Η περίοδος του τρύγου βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου, με τη φετινή χρονιά να έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά αυτό που οι οινολόγοι λένε πως κάθε χρονιά είναι διαφορετική και δεν μπορείς να προβλέψεις πως θα καταλήξει.

Στην Πάρο, σε γενικές γραμμές, η χρονιά παρά τις καιρικές αντιξοότητες αλλά και τον περονόσπορο κρίνεται ικανοποιητική. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς είναι αναμφίβολα η μειωμένη ποσότητα παραγωγής, που κυμαίνεται στο 40-50%, αλλά ταυτόχρονα η ποιότητα των σταφυλιών είναι καλύτερη.

Μιλώντας στη «Φωνή της Πάρου» για την εξέλιξη του τρύγου, ο συνεργαζόμενος οινολόγος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου, Δημήτρης Μανσόλας, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Κάθε χρονιά είναι διαφορετική και έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Δεν μπορείς να προβλέψεις πως θα καταλήξει, με τις καιρικές συνθήκες. Σε όλη την καλλιεργητική σεζόν, αναπροσαρμοζόμαστε με βάση τα φαινόμενα που επικρατούν. Όπως φαίνεται, κάθε χρονιά από εδώ και πέρα δυστυχώς θα είναι δύσκολη και δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη.
Φέτος το αμπέλι από μόνο του δεν είχε πολύ φορτίο και αυτό είναι αποτέλεσμα των δύο τελευταίων συνεχόμενων μη ικανοποιητικών χειμώνων όπου δεν έπεσε αρκετή βροχή. Από εκεί και πέρα οι όψιμες βροχές στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου από τη μια έκαναν καλό για την υγρασία του εδάφους, ειδικά για τα ξερικά αμπέλια που είναι η πλειοψηφία, από την άλλη όμως δημιούργησαν περονόσπορο, που σημαίνει απώλεια πρώτης ύλης καθώς και το σταφύλι και το φύλλωμα χτυπήθηκε. Αυτό είχε σαν συνέπεια η ήδη μειωμένη παραγωγή να μειωθεί ακόμα περισσότερο.
Συγκεντρωτικά στην ήδη μειωμένη παραγωγή κατά 30%, προστέθηκε και ένα ακόμη ποσοστό 10-20% από άλλους παράγοντες, όπως ο περονόσπορος που είναι η πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια. Πάντως, σε σύγκριση με το 2022, μπορεί να βρισκόμαστε 40-50% κάτω στην παραγωγή, όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι η φετινή είναι καλύτερης ποιότητας. Φυσικά η σωστή αντιμετώπιση και οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές παίζουν μεγάλο ρόλο. Εμείς, είχαμε πολύ καλή παρακολούθηση των αμπελουργών ανά ποιότητες και πολύ καλή διαλογή στο οινοποιείο.
Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος, βάσει των συνθηκών που αντιμετωπίσαμε και των απαιτήσεων των ποσοτήτων. Αρκεί να σας πω ότι πέρυσι συγκεντρώσαμε 80 τόνους σταφύλι, ενώ φέτος υπολογίζω να φθάσουμε τους 120-125 τόνους σταφύλι.
Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι μετά την ολοκλήρωση του τρύγου θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες για νέες φυτεύσεις αμπέλων, καθώς υπάρχει ανάγκη αλλά και ενδιαφέρον.
Τέλος, με την ευκαιρία που μου δίνεται, θέλω να σημειώσω τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός με τα νέα κρασιά, που ολοένα και περισσότερο κερδίζουν την αγορά και οι εντυπώσεις είναι θετικές
».