Η «Φωνή της Πάρου» ξεκινάει μία σειρά από θεματικά debate, όπου οι τρεις επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών και υποψήφιοι δήμαρχοι Πάρου θ’ απαντούν σε κοινές ερωτήσεις. Στη σημερινή έκδοση, η θεματική ενότητα αφορά την Υγεία.

Ο ευαίσθητος τομέας της Υγείας στην Πάρο αντιμετωπίζει διαχρονικά πολλά και σοβαρά προβλήματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι -αλλά και οι επισκέπτες- του νησιού, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας είναι υποβαθμισμένες.

Ερωτώνται οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Μάρκος Κωβαίος (επικεφαλής του συνδυασμού «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη»), Κώστας Μπιζάς (επικεφαλής του συνδυασμού «Πάρος με Ευθύνη και Ενότητα») και Κώστας Ροκονίδας (επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου»):

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή στον τομέα της υγείας και τι θα μπορούσε να είχε γίνει που δεν έγινε;

Μάρκος Κωβαίος:

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι πολίτες της Πάρου, αλλά και οι επισκέπτες, βιώνουν καθημερινά κρίσιμες ελλείψεις στον τομέα της Υγείας. Υπάρχουν καίρια και απτά ερωτήματα, που απευθύνονται προς τους αρμοδίους, για τα οποία αγωνιούν όλοι οι Παριανοί και πρέπει να απαντηθούν. Ειδικότερα:
Πότε και αν θα υλοποιηθεί τελικά η πλήρης στελέχωση του Κέντρου Υγείας;
Τι θα γίνει με το πρόβλημα των έκτακτων διακομιδών;
Τι γίνεται και γιατί δεν λειτουργεί το Δημόσιο πλωτό μεταφορικό μέσο που έχει προμηθευτεί το Ελληνικό Δημόσιο για την εξυπηρέτηση των διακομιδών των Νοτίων Κυκλάδων;
Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την Πρωτογενή και Δευτερογενή πρόληψη της δημόσιας Υγείας των Παριανών;
Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των νεφροπαθών του νησιού;
Από την πλευρά μας, επαγρυπνούμε για τα προβλήματα της Υγείας στο νησί μας, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις μας προς όλους τους αρμόδιους φορείς έως ότου βρεθούν λύσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων της Πάρου για ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Σε επίπεδο Δήμου άλλωστε, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, λειτουργήσαμε ακατάπαυστα για την προστασία των συμπολιτών μας και την αντιμετώπιση της. Συγκεκριμένα, θωρακίσαμε το Κέντρο Υγείας Πάρου με τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό. Παράλληλα, κατασκευάσαμε κεντρική μονάδα οξυγόνου και 3 θαλάμους αρνητικής πίεσης. Ενώ την ίδια στιγμή, είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι, καλύπτοντας όποια ανάγκη παραστεί.
Θυμίζουμε ότι, δυστυχώς, το αναχρονιστικό πλαίσιο δεν μας δίνει δυνατότητες για να κάνουμε περισσότερες παρεμβάσεις στο πρόβλημα της υγείας αφού κακώς και αυτήν την αρμοδιότητα την έχει αναθέσει στο κεντρικό κράτος. Γι’ αυτό και στο παρελθόν όταν έπρεπε να υπερασπιστούμε την παραμονή του δεύτερου ασθενοφόρου στο νησί μας, με επαναστατικό τρόπο εμποδίσαμε την αναχώρησή του με το πλοίο».

Κώστας Μπιζάς:

