Στη λίστα με τα κορυφαία 50 ελληνικά τυριά, που κερδίζουν μια θέση το 2024 στο τραπέζι του «Τυροκόμου», βρίσκεται το Σουρωτό Πάρου το οποίο παράγεται και τυποποιείται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου.
Το περίφημο Σουρωτό, που διακρίνεται για την ποιότητα και τη γεύση του, είναι ένα μαλακό τυρί βελούδινης υφής. Πρόκειται για την ξινομυζήθρα του νησιού, η οποία στα πρώτα χρόνια της παρασκευής της ονοµάστηκε «Σούρωµα» εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε κατοχυρωµένη την ονοµασία «Ξινοµυζήθρα» η Κρήτη και στη συνέχεια επικράτησε το σηµερινό όνοµα. Επίσης, σε ότι αφορά τις γευστικές αρμονίες, το Σουρωτό Πάρου συνοδεύει άνετα ένα παραδοσιακό πρωινό, αλλά και τα περισσότερα φαγητά.
Υπενθυμίζουμε ότι, μέσα στο 2024 και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της έκθεσης «ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2024» το τυρί τιμήθηκε µε διάκριση στα «Athens Fine Food Awards 2024», τον εγχώριο διαγωνισμό ποιότητας και γεύσης προϊόντων τροφίμων μικρής παραγωγής µε έδρα την Ελλάδα. Οι τυροκομικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποτελούν έναν δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο, όπως προκύπτει από την εμπειρία και της φετινής αναζήτησης της συντακτικής ομάδας του «Τυροκόμου».