Σύμφωνα με ρεπορτάζ και εκτιμήσεις, η τιμή πώλησης του ελαιολάδου αναμένεται να ξεπεράσει τα δέκα ευρώ το κιλό, γεγονός που σημαίνει ότι το πολυτιμότερο ελληνικό διατροφικό αγαθό τείνει να γίνει είδος πολυτελείας, ενώ παράλληλα αυτό θα έχει ως συνέπεια να επηρεαστούν και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούν ως παράγωγο το ελαιόλαδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μέσα σ’ ένα δεκαήμερο (συγκεκριμένα από 1-11 Σεπτεμβρίου) το λάδι ακρίβυνε στο ράφι κατά 8,7% σύμφωνα με τον μέσο όρο!

Και ενώ η συγκομιδή ελιάς θα ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, παραγωγοί ελαιόλαδου τόσο στις νησιωτικές περιοχές, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, δηλώνουν απογοητευμένοι από τα προβλήματα που πλήττουν τους ελαιώνες και υπάρχει αγωνία για το αποτέλεσμα της επερχόμενης σοδειάς.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η καρπόδεση των ελαιόδεντρων είναι σημαντικά μειωμένη ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου (2023-2024) και η περίπτωση της μειωμένης καρποφορίας αφορά τόσο τις επιτραπέζιες ελιές, όπου η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, όσο και τις ελιές που προορίζονται για την παραγωγή ελαιολάδου.