«Μεγάλο το θέμα και δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε 300 λέξεις. Καταρχήν οφείλουμε να επισημάνουμε την προσφορά των γιατρών και των νοσηλευτών, του παραϊατρικού προσωπικού και των διασωστών του ΕΚΑΒ, οι οποίοι καλούνται σε πολλές περιπτώσεις και εκτάκτως να εργαστούν με πενιχρά υποστηρικτικά μέσα για την περίθαλψη των ασθενών της Πάρου και της Αντιπάρου. Τους ευχαριστούμε.
Είναι κοινή η διαπίστωση των κενών σε ιατρικό προσωπικό με ευθύνη της πολιτείας διαχρονικά, αν και προβλέπεται η κάλυψή τους στον οργανισμό του Κέντρου Υγείας. Παραμένουν κενές οι θέσεις του γενικού χειρουργού, του μικροβιολόγου, του γενικού ιατρού ή παθολόγου, του γυναικολόγου, του 2ου παιδίατρου, του οδοντίατρου και των δύο επικουρικών γιατρών. Υπάρχει επίσης αδυναμία διακομιδής των έκτακτων περιστατικών με τα ιπτάμενα μέσα, όταν αυτά δεν είναι διαθέσιμα και οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφερθούν ακόμη και με άσχημες καιρικές συνθήκες στο νοσοκομείο της Σύρου. Ο εξοπλισμός και το κτηριακό είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο.
Όσα περιληπτικά αναφέρθηκαν και άλλα θα μπορούσαν να είχαν γίνει, εάν λειτουργούσε ο συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός της νησιωτικότητας, αλλά δυστυχώς το κράτος των Αθηνών καλά κρατεί. Ακόμα και το πρόβλημα των νεφροπαθών, που χρειάζονται αιμοκάθαρση δεν έχει μέχρι τώρα αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα να μετακινούνται τρεις φορές την εβδομάδα  στη γειτονική μας Νάξο και όταν υπάρχει απαγορευτικό να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή τους. Πολιτεία και δήμος πρέπει να δώσουν επαρκή κίνητρα, ώστε να υπάρξει προσέλκυση γιατρών».

Κώστας Ροκονίδας:

«Να μου επιτρέψετε να πω ότι τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στο νησί μας, εμάς μας απασχολούν διαχρονικά, με συνέχεια και με συνέπεια και όχι μόνο με αφορμές δυσάρεστα γεγονότα. Η κατάσταση, παλιότερη και σημερινή, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η κεντρική εξουσία διαχρονικά στο χώρο της υγείας. Ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης και των μνημονίων, στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις και συμβάλλαμε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κινήματος για τη Δημόσια Υγεία στο νησί μας. Σηκώσαμε επίσης τα ζητήματα την περίοδο της πανδημίας αρνούμενοι την κυβερνητική πολιτική της θεοποίησης της “ατομικής ευθύνης”, απαιτώντας μέτρα ενίσχυσης του συστήματος με αποκορύφωμα τη μεγάλη συγκέντρωση που προκαλέσαμε τον Μάρτη του 2021 στην πλατεία της Μ. Μαυρογένους, σε κλίμα βαριάς “τρομοκρατίας” από τη δημοτική αρχή και παρατρεχάμενους. Δημιουργήσαμε πίεση και τα όποια μέτρα που πάρθηκαν στο νησί μας ήταν αποτέλεσμα και της δικής μας πολιτικής απαίτησης. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της δημοτικής περιόδου ήμασταν και είμαστε σε επαφή με τη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας και τους εργαζόμενους σε αυτό, όπως και αυτούς στο ΕΚΑΒ και αναδεικνύουμε τα προβλήματα τους. Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Παρά το διπλασιασμό του πληθυσμού του νησιού από το 1986 -έτος λειτουργίας του Κέντρου Υγείας- και τον διπλασιασμό των επισκεπτών του νησιού μας από την εποχή εκείνη, η στελέχωση του Κ.Υ. Πάρου για πάρα πολλά χρόνια παραμένει σχεδόν η ίδια και σίγουρα πάντα με κενά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι είχαμε στο παρελθόν δυο παιδιάτρους έχουμε τώρα ένα, ένα μικροβιολόγο που τώρα δεν έχουμε κανένα, ένα γυναικολόγο που τώρα δεν έχουμε κανένα, ένα χειρούργο που τώρα δεν έχουμε κανένα και πάει λέγοντας όχι μόνο στο ιατρικό προσωπικό αλλά και στο διοικητικό και το βοηθητικό.
Αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποιείται από την κεντρική εξουσία, πολιτικής διαχρονικά υποταγμένης στα μνημόνια, στο σύμφωνο σταθερότητας και τελευταία στις δεσμεύσεις περιστολής των δημόσιων δαπανών για το ταμείο ανάκαμψης.
Πρόσφατα είχαμε και το νομοθέτημα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που αποτελεί ταφόπλακα για ότι είχε απομείνει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων.
Σήμερα λοιπόν είναι ακόμα πιο αναγκαία η διεκδίκηση για καλύτερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σταθεροποίησης των σοβαρών περιστατικών και ένα αξιόπιστο σύστημα έγκαιρης διακομιδής σε νοσοκομειακή μονάδα.
Δεν πρέπει με την στάση μας και την ανοχή μας να αποδεχτούμε την υποστελέχωση και την υποβάθμιση των δικαιωμάτων μας στο αγαθό της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας.
Εμείς πιστεύουμε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι πρωταρχικό στοιχείο του ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας.
Απαίτηση μας το Κέντρο Υγείας να είναι πλήρως στελεχωμένο με το απαραίτητο προσωπικό, με όλες τις απαραίτητες ιατρικές και επιστημονικές ειδικότητες, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με την πρόληψη, και να καλύπτουν με επάρκεια γεωγραφικά, πληθυσμιακά και επιδημιολογικά δεδομένα».

