Εμπιστοσύνη, που έρχεται με ταχύτητα χελώνας και φεύγει με ταχύτητα λαγού! Ένας αδιάψευστος κανόνας, που δίνει πολλές απαντήσεις στις ερωτήσεις για τη σημερινή κατάσταση των πολιτικών κομμάτων μας.

Είναι γεγονός ότι διάγουμε από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών, πιο δύσκολη και από αυτές των μνημονιακών χρόνων. Και οικονομικά με τις μεγάλες ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας και εθνικά, με τους πολέμους και υγείας, με την γρίπη και τον κορονοϊό που δεν λένε να κοπάσουν. Με εμβόλια, με επιδόματα ενέργειας, καλάθια γιορτών και πάσης φύσεως κοινωνικά μερίσματα, ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών προσπαθεί να τα βγάλει πέρα αλλά με μεγάλη δυσκολία.

Η αχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ είναι πολύ αχνή, για να ζωντανέψει στοιχεία αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά. Οι θετικές προβλέψεις εγχώριων και ξένων ειδικών, για άνοδο των δεικτών της οικονομίας, μπορεί να αποτελούν μελλοντική αυτοεκπληρούμενη θεωρία, αλλά δεν παύει να είναι θεωρία. Και όπως γνωρίζουμε από τον Μαρξ, «τα πράγματα γίνονται σοβαρά όταν η θεωρία πρέπει να αναμετρηθεί με την πράξη».

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας στερούνται παντελώς πόρους επιβίωσης, αντιμετωπίζουν τις απρόβλεπτες αντιξοότητες της σκληρής πραγματικότητας και σίγουρα δεν μπορούν να δουν με αισιοδοξία το αύριο της δικής τους ζωής, όσο κι αν οι πολιτικοί το διατυμπανίζουν.

Η κυβέρνηση καλά τα πάει μέχρι στιγμής, χάριν της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πρόσωπο της, πράγμα το οποίο αποτυπώνεται και στις πολλαπλές δημοσκοπήσεις, τις οποίες δύσκολα αποδέχεται η αντιπολίτευση, αν και οι διαφορές είναι τεράστιες.

Η εμπιστοσύνη είναι το πρώτο σε προτεραιότητα κριτήριο επιλογής ηγέτη και κόμματος εξουσίας, από τους πολίτες.

Οι πολίτες συσπειρώθηκαν στην κυβέρνηση, που ομολογουμένως  στην πρώτη τετραετία τα πήγε αρκετά καλά. Μετά, στην αρχή της δεύτερης τετραετίας, καλοκαιριάτικα, έκανε τα λαθάκια της, κυρίως στα θέματα των προληπτικών μέτρων. Όμως τα πολλαπλά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα χρονιά, αρχής γενομένης, από  την έξαρση του μεταναστευτικού, την ακρίβεια, τις μεταρρυθμίσεις που λιμνάζουν και φυσικά το αναμενόμενο σκληρό ροκ της αντιπολίτευσης στην προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών, όλα αυτά ούτε αντιμετωπίζονται με  πρωθυπουργικά διαγγέλματα και θετικές προβλέψεις των υπουργών ούτε και από το πλούσιο συναίσθημα φιλανθρωπίας ολίγων «προνομιούχων» πολιτών, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένες λύσεις να υιοθετηθούν. Η εμπιστοσύνη καλή είναι αλλά δεν γεμίζει το καλάθι στο σουπερμάρκετ.

Παράλληλα θα πρέπει να τηρηθεί με θρησκευτική ευλάβεια η ενότητα του λαού, μακριά από λαϊκισμούς γιατί ο διχασμός καιροφυλακτεί και θα φέρει πολλά δεινά στη ζωή μας ακόμη και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Η άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας είναι, για τη νέα χρονιά, ένα δύσκολο σταυρόλεξο, με δεδομένα που συνεχώς αλλάζουν και απρόβλεπτους εξωγενείς παράγοντες. Και η εμπιστοσύνη των πολιτών, δεν φτάνει.

Καλά Χριστούγεννα και μια νέα χρονιά, με μόνο Καλά Νέα!
Μαζί του χρόνου!

Θανάσης Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγος

bluestarferries

goldenstarferries

ΙΑΤΡΟΝΗΣΟΣ ΠΑΡΟΥ