Σε λίγες ώρες θα κληθούμε με την ψήφο μας να καθορίσουμε την πορεία της Πάρου για την επόμενη πενταετία. Είναι ώρα ευθύνης λοιπόν για όλους μας.

Η Πάρος βρίσκεται μπροστά σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Σ’ όλα τα προεκλογικά έντυπα αναγνωρίζεται η κρισιμότητα της κατάστασης και η κάθε δημοτική παράταξη, ο κάθε επικεφαλής με το δικό του τρόπο, με την δική του πολιτική οπτική, μας επισημαίνει την μεγάλη σημασία της ψήφου μας σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές.

Όλοι μας ανησυχούμε με την πορεία της «Μυκονοποίησης» του αγαπημένου μας νησιού. Ο υπερτουρισμός, η υπερδόμηση, η υπερεκμετάλλευση των παραλιών, η υπεράντληση με τις δεκάδες γεωτρήσεων, τα σκουπίδια που μας πνίγουν, η λογική της αυθαιρεσίας, είναι καθημερινά στις κουβέντες των κατοίκων της Πάρου.

Η ποιότητα της καθημερινότητας συνεχώς υποβαθμίζεται. Τα ζητήματα υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, οι συνθήκες στο κυκλοφοριακό και του ελεύθερου χρόνου για την διασκέδαση μας (όπου και όταν υπάρχει) διαρκώς υπονομεύονται.

Σ’ αυτή την ζοφερή κατάσταση καλούμαστε με την ψήφο μας να επιλέξουμε τον αυριανό δήμαρχο από τον οποίο θα έχουμε απαίτηση να αντιμετωπίσει ή να διεκδικήσει δυναμικά την λύση αυτών των προβλημάτων. Άρα πρέπει να επιλεγεί αυτός που πραγματικά έχει αποδείξει ότι μπορεί.

Και οι τρεις επικεφαλής έχουν προϊστορία στα κοινά της Πάρου και μπορούμε να τους κρίνουμε. Φυσικά το κριτήριο πρέπει να είναι ποιός έχει την πολιτική βούληση και τα εχέγγυα εκείνα που απαιτούν οι συνθήκες και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας.

Γίνεται κατανοητό ότι η ευθύνη μας είναι πολύ μεγάλη και απαιτείται να ξεφύγουμε από την λογική της εποχής του Γκρούεζα και του Μαυρογιαλούρου. Το κριτήριο μας δεν πρέπει να είναι η φιλική, συγγενική σχέση με τον υποψήφιο ή ακόμα περισσότερο δεν μπορεί και δεν πρέπει το ρουσφετάκι, η υπόσχεση και η μικροεξυπηρέτηση, να μας επηρεάζουν για την τελική την επιλογή μας.

Πριν βρεθούμε μπροστά στην κάλπη και την τελική μας επιλογή είναι σκόπιμο να δούμε τι έγινε τα τελευταία χρόνια και ποιος ο ρόλος και η ευθύνη του καθενός από τους τρείς υποψηφίους.

  • Ας σκεφτούμε, γιατί μας πνίγουν τα σκουπίδια; Γιατί από το 2015-2016 έπρεπε να είχε ξεκινήσει ο δήμος τις μελέτες για το νέο κύτταρο αφού το υπάρχον πλησίαζε να κορεστεί. Σήμερα το ετήσιο κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών, από 350.000 ευρώ που ήταν πριν δύο χρόνια, έφτασε στο 1.200.000 ευρώ που θα καλεστούμε να πληρώσουμε εμείς, χωρίς ο έπαρχος και περιφερειακός σύμβουλος να παρέμβει στο περιφερειακό συμβούλιο για να γλιτώσουμε από αυτό το χαράτσι.
  • Γιατί στο χώρο του 2ου γυμνάσιου της Παροικιάς μετά από 17 χρόνια από την αγορά του οικοπέδου δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τίποτα; Γιατί ο έπαρχος εκ μέρους της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μόλις πέρυσι υπέγραψε την μεταβίβαση του οικοπέδου στον δήμο και φυσικά ο δήμος δεν πίεσε για να προχωρήσει η διαδικασία;
  • Γιατί την ομόφωνη απόφαση – πρόταση του δημοτικού συμβουλίου, προς το περιφερειακό συμβούλιο, για την μελέτη παρεμβάσεων στο επαρχιακό δίκτυο και την δημιουργία οδικής παράκαμψης της Παροικιάς από το αεροδρόμια προς την Νάουσα, δεν την εισηγήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος και έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου στο περιφερειακό συμβούλιο;
  • Γιατί ο δήμος το πρόβλημα στάθμευσης (ελεγχόμενη στάθμευση) στην Παροικιά δεν το έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία 3-4 χρόνια;
  • Γιατί ο δήμος μετέτρεψε τον χώρο που προβλέπεται να γίνει το κλειστό γήπεδο στο «Ζευλάκι» σε παράνομη χωματερή τα τελευταία χρόνια;
  • Γιατί ξεχάστηκε και φέτος στα μηνύματα, τόσο του επάρχου όσο και του δημάρχου, για την επέτειο του ναυαγίου, το αίτημα της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και η υπόσχεση του υπουργού για την ανάσυρση του ναυαγίου του «ΣΑΜΙΝΑ» που ρυπαίνει τον κόλπο της Παροικιάς; Θέλουν να μην στενοχωρήσουν τους «δικούς τους» υπουργούς αν και δηλώνουν ανεξάρτητοι και μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος;

