Δεν απαιτείται να έχετε ούτε κληρονομικό χάρισμα, ούτε να κάνετε ταξίδι στους Δελφούς για συμβουλές από το Μαντείο. Στις ευρωεκλογές, ξέρουμε τι μας ξημερώνει, αν όλα πάνε «δεξιά» και δεν υπάρξουν γεγονότα να ανατρέψουν τα δεδομένα της «σήμερον» και τις δημοσκοπικές εταιρίες με τα πανομοιότυπα δημοσκοπικά ευρήματα.

Οι πρόσφατες αλλά εδώ και αρκετά χρόνια, έρευνες κοινής γνώμης καταγράφουν μια άρνηση των πολιτών στην πολιτική ως παραγωγή οράματος. Παλαιότερα ο όρος «πολιτικός» έκρυβε μέσα του κύρος, αξιοπιστία, σεβασμό και θεωρείτο τίτλος τιμής. Σήμερα, εύστοχα έχει αντικατασταθεί από τον όρο «πολιτικό προσωπικό» ή και με τον απαξιωτικό όρο «πολιτικό σύστημα», ενώ οι πολιτικοί σφυρίζουν αδιάφορα για όλα τα κοσμητικά επίθετα που συνοδεύουν τον όρο «πολιτικός»!

Στις επικείμενες ευρωεκλογές η πολιτική κατάσταση διαγράφεται από ρευστή έως και χυλός. Μια αποσυσπείρωση απειλεί όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα τα διακυβεύματα των εκλογών να είναι σημαντικά.

Για το κυβερνών κόμμα, το πιθανότερο σενάριο είναι μια μείωση του ποσοστού των εθνικών εκλογών και των προηγούμενων ευρωεκλογών, λόγω των γνωστών προβλημάτων όπως της ακρίβειας, της ανασφάλειας, των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ακόμη και της οργής και θυμού λόγω των Τεμπών.

Η αποχή από τις κάλπες θα σπάσει όλα τα μέχρι τώρα ρεκόρ! Θα πρέπει να βρει αφήγημα για όλα αυτά και για την καταπολέμηση της χαλαρότητας της ψήφου, που παρατηρείται στις ευρωεκλογές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της είναι η έλλειψη, το «φόβητρο» από αντίπαλο κόμμα.

Το τελικό ποσοστό που θα πάρει στις ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσει και τη συνέχεια της εξέλιξης των πολιτικών γεγονότων. Μια σημαντική μείωση του ποσοστού ίσως φέρει ακόμη και πρόωρες εκλογές, όσο κι αν αυτό φαίνεται απίθανο.

Στα κόμματα της αντιπολίτευσης  θα παίξει σημαντικό ρόλο η αναμενόμενη ανασύνθεση του κεντροαριστερού χώρου και η ανάκτηση της δεύτερης θέσης ανάμεσα σε δύο ή ακόμη και σε τρεις μονομάχους.

Οι ευρωεκλογές θα φέρουν νέους γύρους εσωκομματικών αναταράξεων, αμφισβήτηση αρχηγών και εσωστρέφεια. Το ΚΚΕ αναμένεται να βελτιώσει τα ποσοστά του, ενώ για τα λεγόμενα πολιτικά κόμματα της ακροδεξιάς τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει από τώρα.

Για το κόμμα της Ελληνική Λύσης, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί πολύ ευνοϊκά και οι οιωνοί, δείχνουν διπλάσιο ποσοστό στις ευρωεκλογές, από τις εθνικές εκλογές, καθώς εισπράττει τη φθορά από όλους τους κομματικούς χώρους. Για τα άλλα δύο κόμματα, της ακροδεξιάς, οι προβλέψεις δεν κρύβουν εκπλήξεις και αν θα έχουν εκπροσώπηση στην ευρωβουλή, είναι ακόμη εντός του λεγόμενου δημοσκοπικού στατιστικού λάθους. Επειδή όμως τα πράγματα στη πολιτική δεν ακολουθούν πολλές φορές «γραμμική» εξέλιξη, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι μέχρι τον Ιούνιο. Θα τα ξαναπούμε!

Θανάσης Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγος