
Ποιός και γιατί να κρύψει τις πολιτικές καταβολές του, την αγωνιστικότητα και τον διεκδικητικό χαρακτήρα που έχει διαμορφωθεί μέσα από τους αγώνες;
Πάντα και παντού, παρόντες όλοι και εγώ ως επικεφαλής στις διεκδικήσεις του παριανού λαού από θέση ευθύνης. Από την διεκδίκηση του Βιολογικού της Παροικιάς, τους αγώνες για τη δημόσια υγεία και τις ανεμογεννήτριες. Από το 2010 η Λαϊκή Συσπείρωση πάντα με τεκμηριωμένες θέσεις διεκδικεί προς όφελος του παριανού λαού. Τα δε τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι αμέτρητες οι παρεμβάσεις, οι προτάσεις, τα θέματα που φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και έγιναν αποφάσεις του, για την υγεία, την παιδεία και τις σχολικές μας εγκαταστάσεις, τις εγκαταστάσεις του αθλητισμού, του πολιτισμού, τις υποδομές του νησιού, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, τη διαχείριση των απορριμμάτων και πάει λέγοντας. Παρήγαμε έργο πρωτόγνωρο για αντιπολίτευση, πράγμα που δείχνει τις δυνατότητες που έχουμε ως αυριανή Δημοτική Αρχή εάν οι ψηφοφόροι, μας εμπιστευτούν. Εξάλλου οι Παριανοί μας ξέρουν, μας παρακολουθούν μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο εδώ και πολλά χρόνια. Η έκφραση της αποδοχής με κάθε τρόπο είναι εάν θέλετε μια αναγνώριση του προσωπικού και συλλογικού αγώνα τόσων χρόνων και αποκτά άλλη σημασία όταν μάλιστα αυτή η αποδοχή υπερβαίνει τις πολιτικές προτιμήσεις του καθενός.
Σε αυτά ζητάμε να κριθούμε και στις θέσεις μας ζητάμε να αντιπαρατεθούμε.
Δεν κρύψαμε ποτέ ότι η Λαϊκή Συσπείρωση αποτελεί τον συνδυασμό που εκφράζει τις θέσεις του ΚΚΕ για την τοπική διοίκηση. Το «γαρύφαλλο» είναι σύμβολο τιμής και αγώνα και ο παραγκωνισμός του στο όνομα κατάκτησης της τοπικής εξουσίας, θα έπρεπε να δημιουργεί υποψίες ότι έχουμε αλλάξει, ότι είμαστε άλλοι από αυτούς που ξέρατε, από αυτούς που εκτιμάτε. Άλλοι κρύβουν την ταυτότητα τους και «ψαρεύουν ψήφους σε θολά νερά» παρόλο που όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά σε αυτό το μικρό τόπο. Ποια είναι όμως η ουσία της πολιτικής μας στάσης; Σε τι πρέπει να εστιάσει σήμερα ο αναγνώστης, ο ψηφοφόρος;
Με τις προγραμματικές μας αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά μας, εκφράζουμε τη θέση ότι οι Δήμοι και οι περιφέρειες μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο της τελευταίας 20ετίας έχουν μετατραπεί στο μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας για να μπορεί να επιβάλλεται και να διαχέεται η πολιτική των κομμάτων εξουσίας και της ΕΕ στις τοπικές κοινωνίες. Αυτή ακριβώς η πολιτική στερεί πόρους και προσωπικό από τους Δήμους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολλών, να κατασκευάσουν τα αναγκαία έργα κλπ. Είμαστε απέναντι στην πολιτική που θέλει τους δήμους φορομπηχτικούς μηχανισμούς, που αντιμετωπίζει τις παροχές στους δημότες στη βάση της ανταποδοτικότητας (πλήρωσε για να έχεις), που ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες και παροχές.
Όλοι όσοι μετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών προτιμήσεων που συμφωνούν όμως και αποδέχονται στο σύνολο ή εν μέρει την πολιτική μας προσέγγιση, τον αγωνιστικό, διεκδικητικό χαρακτήρα της για την ικανοποίηση των αναγκών και των συμφερόντων του παριανού λαού. Δεν υπάρχει λοιπόν πολιτική μονολιθικότητα αλλά η παραπάνω συμφωνία, που χρόνια τώρα μας κάνει να λειτουργούμε σαν μια ομάδα, σαν μια γροθιά για τα συμφέροντα του τόπου.

Όμως υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι θέλετε να είστε αντιπολίτευση και ο Κ. Ροκονίδας δεν θέλει να γίνει Δήμαρχος… Ισχύει κάτι τέτοιο;

Κ.Ρ.: Από που προκύπτει αυτό; Οι προηγούμενες εκλογές κρίθηκαν για 80 ψήφους. Τι κάναμε δηλαδή; Με ένα αόρατο μηχανισμό σταματήσαμε την ροή των ψήφων σε μας για να μην πάρουμε τον Δήμο; Αστεία πράγματα. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια χωρίς προηγούμενο εμφυλιοπολεμική προπαγάνδα του τύπου «οι κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια, θα σας κλείσουν τα μαγαζιά, δε θέλουν να γίνονται έργα» και πάει λέγοντας. Σταθερά και βήμα, βήμα κατακτάμε σαν Λαϊκή Συσπείρωση εδώ και 13 χρόνια την εμπιστοσύνη του παριανού λαού. Με προίκα την πολιτική μας και το έργο μας πιο δυνατοί από ποτέ διεκδικούμε τον Δήμο της Πάρου.

Ας πάμε και στην επικαιρότητα. Τελικά όλη αυτή η κίνηση για τις παραλίες πέτυχε κάτι; Kαι αν ναι, τι αφήνει ως παρακαταθήκη, με δεδομένο ότι το καλοκαίρι φτάνει σιγά- σιγά στο τέλος του;

Κ.Ρ.: Είναι γνωστό ότι εμείς από παλιότερα και ιδιαίτερα πέρσι, φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα, αναδείξαμε την κατάσταση που επικρατούσε, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν το θέλησε. Τα πράγματα ωρίμασαν στη συνείδηση πολλών και όπως είδαμε σε πολύ μικρό διάστημα ανδρώθηκε ένα κίνημα, που ενέπνευσε ανάλογες πρωτοβουλίες σε όλη την χώρα και το εξωτερικό. Ένα κίνημα που διεκδικεί το αυτονόητο, την ελεύθερη πρόσβαση του λαού στις παραλίες. Αποτέλεσμα των δράσεων αυτού του κινήματος ήταν και οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις έστω και αν αυτές έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα. Έγινε προσπάθεια υποτίμησης, απαξίωσης και δυσφήμισης αυτού του κινήματος που μέσα από τις δράσεις του φάνηκε και η δυναμική του. Δε λέμε, υπήρξαν και υπερβολές, αυτές όμως δεν είναι ικανές να αμαυρώσουν την μεγάλη εικόνα. Η άποψη μας κατατέθηκε ολοκληρωμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο που προκαλέσαμε και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση. Αναμένουμε την εκτέλεση της από τον Δήμαρχο. Ως «κόρη οφθαλμού» πρέπει να διαφυλάξουμε την εμπειρία αυτή που αποτελεί παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά αλλά και το δίδαγμα για την αποτελεσματικότητα των διεκδικήσεων για ότι έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες.

Τελικά γιατί ο παριανός λαός πρέπει να ψηφίσει Λαϊκή Συσπείρωση;

Κ.Ρ.: Για όλους τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω. Αλλά και για κάτι ακόμα. Η Πάρος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει μια ακόμα πενταετία. Ότι επισημαίναμε προεκλογικά πριν από τέσσερα χρόνια επιβεβαιώθηκε, δηλαδή ο υπερτουρισμός, η αδυναμία υποδομών, η παρουσία μεγάλου κεφαλαίου στο νησί και η αλλαγή του χαρακτήρα της οικονομίας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος κλπ. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, χρόνος για πίστωση, χρόνος για πειράματα με συνδυασμούς και ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως η σημερινή Δημοτική Αρχή, ή όπως άλλοι που διεκδικούν τη δημαρχία αλλά διαθέτουν τα ίδια ακριβώς εργαλεία και απλά υπόσχονται καλύτερη διαχείριση. Γιατί η Πάρος δε χρειάζεται αλλαγή διαχειριστή με την ίδια πολιτική προσέγγιση αλλά αλλαγή πολιτικής με μπροστάρηδες αυτούς που γνωρίζουν, αυτούς που μπορούν να εμπνεύσουν τον Παριανό λαό να αγωνιστεί για να αλλάξει σελίδα στο νησί μας. Είναι στο δικό σας χέρι! Είναι στο χέρι κάθε Παριανής και Παριανού!