Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Συνεχείς νίκες του κινήματος κατά των αιολικών σταθμών – «Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος»

Οι αγώνες των κινημάτων που αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα κατά των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων σε βουνοκορφές με την εξαφάνιση δασών, οικοσυστημάτων για την τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης και φυσικά τη διάνοιξη νέων δρόμων, για τη μεταφορά των υλικών στις κορυφές, φαίνεται πως έχουν αντίκρισμα. Επιβεβαιώνοντας ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι όσοι δε δόθηκαν ποτέ!
Υποστηρίζουν κάποιοι, οι οποίοι δε λογάριαζαν την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών ή ακόμα χαρακτήριζαν με ειρωνικό λόγο τις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις των πολιτών, ότι τώρα βλέπουν πως η δύναμη του λαού είναι πιο μεγάλη δύναμη από κάθε σχεδιασμό πολυεθνικών εταιρειών ή τις δοσοληψίες του κεφαλαίου με την πολιτική σκηνή.
Η πολιτική «παραχώρηση» αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα καταλήγει στη λεηλασία των βουνών με «fast track» διαδικασίες, με τεράστιο κόστος για τη φυσική, τοπική αλλά και τουριστική ταυτότητα, και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα, την ίδια ώρα που έχουμε πιάσει τον υποτιθέμενο στόχο εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ήδη από το 2013.
Ο αγώνας για τη σωτηρία των περιοχών της Πάρου, στην οποία θέλουν να εγκαταστήσουν τις φαραωνικού τύπου ανεμογεννήτριες και οι οποίες θα αλλοιώσουν μια για πάντα το φυσικό τοπίο του νησιού μας, βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σημείο. Πολλοί πιστεύουν ότι λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά και των δημοτικών που επέρχονται, τίποτα δε θα γίνει -τουλάχιστον- για το 2023. Αυτό είναι μία μεγάλη παγίδα και ενέχει κινδύνους, αφού έτσι κι αλλιώς οι εταιρείες δείχνουν απτόητες στα επενδυτικά τους σχέδια και φυσικά τίποτα δεν αποκλείει να υπάρχουν στη συνέχεια κι άλλες άδειες για νέες πιο τεράστιες ανεμογεννήτριες.

Οι νίκες των κινημάτων

Η πρώτη μεγάλη νίκη του κινήματος κατά των αιολικών πάρκων ήρθε στα Άγραφα, με την αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Αιολικών Σταθμών, εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), του δικτύου NATURA στα Άγραφα. Ο αγώνας αυτός ξεκίνησε το 2018 και φαινόταν δύσκολο να έχει θετική κατάληξη, γιατί οι άδειες είχαν ήδη δοθεί. Όμως το πείσμα και η αγωνιστικότητα όσων πήραν μέρος έφερε αποτέλεσμα. Η εξέλιξη αυτή έχει εξαιρετική σημασία με γνώμονα τον περιορισμό των επιπτώσεων από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα στην ορνιθοπανίδα.
Η άλλη μεγάλη νίκη είναι στην Κρήτη, όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως παράνομη, την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του πρώην υπουργού ΥΠΕΝ, Κωστή Χατζηδάκη, όσον αυτή αφορά το Υποέργο 1, δηλαδή το τμήμα του Υβριδικού Έργου Αμαρίου που αφορά την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών στην ορεινή περιοχή του δήμου Σητείας. Με την απόφαση αυτή στην πραγματικότητα μπλοκάρεται το σύνολο του έργου. Οι λόγοι της ακύρωσης ήταν ότι δεν τηρούνται οι ελάχιστες επιτρεπόμενες αποστάσεις τεσσάρων ανεμογεννητριών από κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία έπρεπε να εκπονήσει Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (Ορνιθολογική Μελέτη), Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής κράτησε επί 6 συναπτά χρόνια.
Μία άλλη -ξεχωριστή νίκη- ήταν αυτή που σημειώθηκε στα νησιά Αμοργός, Ίος, Αστυπάλαια και Ανάφη, αφού η άδεια παραγωγής του αιολικού εργοστασίου ακυρώθηκε! Το αιολικό εργοστάσιο που σχεδίαζε να κατασκευάσει η γαλλική εταιρεία EDF στα νησιά ακυρώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς οι κάτοχοι αδειών παραγωγής σταθμών ΑΠΕ έπρεπε να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή βεβαίωσης παραγωγού, προκειμένου οι άδειες αυτές να διατηρηθούν σε ισχύ, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.
Ρόλο σ’ αυτήν την άρνηση της Γαλλικής εταιρείας ήταν ο αγώνας που δόθηκε ενάντια στην καταστροφική αυτή επένδυση στα εν λόγω νησιά από τους κατοίκους τους με τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις ιδιαίτερα στην Αιγιάλη και τη Χώρα της Αμοργού. Ένας άλλος λόγος που βοήθησε ήταν και η προβολή που δόθηκε από ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ στην υπόθεση, ενώ και το ρεπορτάζ του γερμανικού «ARD», για την αιολική ενέργεια στο Αιγαίο, βοήθησε τα μέγιστα ώστε το θέμα να πάρει διαστάσεις και στο εξωτερικό.