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τον τομέα της υγείας και τι σκοπεύετε να κάνετε – διεκδικήσετε άμεσα αν εκλεγείτε;

Μάρκος Κωβαίος:

«Ο Δήμος μας είχε το προηγούμενο διάστημα μια ακόμη καθοριστική επιτυχία: Διεκδίκησε δικαστικά και πήρε οριστικά στην κατοχή του την έκταση του παλαιού αεροδρομίου. Έχουμε δεσμευτεί ότι μέρος της έκτασης αυτής θα δωρηθεί στο Υπουργείο Υγείας για την ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου, το οποίο θα καλύπτει όλες τις ανάγκες. Άλλωστε αυτός είναι και ο επόμενος μεγάλος στόχος μας μετά το αεροδρόμιο. Ξέρουμε να διεκδικούμε και αποδεδειγμένα πετυχαίνουμε.
Από εκεί και ύστερα θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις μάχες μας προς τους αρμοδίους για την σωστή στελέχωση του υπάρχοντος Κέντρου Υγείας και τον κατάλληλο εξοπλισμό του, αλλά και όλες τις απαραίτητες υποδομές. Συγχρόνως όμως, υποστηρίζουμε την ανάγκη δημιουργίας Δευτεροβάθμιας Μονάδας Υγείας, η οποία θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, όπως η αιμοκάθαρση, η νοσηλεία ασθενών συμπολιτών μας και γενικότερα η πρόσβαση σε υψηλότατες παροχές Υπηρεσιών Υγείας.
Και μια τελευταία παρατήρηση: Η Πάρος αδικείται στο θέμα της Υγείας. Οι δημοτικές μας παρατάξεις οφείλουν και είναι ενωμένες στο να διεκδικήσουμε από τους αρμόδιους αυτά που δικαιούμαστε. Αυτή η υπόθεση αφορά ζωές!
Δυστυχώς, οι αυτάρεσκοι απολογισμοί για το “έργο” στην Υγεία στο νησί μας αντίκειται στην πραγματικότητα και αδυνατίζει τον κοινό μας αγώνα».

Κώστας Μπιζάς:

«Εάν μας τιμήσει ο Παριανός λαός με την ψήφο του θα κινηθούμε προς δύο κατευθύνσεις: Θα επιδιώξουμε άμεσα επαφές με το Υπουργείο Υγείας, την 2η ΔΥΠΕ και το ΕΚΑΒ, και θα διεκδικήσουμε την καλύτερη λειτουργία του Κέντρου Υγείας με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και με επισκέπτες γιατρούς ειδικοτήτων, που δεν προβλέπονται στο οργανισμό του Κ.Υ., που θα καλύπτει τις ανάγκες των συμπατριωτών και των επισκεπτών μας, θα οργανώνει την προληπτική ιατρική, την τηλεϊατρική και θα παρέχει αξιόπιστες και σοβαρές συνθήκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ακόμη θα ζητήσουμε να εξασφαλιστεί η μόνιμη κάλυψη σε διασώστες στο ΕΚΑΒ.
Επίσης στο πλαίσιο της νησιωτικότητας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ν. Αιγαίου, θα διεκδικήσουμε να επανεξετασθεί το μοντέλο της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων ώστε να υπάρξει ξεχωριστή υγειονομική περιφέρεια για το Αιγαίο. Αυτά για όσο διάστημα θα χρειαστεί να λειτουργεί το Κ.Υ. με τον παρόντα οργανισμό λειτουργίας του.
Γιατί, όπως έχει διατυπωθεί και στην ιδρυτική διακήρυξη μας, θα αναλάβουμε ουσιαστική πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέας δομής υγείας, που θα καλύπτει τις ανάγκες του  πληθυσμού  του καλοκαιριού, αλλά πρωτίστως την Πάρο της χειμερινής περιόδου. Αυτή η δομή θα προκύψει από επιστημονικό συνέδριο που θα οργανώσουμε στο νησί, αμέσως μόλις αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου. Είναι απαραίτητο να υπάρξει σοβαρή επιστημονική και ρεαλιστική επιχειρηματολογία που θα ενώσει όλες τις δυνάμεις του νησιού σε μια διεκδίκηση, που θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να γίνει πραγματικότητα. Λεπτομέρειες θα υπάρξουν στο πρόγραμμά μας.
Τέλος είναι αυτονόητο, ότι θα συνεργαστούμε στενά με την Διοικούσα Επιτροπή του Κ.Υ., με το Βελέντζειο Ίδρυμα, με τον Σύλλογο Φίλων του Κ.Υ. Πάρου, αλλά και με την Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης σε όλες τις προσπάθειες που προαναφέρθηκαν. Η προστασία της υγείας μας δεν έχει χρώμα και αφορά όλους μας».

