Η Μαρία Χανιώτη, στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Φωνή της Πάρου», παραχώρησε την τελευταία συνέντευξή της ως υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις Κυκλάδες…

Κυρία Χανιώτη, η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά τελείωσε. Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε μετά από τόσα νησιά που επισκεφθήκατε, ποια είναι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στον νομό Κυκλάδων;

Μ.Χ.: «Είναι κάπως περίεργο αλλά σχεδόν σε όλα τα νησιά που επισκέφτηκα τα προβλήματα είναι σχεδόν κοινά. Ήμουν π.χ. στη Μύκονο και άκουγα τους πολίτες να μου θέτουν ζητήματα -ακριβώς ίδια- όπως αυτά που μας είχαν πει στη Σέριφο, στη Σύρο, στη Νάξο, στην Τήνο, στην Άνδρο, στη Σαντορίνη, στην Αντίπαρο κλπ.
Το θέμα της υγείας έρχεται πρώτο και είναι ολοφάνερο ότι νιώθουμε ανασφάλεια λόγω της έλλειψης υποδομών στις μονάδες υγείας και της τραγικής υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό. Άλλα θέματα που έθεταν σε όλα τα νησιά ήταν η έλλειψη στέγης προς ενοικίαση, που κατά την άποψη μου είναι ένα θέμα που θα το δούμε να «πρωταγωνιστεί» το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ακόμα, κοινά θέματα που είναι «ψηλά» στην ατζέντα για όλους τους Κυκλαδίτες είναι τα ζητήματα ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας που χρειάζεται επανασχεδιασμό, η ακρίβεια, ο υπερτουρισμός και άναρχη υπερδόμηση με αποτέλεσμα την αλλοίωση της ταυτότητας των νησιών μας, η αγωνία εξάντλησης των φυσικών πόρων και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων, η έλλειψη σωστών και λειτουργικών υποδομών υποστήριξης όπως σύγχρονα λιμάνια, σωστά χωροθετημένα. Δεν ξεχνάω τον λόγο ενός καπετάνιου σε γέφυρα πλοίου που επισκέφτηκα: “Τα πλοία μεγαλώνουν, τα λιμάνια μικραίνουν…”. Επίσης, ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, αποχετεύσεις, σχολεία, δρόμους κλπ. Φυσικά μείζον ζήτημα είναι και η εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα σε σημείο απαξίωσης».

Η Πάρος και η Αντίπαρος -που είναι η βάση σας- τι έχουν να «κερδίσουν» από την υποψηφιότητα σας;

Μ.Χ.: «Η αλήθεια είναι ότι μετά από πολλά χρόνια τα δύο νησιά μας έχουν υποψήφια βουλευτή σε εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα με προοπτική νίκης. Αυτό σημαίνει ότι στις εκλογές της Κυριακής, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, θα διεκδικήσουμε ως τοπική κοινωνία μία θέση στο κοινοβούλιο από τις 2 ή 3 έδρες που θα μας αναλογούν στις Κυκλάδες. Αυτό σημαίνει μια δυνατή φωνή στα κέντρα των αποφάσεων. Αυτό σημαίνει ένας δικός μας άνθρωπος -που βιώνει καθημερινά τα ζητήματα της νησιωτικότητας- να μπορεί να θέτει, να προτείνει, να διεκδικεί και πρωτίστως να επιμένει για λύσεις…».

Πώς αισθάνεστε σε προσωπικό επίπεδο;

Μ.Χ.: «Είμαι υπερήφανη για την τιμή να είμαι υποψήφια, χαρούμενη για την ευκαιρία που μου δίνεται. Νιώθω αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης διότι πρώτον εκπροσωπώ την παράταξη που με εμπιστεύτηκε ως μια από τις τρεις γυναίκες του ψηφοδελτίου Κυκλάδων και δεύτερον τους πολίτες που καθημερινά με αγκαλιάζουν και στηρίζουν τόσα χρόνια τις αποφάσεις μου…
Είμαι γέννημα θρέμμα Παριανή, υπερήφανη Κυκλαδίτισσα, μόνιμη κάτοικος, μητέρα, σύζυγος, ενεργή πολίτης και επιχειρηματίας. Ζω και διαβιώνω εδώ τα προβλήματα καθημερινά. Πιστεύω λοιπόν, ότι γνωρίζω από πρώτο χέρι τον τόπο μου, τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης. Τα βιώνω και εγώ στην καθημερινότητά μου».