Και νίκες ενάντια… στη φοβέρα!

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απορρίφθηκε ως απαράδεκτη η αγωγή της εταιρείας αιολικών «WRE ΕΛΛΑΣ», κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή.
Η αγωγή της «WRE ΕΛΛΑΣ», αξίωνε το ποσό των 225.000 ευρώ από την εφημερίδα και τον δημοσιογράφο, μεταξύ άλλων, για δήθεν «δημοσίευση ψευδών, συκοφαντικών και προσβλητικών για την εταιρεία ισχυρισμών» που προσβάλλουν «βάναυσα το νομικό πρόσωπο της εταιρείας και θίγοντας ευθέως την επιχειρηματική δραστηριοποίησή της». Η εταιρεία κατηγόρησε τον συντάκτη και την εφημερίδα ότι παρότρυνε «επί της ουσίας τους πολίτες να παραβιάζουν και να μη σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις, παρακινώντας τους σε κινητοποιήσεις παρεμπόδισης της νόμιμης λειτουργίας της».
Αφορμή για το ρεπορτάζ αποτέλεσε το γεγονός ότι η εταιρεία «WRE ΕΛΛΑΣ» είχε επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές μπαράζ μηνύσεων και αγωγών σε όλους όσοι έχουν αντιταχθεί στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Κουλέντια του δήμου Μονεμβασίας.

Σε εγρήγορση στην Πάρο

Η Δημοτική Επιτροπή κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Πάρο, όπου συμμετέχουν φορείς, συλλογικότητες και πολίτες, βρίσκεται σε εγρήγορση και έχουν συνεχή ενημέρωση.
Σε ότι αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Σ.τ.Ε. αυτή πήρε νέα αναβολή και θα εκδικαστεί τελικά την Τετάρτη 1η Μαρτίου. Αναφέρεται ότι έχει γίνει και μία άλλη προσφυγή κατά της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), από φορείς και 35 διαφορετικές οντότητες. Η τελευταία προσφυγή είναι τόσο για τυπικούς, όσο και για ουσιαστικούς λόγους. Σημειώνουμε εδώ, ότι όταν δόθηκαν οι αρχικές άδειες στις εταιρείες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, έπρεπε ως αντιστάθμισμα να προσφέρουν με δικά τους χρηματικά κεφάλαια στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό δεν έγινε ποτέ, αφού το έργο της διασύνδεσης ανέλαβε ο ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, ήρθε η πολιτεία και άλλαξε στη συνέχεια τον νόμο! Τέλος, στην υπόθεση της εκδίκασης στο Σ.τ.Ε. για την Πάρο, έχουν συμπεριληφθεί νέα στοιχεία που δεν είχαν ληφθεί υπόψη αρχικά και έχουν να κάνουν με την ορνιθοπανίδα του νησιού μας.

bluestarferries

FLEXCAR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

YOUTUBE LIVE

ΙΑΤΡΟΝΗΣΟΣ ΠΑΡΟΥ