• γράφει η Ειρήνη Γιαννάτου, Παιδίατρος

Τα ατυχήματα και οι δηλητηριάσεις της παιδικής ηλικίας  συμβαίνουν κατά κύριο λόγο μέσα στο σπίτι και κάτω από την επίβλεψη ενηλίκων, δηλαδή μέσα στα μάτια μας! Οι δεξιότητες του παιδιού που αλλάζουν μέρα με την μέρα, η έμφυτη περιέργεια του για εξερεύνηση αλλά και η φαντασία του δημιουργεί τις συνθήκες που κάνουν τα παιδιά επιρρεπή στα ατυχήματα και τις δηλητηριάσεις και βάζουν τα ατυχήματα στην πρώτη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία με τα μικρότερα των 4 ετών να κινδυνεύουν περισσότερο.

Ένα βρεφάκι που ακόμη δεν μπορεί να γυρίσει από ανάσκελα μπρούμητα κάποια στιγμή σε ηλικία 3-4 μηνών θα το πετύχει… και κάπως έτσι πέφτουν από την αλλαξιέρα. Ένα 2-3χρονο παιδάκι που μας βλέπει να κλειδώνουμε τα φάρμακα σε συρτάρια ή να τα βάζουμε ψηλά στο ψυγείο μπορεί να καταστρώσει σχέδιο δράσης για να φτάσει μέχρι εκεί ή μπορεί να φάει ένα χαπάκι θεωρώντας το ότι είναι καραμέλα…

Οι παγίδες μέσα στο σπίτι είναι πολλές και εκεί που δεν πάει ο νους μας. Η κατάποση ενός τσιγάρου μπορεί να είναι μοιραία ή οι βλάβες από κάποια καυστική ουσία να είναι βαριές.
Ένα είναι το μέτρο προστασίας και λέγεται ΠΡΟΛΗΨΗ.

Οδηγίες για γονείς

  • Φτιάχνουμε το σπίτι ασφαλές για το παιδί από νωρίς πριν αρχίσει να μπουσουλάει ή να στέκεται όρθιο.
  • Ασφαλίζουμε σκάλες ή μπαλκόνια που κινδυνεύουν τα παιδιά να πέσουν, έπιπλα ή αντικείμενα  που μπορούν να τα καταπλακώσουν, όπως συρταριέρες ή τηλεοράσεις, καλύτερα να είναι καρφωμένα στον τοίχο.
  • Φάρμακα, απορρυπαντικά, καλλυντικά, διάφορα χημικά και γεωργικά φάρμακα και γενικά οτιδήποτε μπορεί να γίνει δηλητήριο το κλειδώνουμε κάπου ψηλά ώστε να μην έχει καθόλου πρόσβαση το παιδί και οτιδήποτε χρησιμοποιούμε το ξανακλειδώνουμε αμέσως μετά την χρήση.
  • Προσοχή στην αποθήκευση δυνητικών δηλητηρίων σε συσκευασίες τροφίμων. Για παράδειγμα δεν βάζουμε σούμα ή νέφτι σε μπουκαλάκι νερού, ή την σκόνη πλυντηρίου σε δοχείο φαγητού. Ακόμη και μικρές ποσότητες από αλκοολούχα ποτά μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για τα παιδιά, γι’ αυτό προσέχουμε ακόμη και το λίγο ποτό που περισσεύει στο ποτήρι μας.
  • Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την δοσολογία των φαρμάκων στα παιδιά. Θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την δοσολογία και οι δύο γονείς και κατά την διάρκεια της νύχτας ανοίγουμε φώτα για να είμαστε σίγουροι για τη δόση.
  • Από τα καλλυντικά ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το ασετόν.
  • Καπνός, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα είναι απειλητικά για την ζωή ακόμη και σε μικρές ποσότητες.
  • Ιδιαίτερη αναφορά στις μικρές δισκοειδείς μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε πολλά παιχνίδια, το καπάκι τους θα πρέπει να είναι καλά βιδωμένο. Καταπίνονται εύκολα και είναι πολύ διαβρωτικές, δημιουργούν γρήγορα βλάβες στον βλεννογόνο του στομάχου.
  • Εκτός από τις δηλητηριάσεις από κατάποση μπορεί να έχουμε δηλητηρίαση από εισπνοή χημικής ουσίας πχ μονοξείδιο του άνθρακα που παράγεται όταν δεν αερίζουμε χώρους με τζάκι.

Τα παραπάνω είναι κάποιες από τις βασικές κινήσεις που πρέπει να έχουμε στο νου μας χωρίς να καλύπτονται όλοι οι κίνδυνοι! Να θυμόμαστε ότι κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά, για παράδειγμα έχουμε δηλητηριάσεις που η πρόκληση εμέτου είναι επικίνδυνη. Σε κάθε περίπτωση το πρώτο βήμα αντίδρασης των γονιών θα πρέπει να είναι η επικοινωνία με τον Παιδίατρο και στην συνέχεια ο γιατρός θα μιλήσει με το Κέντρο Δηλητηριάσεων για την αντιμετώπιση. Για να αποφύγουμε όμως τα δυσάρεστα είπαμε… ΠΡΟΛΗΨΗ!