Τι θα σας μείνει απ’ όλη αυτή την ιστορία της προεκλογικής περιόδου;

Μ.Χ.: «Καταρχάς, είμαι πολύ πιο “πλούσια” από φίλους σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους και έκανα πολλούς νέους φίλους. Μου άνοιξαν το σπίτι τους άγνωστοι άνθρωποι μέχρι χθες. Με αγκάλιασαν! Υπήρξαν πολλές συγκινητικές στιγμές. Οι Κυκλαδίτες είμαστε ξεχωριστοί άνθρωποι».

Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να επιτύχετε;

Μ.Χ.: «Η εμπειρία που απέκτησα μέσα από τα διοικητικά συμβούλια συλλόγων και φορέων, από διάφορες θέσεις της αυτοδιοίκησης, με κορυφαία αυτή της αντιδημάρχου, της προέδρου της σχολικής επιτροπής του δήμου Πάρου, της προέδρου της επιτροπής τουρισμού και ανάπτυξης, του μέλους του λιμενικού ταμείου Πάρου Αντιπάρου κ.α, μου επιτρέπει να γνωρίζω καλά και να μπορώ να προτείνω λύσεις σε ζητήματα των νησιών μας.
Θέλω και πιστεύω ότι μπορώ να καταφέρω να διεκδικήσω τρόπους επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο της νησιωτικότητας -δεδομένου ότι οι περισσότεροι από την παρούσα κυβέρνηση αγνοούν την τεράστια σημασία της έννοιας αυτής και την απαξιώνουν συνεχώς κάνοντας μας να νιώθουμε πολίτες β’ κατηγορίας».

Ποιο είναι το μήνυμά σας στους αναγνώστες της εφημερίδας μας και τι μπορείτε να τους υποσχεθείτε;

Μ.Χ.: «Απευθύνομαι στους πολίτες της Πάρου και της Αντιπάρου λέγοντάς τους ότι τους θεωρώ δικούς μου ανθρώπους που ζούμε και αναπνέουμε τον ίδιο αέρα και βιώνουμε από κοινού τις ανάγκες του τόπου. Δε θέλω να υπόσχομαι. Θα σας το πω όπως ακριβώς τα έγραψα σε επιστολή που έστειλα σε πολλούς συμπολίτες μας. Τους λέω λοιπόν ότι δεν είμαι αλάθητη, δεν είμαι παντογνώστης! Δεν κρατώ μαγικό ραβδί. Κάνω λάθη, ρωτώ για να μάθω, προβληματίζομαι συχνά για αποφάσεις που λαμβάνω στην πολιτική, πάντα συζητώ με τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μου, δέχομαι κριτική και αναλαμβάνω… ευθύνες. Αυτό που ξέρω όμως καλά, είναι να διεκδικώ, να παλεύω γι’ αυτά που πιστεύω. Το έχω αποδείξει στην πορεία μου.
Απευθύνομαι στους Παριανούς και Αντιπαριώτες της δημιουργίας και της προόδου, τους ανθρώπους που αγαπούν και παλεύουν γι’ αυτόν τον τόπο,  λέγοντάς τους ότι ανεξάρτητα από το κόμμα που υποστηρίζουν η επιλογή να στηρίξουν ένα δικό τους συμπολίτη, μια νέα γυναίκα με όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας θα τις-τους δικαιώσει. Καλώ όλες και όλους να συμπορευτούμε μ’ έναν στόχο, που δε θα είναι υποψήφια βουλευτής η Μαρία Χανιώτη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο κάθε αγρότης, η κάθε εκπαιδευτικός, η κάθε εργαζόμενη γυναίκα, η κάθε μητέρα και ο κάθε άνθρωπος τρίτης ηλικίας, που άλλα ονειρευόταν για αλλά πάλεψε και άλλα τελικά βιώνει στη δύση του… Ζητώ να με εμπιστευτούν.
Τους ζητώ να μου δώσουν την ευκαιρία να αγωνιστώ για τα δίκαια του τόπου μας, γι’ αυτά που αξίζουν τα νησιά μας, γι’ αυτά που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, για εκείνα που μας πληγώνουν αλλά δεν φτάνουν στα κέντρα των αποφάσεων όπως πρέπει. Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για δικαιοσύνη παντού».