Σημαντικό «αγκάθι» για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για τα νοικοκυριά παραμένει η εκρηκτική κατάσταση με την ακρίβεια, όπου χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης του πληθωρισμού για τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό διαμορφώθηκε στο 7,1% για τον Ιανουάριο, κάτι που δείχνει ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως δύσκολη.
Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ενώ ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως φέτος θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με όσα αναμένει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, 7 στους 10 Έλληνες αμείβονται με μισθό μικρότερο από 1.000 ευρώ καθαρά. Το 50% των εργαζομένων αμείβεται με κάτω από 861 ευρώ καθαρά, την ώρα που το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος στη χώρα μας για μια τετραμελή οικογένεια είναι 2.766 ευρώ (χωρίς ενοίκιο) και για ένα άτομο 807,4 ευρώ (χωρίς ενοίκιο).
Στο μεταξύ, τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας φαίνεται στη πράξη πως δεν πιάνουν, καθώς παρά την τρίμηνη απαγόρευση των προσφορών για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε ανατιμήσεις μετά τις 10 Ιανουαρίου, δεν φαίνεται να αποτρέπει τους προμηθευτές να προχωρήσουνε σε νέες αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους καθώς το 80% αυτών θα υλοποιηθεί.

Προϊόντα «πρωταθλητές» της ακρίβειας…

«Πρωταθλητές» των ανατιμήσεων το 2023 αναδεικνύονται τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά, με τις αυξήσεις τιμών να φτάνουν το 11%. Ακολουθούν τα υλικά μαγειρικής με αυξήσεις τιμών 8,8% και τα σνακ με αυξήσεις τιμών 8%, ενώ οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στα αλκοολούχα ποτά (3,2%).
Για τις τρεις μεγάλες κατηγορίες ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών, τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία πωλήσεων το 2023 κατέγραψε η κατηγορία των ειδών νοικοκυριού (απορρυπαντικά, καθαριστικά, χαρτικά, κ.α.) στο +9,5%.
Στα συσκευασμένα τρόφιμα η αξία πωλήσεων αυξήθηκε κατά 9,3% και στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς 8,6%. Την ίδια ώρα, ο όγκος πωλήσεων στα συσκευασμένα τρόφιμα ενισχύθηκε κατά 2,6%, στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς κατά 2% και στα απορρυπαντικά/καθαριστικά κατά 0,9%.

Δυσβάσταχτο κόστος και αισχροκέρδεια…

Παράλληλα, οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται έως κατά 240% στη διαδρομή χωράφι – ράφι. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που παραθέτει η ιστοσελίδα «workenter.gr», πρόκειται για άλλη μια περίπτωση μη παρέμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης. Τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές πέφτουν θύματα της κερδοσκοπικής αλυσίδας.
Η τιμή του προϊόντος επιβαρύνεται με κόστη μεταφοράς, συντήρησης και μεταπώλησης από έμπορο σε ενδιάμεσο – μεταποιητή, σε χονδρέμπορο και στο συσκευαστήριο. Απ’ όλη αυτή την αλυσίδα υποκρύπτει κερδοσκοπία η οποία επιβαρύνει την τιμή του προϊόντος για τον καταναλωτή και δίνει «ψίχουλα» στον παραγωγό. Δείτε μερικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές αγροτικών προϊόντων από τον παραγωγό μέχρι το ράφι:
– Αρακάς: 0,46 τιμή παραγωγού, 4,81 τιμή στο ράφι.
– Ντομάτες: 0,80 τιμή παραγωγού, 2,00-3,39 τιμή στο ράφι.
– Λεμόνια: 0,35 τιμή παραγωγού, 1,25 τιμή στο ράφι.
– Μαρούλι: 0,20 τιμή παραγωγού, 0,69-1,45 τιμή στο ράφι.
– Πατάτες: 0,45 τιμή παραγωγού, 1,80 στο ράφι.
– Βαμβάκι: 0,50 τιμή παραγωγού, 10,50-17,00 τιμή στο ράφι.
– Μήλα: 0,50 τιμή παραγωγού, 1,45-2,25 τιμή στο ράφι.
– Γάλα κατσικίσιο: 0,93 τιμή παραγωγού, 2,80-3,44 τιμή στο ράφι.