Αντίθετη στην επικείμενη κατάργηση του Κέντρου Πρόληψης Κυκλάδων «Θησέας» η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου -με επιστολή της προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου- ζητά από την Περιφέρεια να μην επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, αναφέροντας τα εξής:

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ίδρυση ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εξάρτησης (ΕΟΠΑΕ) στο οποίο θα συγχωνευθούν τα Κέντρα Πρόληψης και όλα τα προγράμματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, ανεξαρτήτως θεραπευτικής προσέγγισης.
Ανάμεσα στα Κέντρα που πρόκειται να καταργηθούν είναι και το Κέντρο Πρόληψης Κυκλάδων “Θησέας”. Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι: “Μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, που υποστηρίζουμε σταθερά και με συνέπεια τις οικογένειες και την εκπαιδευτική κοινότητα, το Κ.Π. Θησέας Κυκλάδων» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των κοινοτήτων των νησιών”. Ενδεικτικά μάλιστα αναφέρουν ότι «το τελευταίο έτος το Κ.Π. με τα 6 στελέχη του στη Σύρο και στα παραρτήματα της Πάρου και της Σαντορίνης εξυπηρέτησε περισσότερους από 4.000 γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε 20 νησιά και 65 σχολικές μονάδες.
Κριτήριο αυτής της εξέλιξης με  το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι ούτε η ανάπτυξη της πρόληψης, ούτε η θεραπεία, ούτε η ουσιαστική κοινωνική επανένταξη. Στόχος δεν είναι ούτε ο ίδιος ο χρήστης, ούτε η οικογένειά του. Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά ξηλώνουν το κουβάρι της αντιναρκωτικής πολιτικής με κύρια στοιχεία την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση της πρόληψης και της θεραπείας, την αθώωση της χρήσης, ανοίγοντας όλο το προηγούμενο διάστημα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση, αλλά και τη συγχώνευση δομών και προγραμμάτων.
Πρόκειται για αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και των Οδηγιών της, η οποία ουσιαστικά θεωρεί κόστος για το κράτος όλα αυτά τα θέματα Ψυχικής Υγείας. Και γίνεται την ίδια στιγμή που έχουν αυξηθεί, μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας και μετά την πανδημία τα φαινόμενα των ψυχιατρικών ζητημάτων και της Ψυχικής Υγείας.
Ειδικά στα νησιά μας, η διαχρονική ανυπαρξία οργανωμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), μέσα από τις οποίες και να εκπονούνται προγράμματα προληπτικής Ψυχιατρικής, λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, είναι γνωστή.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει σταθερό μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά, στις εξαρτήσεις και στον τρόπο ζωής που συμβολίζουν.
– Πρέπει να ενταθεί η διεκδίκηση για πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη.
– Να διαφυλαχτεί ο δημόσιος, δωρεάν χαρακτήρας των προγραμμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας και η φυσιογνωμία τους.
– Να μη καταργηθούν, αλλά να στελεχωθούν οι δομές με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
– Να διεκδικήσουμε νέες δομές που έχουν ανάγκη τα νησιά και όλη η χώρα και πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.
Ζητάμε από την Περιφέρεια έμπρακτα να μην επιτρέψει τέτοιες εξελίξεις σε βάρος της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης “Θησέας”, της κοινωνίας και της νεολαίας των νησιών μας.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση: Αγγέλου Γιάννης, Ροκονίδα Ηλέκτρα, Χατζηγιάννη Μαρία».