Κώστας Ροκονίδας:

«Το πλαίσιο της δική μας πολιτικής στο θέμα της υγείας αναφέρθηκε στη προηγούμενη απάντηση. Να θυμίσουμε ότι στις 19 Δεκέμβρη του 2022, φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο θέμα για τη Δημόσια Υγεία στο νησί μας και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση από αυτό. Τα κύρια σημεία αυτής της απόφασης ήταν:
“Απαιτούμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με ένα πλήρως επανδρωμένο, σύγχρονο Κέντρο Υγείας, που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και την πρόληψη, θα εξασφαλίζει τη σταθεροποίηση των περιστατικών και την απρόσκοπτη και έγκαιρη μεταφορά τους με ένα σύγχρονο σύστημα διακομιδών.
Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα διεκδικούμε:
1) Κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών άμεσα με μόνιμο προσωπικό. (Γίνεται αναλυτική αναφορά των αναγκών).
2) Έγκριση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας που να ανταποκρίνεται στα σημερινά πληθυσμιακά, επιδημιολογικά και γεωγραφικά δεδομένα του νησιού μας, με συμπληρωματικές ειδικότητες, στελεχωμένο με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και τα απαραίτητα εργαστήρια.
3) Μονάδα αιμοκάθαρσης ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των νεφροπαθών Πάρου – Αντιπάρου.
4) Σύγχρονο σύστημα διακομιδών.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν το πλαίσιο διεκδίκησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο νησί μας, σήμερα.
Παράλληλα διεκδικούμε: Να δρομολογηθεί μια νέα κτιριακή υποδομή ΠΦΥ σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες, που ο αρμόδιος φορέας, δηλαδή το Υπουργείο Υγείας, να διερευνήσει τον κατάλληλο χώρο κατασκευής του”.
Όλα τα παραπάνω όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούν να λυθούν μέσω της διαδικασίας της επιστολικής διαμαρτυρίας αλλά από την ειλικρινή, και αποφασιστική διάθεση του Παριανού λαού και των φορέων του να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.
Εμείς με την απόφαση αυτή ορίσαμε το πλαίσιο των διεκδικήσεων. Αυτό ήταν και το ζητούμενο για μας ώστε να ανοίξουμε την κουβέντα και αυτό επιδιώκουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον.
Να ξεκαθαρίσουμε επίσης με σαφήνεια ότι η απόφαση αναφέρεται σε μία κτιριακή δομή ΠΦΥ με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και στελεχωμένη με το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό, αντί της διεκδίκησης ενός νοσοκομείου (δηλαδή δευτεροβάθμια περίθαλψη) που όπως έδειξε και η εμπειρία της Σαντορίνης έμεινε κτιριακή υποδομή κενή προσωπικού.
Η πρότασή μας έχει μελετηθεί, αξιολογηθεί και έχει τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού μας στο χώρο της υγείας.
Εμείς λοιπόν έχουμε βαριά προίκα και για τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και δεν ερχόμαστε σε μια παρατεταμένη κοινοβουλευτικά και τοπικά προεκλογική περίοδο να αρχίσουμε τα “θα”.
Έχω την αίσθηση ότι δεν χρειάζεται να πω τι θα κάνουμε αν εκλεγούμε, γιατί ότι αναφέραμε παραπάνω δείχνουν τον δρόμο και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε εμείς τα πράγματα στο πλαίσιο της διεκδίκησης του Παριανού λαού. Για να απολαμβάνει στο τομέα της Δημόσιας Υγείας αυτά που χρυσοπληρώνει με τις εισφορές του, την άμεση και έμμεση φορολογία που καταβάλει και αντί να τα καρπώνεται σε παροχές για το επίπεδο της ζωής του, αυτά χρηματοδοτούν τσέπες άλλων».