Κ.Κ.Ε.: «Να στελεχωθεί πλήρως η πτητική βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο»

33

Να στελεχωθεί πλήρως η πτητική βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ (Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης).

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η πτητική βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο, η οποία λειτουργεί από το 2016 με ελικόπτερο, το οποίο διατίθενται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καλύπτει τις ανάγκες για άμεση διακομιδή των ασθενών των Κυκλάδων από τα Κέντρα Υγείας προς το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου καθώς επίσης και την άμεση διακομιδή ασθενών προς τα νοσοκομεία της Αθήνας.
Το τελευταίο τρίμηνο, από τον Αύγουστο του 2023, το ελικόπτερο έχει αποσυρθεί από τη βάση της Σύρου χωρίς καμία σαφή απάντηση για το αν και πότε θα επιστρέψει στην πτητική βάση. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε τραγικές καθυστερήσεις στην άμεση αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Με δεδομένο ότι τα ελικόπτερα, που ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εξυπηρετούν και άλλες επιχειρησιακές ανάγκες, έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να καλυφθούν με αυτόν τον τρόπο οι ανάγκες. Η λύση είναι:
– Να στελεχωθεί η πτητική βάση της Σύρου με μόνιμο προσωπικό και πτητικό μέσο που θα ανήκουν στο ΕΚΑΒ, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες αεροδιακομιδών των ασθενών των Κυκλάδων.
– Να στελεχωθούν πλήρως όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας με πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω ζητήματα
».