Τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες δυσάρεστων περιστατικών στις Κυκλάδες, που αφορούν στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Κατά τις πρόσφατες επισκέψεις μου σε νησιά όπως η Πάρος, η Τήνος, η Μήλος, κ.α, διαπίστωσα κατόπιν της προσωπικής μου επαφής με τους αρμόδιους ότι Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, έχουν περάσει τα πάνδεινα για να σταθούν -όπως στέκονται- όρθια. Προβλήματα που χρονίζουν, λειτουργούν αθροιστικά και δημιουργούν ανασφάλεια σε μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών μας.

Στην Πάρο, για παράδειγμα, υπάρχουν κενά σε βασικές ειδικότητες γιατρών, δεν υπάρχει μονάδα αιμοκάθαρσης, άρα οι χρονίως πάσχοντες κάτοικοι του νησιού πρέπει να ταξιδεύουν τρεις φορές την εβδομάδα σε άλλο νησί ή στην πρωτεύουσα, ενώ πολλές φορές οι καιρικές συνθήκες καθιστούν ανέφικτη την απαραίτητη μεταφορά τους.

Σημαντικό προνόμιο μιας πολιτισμένης κοινωνίας είναι η καλή λειτουργία του τομέα της υγείας. Όμως, εν έτη 2023, οι δομές υγείας στις Κυκλάδες φυτοζωούν.
Εμείς ως ΠΑΣΟΚ, λέμε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις και θέτουμε συγκεκριμένο πλαίσιο για την εύρυθμη λειτουργία του τομέα της υγείας στα νησιά μας. Προτάσεις υλοποιήσιμες, για τις οποίες όμως απαιτείται πολιτική βούληση και σχεδιασμός όπως:

  • Επαρκώς στελεχωμένα Κέντρα Υγείας σε κάθε νησί, με υποδομές πρωτοβάθμιας, αλλά και εν μέρει δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας (π.χ. μονάδα αιμοκάθαρσης).
  • Πλήρως εξοπλισμένα νοσοκομεία, με επάρκεια σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
  • Υποδομές ανάπτυξης υπηρεσιών τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών με διασύνδεση με μεγάλα νοσοκομεία.
  • Μισθολογικά, βαθμολογικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά.
  • Στήριξη στο θέμα της στέγασης γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού με ετήσιο κρατικό βοήθημα.

Φυσικά, η εύκολη και γρήγορη διασύνδεση μεταξύ των νησιών για την πρόσβαση όλων των κατοίκων σε δευτεροβάθμιες δομές υγείας, είναι προαπαιτούμενο.
Στην υγεία, δεν χωρούν εκπτώσεις, ούτε συμβιβασμοί!

Γιάννης Πολυχρονάκος,
υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