Στο πλαίσιο των δημοσιευμάτων της προεκλογικής περιόδου, ο δήμαρχος Πάρου και εκ νέου υποψήφιος ως επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη», Μάρκος Κωβαίος, σε άρθρο του στη «Φωνή της Πάρου» για τις υποδομές, ανέφερε τα εξής:

«Ήταν ξεκάθαρη προτεραιότητα της δημοτικής μας αρχής την τετραετία που σύντομα ολοκληρώνεται η ενίσχυση των υποδομών του νησιού ώστε αφενός να μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο των επισκεπτών και αφετέρου να γίνει ακόμη πιο φιλική η Πάρος για τους κατοίκους της. Βαδίσαμε με συνέπεια στο δρόμο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και είμαι υπερήφανος γιατί καταφέραμε πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, έχουμε θέσει τις βάσεις για περαιτέρω βελτίωση των υποδομών της Πάρου, κάτι που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη πενταετία.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του νησιού και μετά από σκληρή δουλειά καταφέραμε να προκηρύξουμε τον Γενάρη του 2023 τον σχετικό διαγωνισμό και πλέον αναμένουμε την ολοκλήρωση της εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πάρου εντός του 2025. Παράλληλα, εκπονήθηκε και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων με σημαντικότερη, ίσως, την διαμόρφωση του κόμβου Γκίκα.

Ένα ακόμη φλέγον πρόβλημα της Πάρου το οποίο κληθήκαμε να λύσουμε είναι αυτό της στάθμευσης. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στα δημοτικά πάρκινγκ σε Πίσω Λιβάδι, Λογαρά, Παροικιά, οριοθετήθηκαν χώροι στάθμευσης στην πλατεία Εκατονταπυλιανής, ενώ δημιουργήθηκαν νέοι χώροι στάθμευσης σε Νάουσα και Λεύκες.

Σημαντικά όσο και απαραίτητα ήταν τα έργα που έγιναν στις πύλες εισόδου της Πάρου. Όσον αφορά τα λιμενικά έργα, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στον κεντρικό λιμένα της Πάρου, το λιμάνι της Πούντας και αυτό της Νάουσας, ενώ αντίστοιχα έργα έγιναν στο Αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών της Νάουσας και τα αλιευτικά καταφύγια σε Παροικιά, Νάουσα, Πίσω Λιβάδι, Αλυκή, Μώλο και Αμπελά.

Η προσπάθεια για τις λιμενικές υποδομές συνεχίζεται και είναι ενδεικτικό ότι η συνολική δαπάνη έργων και μελετών αγγίζει τα 9 εκατομμύρια ευρώ. Στη φάση της μελέτης είναι τόσο το master plan του λιμένα Πάρου όσο και οι μελέτες για τον νέο επιβατικό Λιμένα Πάρου και τον νέο εμπορικό λιμένα Πάρου, δύο έργα που θα δώσουν νέα πνοή στις υποδομές του νησιού.

Θεωρώντας αυτονόητη υποχρέωσή μας την παροχή ποιοτικού και επαρκούς σε ποσότητα νερού σε κατοίκους και επισκέπτες της Πάρου, προχωρήσαμε σε μεγάλα έργα βελτίωσης του δικτύου, έργα που συνολικά άγγιξαν τα 13 εκατομμύρια ευρώ. Η αντικατάσταση κεντρικού δικτύου ύδρευσης από τη δεξαμενή Αγίας Υπακοής έως τη δεξαμενή Αγίων Αναργύρων Παροικίας, η αναβάθμιση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Αγκαιριάς-Αλύκης Πάρου, η σύνδεση δικτύου αφαλάτωσης με το δίκτυο Αλυκής-Αγκαιριάς είναι έργα πνοής για το νησί και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2023.

Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα σύνδεσης δικτύου ύδρευσης Αγ. Υπακοής με το δίκτυο αφαλάτωσης, η αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Δρυού και Αστέρα και η κατασκευή νέου αγωγού μεταφορά νερού. Κατασκευάστηκαν τρεις δεξαμενές νερού, έγινε διάνοιξη νέων γεωτρήσεων στον Άγιο Ιωάννη Μάρπησσας, την Παροικιά και τον Αστέρα ενώ όσο αφορά την αφαλάτωση τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή είναι προς δημοπράτηση έχουν προϋπολογισμό 5.645.000 ευρώ.

Ανάλογη της ύδρευσης ήταν και η βελτίωση των υποδομών που αφορούν την αποχέτευση του νησιού μας. Σε εξέλιξη βρίσκεται το εμβληματικό έργο της κατασκευής δικτύου συλλογής και μεταφοράς λυμάτων των οικισμών Λεύκες και Κώστος Πάρου ενώ έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που αφορούν μικροεργασίες επέκτασης, μεταφοράς, αντικατάστασης και κατασκευής νέου δικτύου αποχέτευσης και ο καθαρισμός του δικτύου αποχέτευσης της Νάουσας. Ολοκληρώθηκε επίσης ο έλεγχος, ο καθορισμός, η επισκευή εισροών αποχετευτικών αγωγών και ο πλήρης καθαρισμός αντλιοστασίων λυμάτων καθώς και το δίκτυο ομβρίων υδάτων.

Όσον αφορά τους Βιολογικούς Καθαρισμούς, ολοκληρώθηκαν τα έργα στον ΒΙΟΚΑ Παροικιάς, σε εξέλιξη βρίσκεται η επέκταση δυναμικότητας και ο εκσυγχρονισμός της ΕΕΛ Μάρπησσας Πάρου, προς δημοπράτηση είναι η επέκταση και δυναμικότητα της ΕΕΛ Νάουσας Πάρου. Όσον αφορά τον ΒΙΟΚΑ Αγκαιριάς, οι μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και εντός του έτους αναμένεται η αδειοδότηση του έργου.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί η εγκατάσταση Ψηφιακών Υδρομετρητών και συστημάτων συνεχούς ελέγχου της ποιότητας νερού (το έργο αυτό αφορά τον έλεγχο, την βιντεοσκόπηση και την ανίχνευση βλαβών και εισροών θαλασσινού νερού στο αποχετευτικό δίκτυο Παροικιάς), η κατασκευή δυο φωτοβολταϊκών πάρκων (500 KW και 100 KW) και βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός ακόμη Φ/Β πάρκου (500 KW), η ανανέωση μηχανημάτων νερού σε συνεργασία με την «Clean Blue Paros», η μελέτη Κατασκευής Έξυπνου Δικτύου και η κατασκευή πέτρινης βρύσης με πόσιμο νερό έξωθεν του σχολικού κήπου (δίπλα στα μανάβικα) στη Νάουσα.

Την περασμένη τετραετία, ο Δήμος Πάρου προμηθεύτηκε οχήματα αξίας περίπου 620.000 ευρώ, αλλά και μηχανήματα, εξοπλισμούς και υλικά συνολικού κόστους 2.138.970 ευρώ. Αξίζει, τέλος, να γίνει ειδική αναφορά στην αγορά γης, αντικειμενικής αξίας άνω των 1.700.000 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται η αγορά παραθαλάσσιας έκτασης 75 στρεμμάτων στο Κρωτήρι και η αγορά οικοπέδου 4 στρεμμάτων στο Μαράθι, για την εγκατάσταση νέων δεξαμενών αποθήκευσης νερού, για την ευρύτερη περιοχή της Παροικιάς».

bluestarferries

goldenstarferries