Είναι σαφές ότι εστάλησαν δύο μηνύματα από τους πολίτες.
Το πρώτο μήνυμα απευθυνόταν στην ΝΔ και προσωπικά στον κο Μητσοτάκη, με την καταδίκη της αλαζονείας που τους διέπει. Η πρώτη ήττα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 υπήρξε εχθές. Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια δεν κατάφερε να έχει κανένα δήμαρχο προσκείμενο σ’ αυτήν, στους τρεις μεγάλους δήμους στους οποίους στοιχημάτισε «όλα τα λεφτά». Αλλά και στις Περιφέρειες ο στόχος 13/13 δεν επετεύχθη, ούτε καν τον πλησίασε. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ΝΔ είναι σήμερα η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε πριν τρεις μόλις μήνες. Όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί επίσης το πρώτο σοβαρό ρήγμα που υπέστη χθες.
Το δεύτερο μήνυμα, το πιο ηχηρό, απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι οι προοδευτικές συσπειρώσεις έχουν μέλλον. Η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων ήταν ηχηρότατο μήνυμα δικαιώνοντας όσους στήριζαν την πολιτική των συνεργασιών.
Οι πολίτες αμέσως μόλις είδαν μια χαραμάδα άνοιξαν διάπλατα την πόρτα!
Δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς και τις παρασκηνιακές δράσεις των πρωτοκλασάτων υπουργών (Α. Γεωργιάδη, Λ. Αυγενάκη) στους πολίτες του Χαλανδρίου και της Θεσσαλίας αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Οι προτάσεις στήριξης σε ανθρώπους άφθαρτους, που έχουν όραμα, σχέδιο, διάθεση συνεργασίας, κέρδισαν. Αυτοί που εργαστήκαν με σοβαρότητα, χωρίς διαχωρισμούς, απειλές και ύβρεις κι όχι αυτοί με τα «τζάκια» πίσω τους ή τα παιδιά του κομματικού σωλήνα νίκησαν!
Οι ψηφοφόροι είπαν ξεκάθαρα ότι, ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οφείλουν να κατανοήσουν ότι αν δεν ξεπεράσουν τα στεγανά τους, κάποιοι και τους μικρομεγαλισμούς τους και δεν υπάρξει συνεργασία της αντιπολίτευσης, τίποτα δεν θα αλλάξει στην διακυβέρνηση της χώρας μας. Στόχος δεν πρέπει μόνο να είναι ποιος θα κατέχει τη θέση της αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού προς όφελος της χώρας που δοκιμάζεται.
Συσπείρωση, συνεργασία, συνδιαμόρφωση, σεμνότητα, σοβαρότητα και σχέδιο λοιπόν όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Ευχή κι ελπίδα τα μηνύματα ληφθούν σωστά από τους παραλήπτες των δημοκρατικών – προοδευτικών δυνάμεων γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μεγάλος νικητής και αυτών των εκλογών ήταν η αποχή κι αυτό αποτελεί το τρίτο μήνυμα που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά ενόψει των Ευρωεκλογών.

Μαρία Χανιώτη,
Πρ. υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
Μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Πάρου – Αντιπάρου