O Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου -σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την υποστήριξη του Δήμου Πάρου, της ΚΔΕΠΑΠ και της Κοινότητας Νάουσας, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων»- διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 2-3 Σεπτεμβρίου 2023, για πέμπτη χρονιά, διαδραστική διημερίδα με τον τίτλο: «Οινικές Διαδρομές Παρίων – Γνωρίζοντας τον παριανό αμπελώνα».

Η διημερίδα αποτελεί μια προσπάθεια προβολής της οινικής ιστορίας της Πάρου, ανάδειξης της τωρινής οινοπαραγωγής και ενίσχυσης της μελλοντικής πορείας της παραγωγής κρασιού. Αλλά παράλληλα και μια προσπάθεια προώθησης και ενίσχυσης του «οινικού τουρισμού» αφενός και αφετέρου την καθιέρωση ενός ετήσιου φεστιβάλ αυτού του είδους με πανκυκλαδικό, πανελλαδικό και γιατί όχι, διεθνές ενδιαφέρον.

Η διημερίδα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη:

  • Στο πρώτο μέρος οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν σε σύγχρονα οινοποιεία, με παράλληλη αναφορά στην ιστορία και την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί μας, θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σχετικά με τις ποικιλίες σταφυλιού που ευδοκιμούν στην Πάρου από την οινολόγο κ. Έλενα Λουκή και θα πραγματοποιήσουν γευστικές δοκιμές, ενώ θα πάρουν μέρος στον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών σε πατητήρι με τον παραδοσιακό τρόπο.
  • Στο δεύτερο θα περιηγηθούν στα «Πατητήρια της Πάρου» με τον αρχιτέκτονα κ. Γιώργο Καβάλλη και στα μονοπάτια του «Οινοτουρισμού» με την πρόεδρο των Οινοποιών Αιγαίου κ. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, θα παρακολουθήσουν την παρασκευή πιάτων από ελληνικές συνταγές μαγειρικής με βάση το κρασί, θα δοκιμάσουν τα συγκεκριμένα πιάτα. Παράλληλα θα συνομιλήσουν με τους Ναουσαίους που φέτος θα προετοιμάσουν τις συνταγές και με τη δημοσιογράφο-συγγραφέα κ. Νίκη Μηταρέα, ενώ θα παρακολουθήσουν παρουσίαση από τους οινοπαραγωγούς του νησιού των προϊόντων τους, έχοντας τη δυνατότητα δοκιμής των κρασιών. Και φυσικά, θα γλεντήσουν παραδοσιακά στο κλείσιμο της διημερίδας.

Η συμμετοχή στις δράσεις της διημερίδας είναι δωρεάν και η προθεσμία για τη δήλωση συμμετοχής λήγει στις 30 Αυγούστου 2023.
Για δηλώσεις συμμετοχής στο email: syllogosgynaikwnnaoussasparou@gmail.com.