Πολλά ερωτήματα ακόμα θα μπορούσα να παραθέσω, όμως πιστεύω ότι όλοι μας μπορούμε να κοιτάξουμε γύρο μας και να αναρωτηθούμε για όλα αυτά που μας απασχολούν και να προβληματιστούμε πριν επιλέξουμε το ψηφοδέλτιο που θα μας επιτρέψει να ατενίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών με αισιοδοξία.

Είναι ανάγκη λοιπόν να σκεφτούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και να δούμε τι μας υπόσχονται τώρα λίγες μέρες πριν τις εκλογές, για να καταλήξουμε στην σωστή επιλογή για το μέλλον της Πάρου.

Η εφημερίδα μας στο πλαίσιο της ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών της Πάρου, ζήτησε και από τους τρεις υποψηφίους δημάρχους να συμμετάσχουν σε δημόσια «ζωντανή» συζήτηση (Debate), με την δυνατότητα  οι ίδιοι οι υποψήφιοι να απευθύνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Με αυτόν τον τρόπο η δημόσια συζήτηση δεν θα ήταν «προκάτ» αλλά ουσιαστική στην βάση των πολιτικών επιλογών του καθενός για το μέλλον της Πάρου.

Από τους επικεφαλής των συνδυασμών ο κ. Ροκονίδας απάντησε θετικά, ο κ. Μπιζάς απάντησε αρνητικά με υπεκφυγές προτείνοντας κάποιος από τους επικεφαλής να κάνει πρόσκληση στους άλλους δύο -λες και ο ίδιος δεν είναι επικεφαλής συνδυασμού-, ενώ τέλος ο κ. Κωβαίος δεν μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει. Απαξίωσαν την ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση των ψηφοφόρων και αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους σε μια ουσιαστική επικοινωνία με τους ψηφοφόρους. Αρκέστηκαν στους προεκλογικούς «μπαλκονάτους» μονολόγους των πολλών «θα» και στα πολυτελή προεκλογικά έντυπα. Φυσικά με την στάση τους αυτή κρύφτηκαν από τους Παριανούς, αφού δεν θέλησαν να παρουσιάσουν την πολιτικές επιλογές τους για το μέλλον του τόπου.

Γιατί άραγε αρνήθηκαν την πολιτική αντιπαράθεση ζωντανά μπροστά στους Παριανούς ψηφοφόρους; Γιατί δεν θέλουν ενημερωμένους τους κατοίκους του νησιού μας; Μήπως τους είναι πιο χρήσιμο να πάμε στην κάλπη μόνο με τα πολλά και εντυπωσιακά «ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ»;

Σε αυτή την εκλογική διαδικασία είναι υποχρέωση όλων να δηλώσουμε την θέληση μας, να πάει η Πάρος μπροστά, με την ψήφο μας. Η αδιαφορία, η απογοήτευση και ο ωχαδερφισμός δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην αποχή.

Είναι ώρα ευθύνης, λοιπόν, για όλους μας. Ας σκεφτούμε με αισιοδοξία για το μέλλον αυτού του υπέροχου τόπου και ας επιλέξουμε τον ΙΚΑΝΟΤΕΡΟ για την δημαρχιακή θέση.

Νίκος Ραγκούσης-Λαουτάρης