Η μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στα νησιά μας ζει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη της περίοδο αφού τα μέτρα στήριξης που είχαν εφαρμοστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 (παρά τις εξωγενείς παρεμβάσεις εξαιτίας των μνημονίων), είχαν βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κατάφερε» να αναστρέψει το κλίμα και να φέρει στα όρια επιβίωσης το 45% των υπαρχόντων επιχειρήσεων. 

Αξίζει να θυμόμαστε ότι την περίοδο 2015-2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

  • Έκανε αποποινικοποίηση των οφειλών προς ΟΑΕΕ, ενώ υπήρχαν τότε 23.000 καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη προς τον ασφαλιστικό τομέα.
  • Έδωσε ιατροφαρμακευτική κάλυψη και για τις ΜμΕ με οφειλές στον ΕΦΚΑ και διαγραφή των χρεών προς το Δημόσιο για νοσήλια των τότε ανασφάλιστων. Ας μην ξεχνάμε τις δεκάδες ανακοινώσεις στις Κυκλάδες για το θέμα από τους εμπορικούς συλλόγους.
  • Καθιέρωσε -για πρώτη φορά- την προστασία πρώτης κατοικίας με επέκταση του νόμου Κατσέλη για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ενώ δημιούργησε την Αναπτυξιακή Τράπεζα και χρηματοδοτικά εργαλεία για ΜμΕ, όπως και τον θεσμό των μικροπιστώσεων έως 25000 ευρώ, για τους πολύ μικρούς επιχειρηματίες.
  • Έφερε τη σεισάχθεια μεγάλου μέρους των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ με δυνατότητα επαναϋπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών από το 2002, με βάση το εισόδημα. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε 60.000 μικροεπαγγελματίες που ήταν εγκλωβισμένοι στα χρέη προηγούμενων ετών.
  • Θέσπισε τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε Δημόσιο και νομοθέτησε τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ) ενοποιώντας δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία.
  • Έκανε τον αναπτυξιακό νόμο με δυνατότητα συμμετοχής στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Δημιούργησε το νέο σύστημα έναρξης και αδειοδότησης επιχειρήσεων σε λίγα λεπτά, όπως και τον Νόμο Δημοσίων Συμβάσεων που διασφάλιζε τη διαφάνεια για τις ΜμΕ.
  • Δημιούργησε 21 τομές για την εξυπηρέτηση των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
    Η ανάγκη νέας προσπάθειας ώστε να επανέλθει η προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης στην οικονομία με ταυτόχρονη επάνοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ανάκαμψη, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από μια Προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα άμεσα μέτρα σε αυτή την πορεία είναι:

1. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους.
2. Εξίσωση με τη φορολογία των μισθωτών, όλων των αυτοαπασχολούμενων και  ελεύθερων επαγγελματιών. Αφορολόγητο εισόδημα στις 10.000 ευρώ.
3. Διαχωρισμό των χρεών και διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε μετά την 1/3/2020 μέχρι και 31/12/2022 (πανδημία) για όλες τις ΜμΕ, προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και βιώσιμη ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις.
4. Αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα με προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, μοναδικής επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, για οφειλές προς τους θεσμικούς πιστωτές. Εντάσσονται πολίτες με εισόδημα, μέχρι 70% πάνω από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και με αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 300.000 ευρώ.
5. Δημιουργία ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, που θα χρησιμοποιείται για τις πληρωμές μισθοδοσίας προσωπικού, προμηθευτών, Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων.
6. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στον κατώτατο συντελεστή.
7. Περιορισμό του ενεργειακού κόστους και μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης καυσίμων στα χαμηλότερα επίπεδα της ΕΕ.
8. Αλλαγή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών για τη δημιουργία ενός σταθερού λειτουργικού αυτοματοποιημένου μηχανισμού προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες.
9. Ανακατεύθυνση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για να ενισχυθούν δράσεις ανάπτυξης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

Μαρία Χανιώτη,
υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.