Εκτάκτως, χθες το πρωί, δυο αστυνομικοί με πολιτικά επισκέφτηκαν αιφνιδιαστικά την Πολεοδομία Σύρου και ζήτησαν από τους υπαλλήλους της όλα τα αρχεία του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), της υπηρεσίας που εξετάζει τα αυθαίρετα.

Το ΣΥΠΟΘΑ είναι κάτι αντίστοιχο με το Εφετείο, αν θεωρήσουμε ότι η Υπηρεσία Δόμησης είναι αυτή που αποφασίζει για την υπόθεση σε πρώτο επίπεδο. Με την διαφορά ότι εδώ ο πολίτης μπορεί να ζητήσει επανεξέταση της υπόθεσης αν θεωρεί ότι διαθέτει συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν μία θετική απόφαση. Σε ιδιάζουσες περιπτώσεις πολύ μεγάλων ή ειδικών ακινήτων ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσφύγει στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), όργανο αντίστοιχο με τον «Άρειο Πάγο».

Η έφοδος των αστυνομικών Αρχών στην Πολεοδομία Σύρου έγινε με εισαγγελική παραγγελία και σκοπός είναι η διεξοδική έρευνα αποφάσεων του ΣΥΠΟΘΑ από το 2015 έως το 2019. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για αποφάσεις που έχουν δεκτές τις ενστάσεις για τις ακυρώσεις σημαντικών αυθαιρέτων στη Μύκονο, καθώς και μειώσεις προστίμων που είχαν υποβληθεί από την Πολεοδομία Σύρου. Κάποιες απ’ αυτές τις αποφάσεις αφορούν σε βίλες – μεγαθήρια που έχτισαν επιφανείς επιχειρηματίες, ενώ άλλες έχουν να κάνουν με επέκταση μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν στη διάθεση τους πληροφορίες ότι την περίοδο 2015 έως 2019 έγιναν πολλές ακυρώσεις σε πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε αυθαιρετούχους και θέλουν τώρα να ελέγξουν τη νομιμότητα αυτών των ακυρώσεων. Μάλιστα εκείνη τη χρονική περίοδο υπήρξαν προστριβές και αντιπαραθέσεις στελεχών της Πολεοδομίας με στελέχη της Πολεοδομίας για την ακύρωση των προστίμων. Πιθανό είναι να κληθούν τις επόμενες ημέρες για να καταθέσουν στον εισαγγελέα πρώην και νυν στελέχη του ΣΥΠΟΘΑ και της Πολεοδομίας Σύρου για συγκεκριμένες περιπτώσεις αυθαιρέτων.

Πηγή: www.mononews.gr

bluestarferries

goldenstarferries