Ο Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου, Γιώργος Νικηφορίδης, μίλησε στη «Φωνή της Πάρου» για το επενδυτικό πρόγραμμα και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, τις αναβαθμίσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς για την πορεία και την ανάπτυξη του Συνεταιρισμού.

Κύριε Νικηφορίδη, πριν από ενάμιση μήνα παρουσιάσατε τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται πλέον ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου, με επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 7 εκατ. ευρώ. Τι σηματοδοτεί αυτή η νέα εποχή και ποιές είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες;

Γ.Ν.: «H είσοδος μας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου (Paros Farming Community) αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στον πρωτογενή τομέα του νησιού και τις δυνατότητες ανάπτυξης που αυτός προσφέρει σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή στις προοπτικές του και αφιερώσαμε ουσιαστικό χρόνο και πόρους στην ανάπτυξη ενός ρεαλιστικού επενδυτικού σχεδίου συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ, το οποίο έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση.
Κατανοούμε ότι είναι μία απαιτητική διαδικασία και για τον λόγο αυτό έχουμε προετοιμαστεί για αυτή τη μετάβαση έχοντας αφιερώσει άφθονο χρόνο και πόρους με μία δυνατή ομάδα για την αποτελεσματική τοποθέτηση του Συνεταιρισμού στη νέα του εποχή. Από την επιλογή του αρχιτεκτονικού γραφείου έως των συνεργατών μας στον τομέα της προώθησης και ανάπτυξης, κάθε κίνηση μας στοχεύει στην μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής κοινότητας της Πάρου.
Πρώτο και ουσιαστικό μέλημα για την ομάδα μας ήταν η προσήλωση στη σταθεροποίηση και συνεχή βελτίωση της προϊοντικής βάσης του Συνεταιρισμού. Η συνέπεια στην ποιότητα αποτελεί το κυριότερο θεμέλιο μιας διαχρονικά επιτυχημένης εμπορικής παρουσίας και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει εάν επιθυμεί να τοποθετηθεί δυναμικά σε ένα κλάδο.
Δεύτερο μέλημα αποτέλεσε το σωστό timing. Πιο συγκεκριμένα η έγκαιρη και αποτελεσματική τοποθέτηση στις αγορές που αφορούν στα προϊόντα μας σε ορθό χρόνο, ανταγωνιστικό σε σχέση με αυτό που πράττουν οι υπόλοιποι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται μαζί με εμάς.
Σε επίπεδο υλοποίησης επενδυτικού πλάνου έχουμε τρέξει με πραγματικά γρήγορους ρυθμούς όλα τα στάδια προετοιμασίας των έργων και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μπαίνουμε στην επόμενη φάση που είναι αυτή της υλοποίησης. Εδώ είναι που ξεκινά το ενδιαφέρον μέρος της δουλειάς μας. Εδώ βρίσκεται η πραγματική πρόκληση αλλά και η ουσιαστική διαφοροποίηση. Από αυτό το σημείο και μετά οι εξελίξεις θα αφήνουν σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερο αποτύπωμα στο παραγόμενο έργο».

Σε συνέντευξή σας στη «Φωνή της Πάρου» το Νοέμβριο του ’21, όταν αναλάβατε τη θέση του Γενικού Διευθυντή, είχατε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις και αναβαθμίσεις στο ελαιοτριβείο, το οινοποιείο, το τυροκομείο και τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, τι κινήσεις έχουν γίνει και σε τι επίπεδο βρίσκεται η απόδοσή τους;

Γ.Ν.: «Σε ότι αφορά το ελαιοτριβείο, προχωρήσαμε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες και ολοκληρώσαμε επιτυχημένα μια σειρά από αναβαθμίσεις στον μηχανολογικό εξοπλισμό, οι οποίες ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαίες. Μέσα από αυτές τις στοχευμένες παρεμβάσεις, όχι μόνο καταφέραμε να δώσουμε νέα πνοή στην παραγωγική βάση του ελαιοτριβείου αλλά καταφέραμε να απελευθερώσουμε πολύτιμους πόρους για την ενίσχυση και των υπολοίπων σημαντικών έργων στο Συνεταιρισμό. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία του ελαιοτριβείου και, αν χρειαστεί, θα επέμβουμε για περαιτέρω βελτιώσεις. Είναι απόλυτα κατανοητό σε όλους ότι λόγω της φύσης του δεν πρόκειται άμεσα ή στο προσεχές μέλλον να αποφέρει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, ωστόσο το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αναγνωρίζοντας τη σημασία του στην πρωτογενή παραγωγή του νησιού.
Σε ότι αφορά το τυροκομείο, έχουμε προβεί σε στοχευμένες παρεμβάσεις στη διαδικασία τυροκόμησης και έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από ουσιαστικές αναβαθμίσεις στο μηχανολογικό του εξοπλισμό, οι οποίες εκτιμούμε ότι μαζί με το κτίριο θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2024.
Σε ότι αφορά το οινοποιείο έχουμε ήδη δημιουργήσει μια υπερσύγχρονη παραγωγική υποδομή μέσα σε προσωρινές εγκαταστάσεις, οι οποία θα αποτελέσει το ενδιάμεσο λειτουργικό μας στάδιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες κτιριακής αναβάθμισης του κεντρικού οινοποιείου του συνεταιρισμού. Ο στόχος ολοκλήρωσης του οινοποιείου είναι το καλοκαίρι του 2025».

