Ανακοίνωση με τίτλο «Σεβασμός στους νησιώτες – Σεβασμός σε αυτούς που μάχονται για την υγεία τους» εξέδωσαν οι Εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Πάρου, με αφορμή και τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αναφέροντας τα εξής:

«Η αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνεχίζει να παραμένει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Οι συνέπειες της υποστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα, της ελλιπούς χρηματοδότησης, της αδιαφορίας για την απορρόφηση νέων επιστημόνων έχουν γίνει εμφανείς πλέον και στα μεγάλα νοσοκομεία των αστικών κέντρων. Η αναστολή των τακτικών χειρουργείων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και σύντομα στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, τα δεκάδες ράντζα στο Αττικό, η οριακή εφημέρευση του Γενικού Κρατικού Αθηνών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των δευτεροβάθμιων νομαρχιακών νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στην Πάρο, όπως και στα υπόλοιπα νησιά, τις συνέπειες της εγκατάλειψης του ΕΣΥ τις βιώνουμε εδώ και χρόνια.
Το Γ.Ν Σύρου, το μόνο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο για τους 122.000 μόνιμους κατοίκους των Κυκλάδων, συνεχίζει να έχει τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Ειδικευόμενοι συνάδελφοι έχει ζητηθεί να εφημερεύσουν χωρίς παρουσία ειδικευμένου ιατρού ή τομείς καλύπτονται από άσχετες ειδικότητες (πχ γυναικολόγος για όλα τα χειρουργικά περιστατικά). Το έμπειρο προσωπικό οδεύει προς τη σύνταξη και θέσεις για νέους συναδέλφους δεν προκηρύσσονται. Το να γίνει αποδεκτή μεταφορά ασθενών από τα νησιά στη Σύρο πλέον έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη, μιας και οι δυνατότητα αντιμετώπισής τους περιορίζονται. Μονόδρομος θα είναι σε λίγο η ουσιαστική λειτουργία του νοσοκομείου ως ένα ακόμα Κέντρο Υγείας.
Αλλά και στον τομέα της διακομιδής των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Το ελικόπτερο που εξυπηρετεί το ΕΚΑΒ και έχει έδρα στη Σύρο βρίσκεται εδώ και 1,5 μήνα καθηλωμένο, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη δυνατότητα γρήγορης μεταφοράς των ασθενών στο κατάλληλο νοσοκομείο. Το δε πλάνο απόκτησης ταχυπλόων για γρήγορη μετακίνηση των ασθενών μάλλον βυθίστηκε κάπου στου Αιγαίου τα νερά. Το πλοίο της γραμμής παραμένει βασική επιλογή, με το κόστος των εισιτηρίων να επιβαρύνει τον ασθενή και την ελπίδα να μη συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να συνοδεύει.
Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού παραμένει ένα μεγάλο φιάσκο. Κανένα κίνητρο για ένταξη στο σύστημα στους ιδιώτες Γενικούς Ιατρούς ή Παθολόγους, ελάχιστες προσλήψεις στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Το πλάνο του Υπουργείου για λύση του προβλήματος είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία: να μετονομάσουν τους Αγροτικούς Ιατρούς σε Οικογενειακούς! Προτείνουν με…βαφτίσια να δοθεί λύση στις τεράστιες ελλείψεις. Γιατί να μη βαφτίσουμε μερικούς αποφοίτους των ιατρικών σχολών αναισθησιολόγους, που τόσο λείπουν από τα χειρουργεία και τις ΜΕΘ, γιατί όχι καρδιοχειρουργούς ή ενδοκρινολόγους; Πλήρης απαξίωση των ειδικευμένων Γενικών Ιατρών και Παθολόγων που έχουν επενδύσει χρόνια στην απόκτηση γνώσεων και εμπειρίας για να ανταποκριθούν σε αυτό το ρόλο. Πλήρης απαξίωση του ίδιου του ρόλου του οικογενειακού ιατρού, που οφείλει να χτίζει μέσα στο χρόνο ουσιαστική σχέση με τον κάθε ένα ασθενή του, να γνωρίζει το ιστορικό του έτσι ώστε να μπορεί να δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα υγείας, να μπορεί να τον κατευθύνει αν κάτι ξεφεύγει από τις δυνατότητες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Η φυγή στο εξωτερικό αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τους νέους ιατρούς. Με τι κίνητρο να δουλέψει ένας νέος επιστήμονας σε ένα σύστημα που καταρρέει; Μισθοί χαμηλοί για εξαντλητικά ωράρια εργασίας. σε δομές με ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα. Κίνδυνος της σωματικής τους ακεραιότητας από τον κάθε εξαγριωμένο ασθενή ή συνοδό που ξεσπά την απόγνωσή του στους υγειονομικούς. Ελλιπής εκπαίδευση, όταν οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας τρέχουν. Η πρόταση του Υπουργείου είναι πριμοδότηση του επαναπατρισμού ιατρών από Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο (λες και στις άλλες χώρες εργάζονται Έλληνες ιατροί β’ διαλογής) με ετήσιο μισθό 100-150000 € και φοροαπαλλαγές. Μα, αν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, γιατί δε χρησιμοποιούνται για νέες προσλήψεις ή ως κίνητρα για να μη χρειαστεί να μεταναστεύσουν εξαρχής οι νέοι ιατροί; Προφανώς γιατί και αυτό το μέτρο δεν είναι παρά ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς ουσιαστικό όφελος του Εθνικού συστήματος Υγείας.
Η κυβέρνηση συνειδητά αφήνει τη Δημόσια Υγεία να συρρικνωθεί σε βαθμό να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Παρόλο που η πανδημία του κορονοϊού απέδειξε τη σημασία της ενίσχυσης των Εθνικών Συστημάτων Υγείας, στην Ελλάδα η πορεία είναι ακριβώς η αντίθετη. Οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών, ζώντας για χρόνια με ελλείψεις στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, είναι οι πρώτοι που βιώνουν αυτή την εγκατάλειψη.
Μαζί με τους συναδέλφους μας στις άλλες νησιωτικές περιοχές, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Πάρου διεκδικούμε:
– Υγεία δημόσια και δωρεάν για όλους.
– Αύξηση της χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
– Παροχή κινήτρων σε υγειονομικούς για πλήρωση των κενών θέσεων στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών.
– Ενίσχυση του ΕΚΑΒ και βελτίωση της πρόσβασης των νησιωτών σε νοσοκομειακή περίθαλψη
».