Όσο αναφορά την εξωστρέφεια, βλέπουμε ότι γίνονται κινήσεις -επιτυχώς επικοινωνιακά- και όπως λέει κι ο κόσμος «εκτός Πάρου ακουγόμαστε». Κι εδώ θα σας ρωτήσω, εντός Πάρου τι γίνεται; Ποιά είναι η σχέση του Αγροτικού Συνεταιρισμού με τους ντόπιους παραγωγούς και επιχειρηματίες;

Γ.Ν.: «Ένα από τα πιο βασικά σημεία που θα κρίνουν την επιτυχία μας θα είναι η ικανότητα μας να παραμείνουμε ένας εξωστρεφής οργανισμός, τόσο σε επίπεδο εμπορικό, όσο όμως και σε επίπεδο παραγωγικό. Δεν είναι μόνο οι αγορές που περιμένουν να ακούσουν νέα μας και να έχουν άμεση επαφή με τη δραστηριότητα μας, είναι και οι ντόπιοι παραγωγοί. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που έχουμε στρέψει μεγάλο μέρος της προσοχής μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη σχέση μας με την τοπική αγροτική κοινότητα, καθώς αποτελεί τη βάση της παρουσίας μας, και δίνουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία και την υποστήριξή τους.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι εστιάζουμε ιδιαίτερα στη γαλακτοπαραγωγική ζώνη συνεργαζόμενοι με τον Δημήτρη Οικονομίδη, ειδικό σύμβουλο για τη διατροφή των ζώων και τη διαδικασία παραγωγής γάλακτος. Ο Δημήτρης είναι σε άμεση επαφή με τοπικούς παραγωγούς προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και άμεση υποστήριξη όποτε αυτή είναι απαραίτητη. Ταυτόχρονα, παρέχουμε ενεργά συμβουλές στους αμπελουργούς για τη φροντίδα των αμπελιών μέσω ενός καθιερωμένου πλέον καναλιού επικοινωνίας, με τον Δημήτρη Μανσόλα».

Αν μπορούμε να θέσουμε ένα πλαίσιο χρονοδιαγράμματος, τι να περιμένουμε να δούμε στο άμεσο μέλλον, αλλά και μέσα στον επόμενο χρόνο, για την πορεία και την ανάπτυξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού;

Γ.Ν.: «Σε γενικές γραμμές, αναμένουμε να δούμε μια συνεχή πορεία ανάπτυξης και εξέλιξης του Αγροτικού Συνεταιρισμού και πάνω σε αυτό θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και της ποιότητας των προϊόντων μας, ενώ παράλληλα διατηρούμε ισχυρές σχέσεις με τους ντόπιους παραγωγούς.
Σε επίπεδο επιμέρους στόχων:
Αναμένουμε να δούμε σταθερότητα στις πωλήσεις του τυροκομείου, τόσο εντός όσο και εκτός της Πάρου. Έχουμε ένα προϊόν το οποίο πιστεύουμε και εργαζόμαστε συστηματικά για τη συνεχή εξέλιξη και εμπορική προώθηση του.
Σε ότι αφορά το κρασί, δραστηριοποιούμαστε δυναμικά με στόχο να επεκτείνουμε εμπορικά την παρουσία μας στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουμε και την σταθερή άνοδο στην αγορά της Πάρου.
Σε επίπεδο εγκαταστάσεων κινούμαστε μεθοδικά για την ολοκλήρωση των σχετικών επενδύσεων μέχρι το καλοκαίρι του 2025, ενώ ταυτόχρονα είμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια για τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών.
Τέλος πραγματοποιούμε – στο πλαίσιο του εφικτού- συστηματικές προσπάθειες για την ενίσχυση της πρώτης ύλης με έμφαση στο κομμάτι των νέων φυτεύσεων αμπελώνων αλλά και στο σκέλος της αύξησης του ζωικού κεφαλαίου.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Πάρου είναι ένα όραμα που εξελίσσεται, μια οικογένεια που συνδέεται με τη γη και την αγροτική κοινότητα της Πάρου. Είμαστε περήφανοι για την προσφορά μας και τον αντίκτυπο που έχουμε στο νησί και με αυτήν την αίσθηση αισιοδοξίας και αγάπης για αυτό που κάνουμε, συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας».

Επιμέλεια: Νίκος Ραγκούσης-Λαουτάρης