Με ανακοίνωση από τον δήμο Πάρου, γνωστοποιείται ότι ολοκληρώθηκε το καινοτόμο πιλοτικό έργο για την φυτοπροστασία των Κεδροδασών, σε Μικρό, Μεγάλο Φιλίζι και Σάντα Μαρία.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Ο Δήμος Πάρου καλεί τους Πολίτες και τους επιχειρηματίες των περιοχών να συνδράμουν στην προστασία  των Κεδροδασών: συστήνεται να αποφεύγονται στις περιοχές αυτές δραστηριότητες όπως κατασκήνωση, βοσκή κλπ. καθώς και ρίψη απορριμμάτων (πλαστικά, ηλεκτρικές συσκευές, οικοδομικά υλικά, ξενοδοχειακός εξοπλισμός κλπ.).
Τα Κεδροδάση είναι ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα, θεμελιώδους αξίας για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Αναγνωρίζοντας την αξία τους, καθώς και τη σημασία της διαφύλαξης και της διατήρησής τους για τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος στο νησί της Πάρου, επελέγησαν πιλοτικά οι περιοχές Μικρό και Μεγάλο Φιλίζι καθώς και η Σάντα Μαρία για την εφαρμογή ενός καινοτόμου έργου για την φυτοπροστασία τους. H προσβολή και στις τρεις περιοχές επέμβασης είναι εκτεταμένη καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα εντός του δάσους είναι έντονη και οι φθορές των δένδρων είναι εμφανώς ορατές.
Το έργο ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου 2023 και ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου 2023. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, εκτελέστηκαν εργασίες όπως: κλάδεμα και κοπή προσβεβλημένων μερών των δένδρων, συγκέντρωση προϊόντων κλαδέματος, αποκομιδή και καύση τους καθώς και επούλωση των τομών κοπής με ειδική πάστα τομών για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μετάδοσής της.
Οι εργασίες έγιναν με την επίβλεψη και τη συνεργασία του Δασαρχείου Σύρου και τις οδηγίες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος στην περιοχή της Λάγγερη όπου έχουν προγραμματιστεί ανάλογες εργασίες στο άμεσο μέλλον.  Επιπλέον, στάλθηκαν δείγματα για τον έλεγχο ύπαρξης μυκητολογικών προσβολών καθώς και για την πιθανότητα αυτές να έχουν μεταφερθεί σε νοτιότερες περιοχές, όπως Μώλος και Τσουκαλιά. Στις περιοχές αυτές δεν ανιχνεύθηκε προσβολή από την ασθένεια, πάρα ταύτα έχει προγραμματιστεί επανέλεγχος.
Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος Πάρου καλεί τους πολίτες και τους επιχειρηματίες των περιοχών να συνδράμουν στην προστασία των Κεδροδασών της Πάρου και συγχρόνως συστήνεται να μην γίνεται χρήση των περιοχών αυτών για δραστηριότητες όπως κατασκήνωση, βοσκή κλπ. καθώς και ρίψη απορριμμάτων όπως πλαστικά, ηλεκτρικές συσκευές, οικοδομικά υλικά, ξενοδοχειακός εξοπλισμός, κ.λπ.
Τέλος, όσοι ιδιοκτήτες γειτνιάζουν με Κεδροδάση στις περιοχές Μικρό και Μεγάλο Φιλίζι και Σάντα Μαρία, καλούνται να ζητήσουν έγκριση κοπής των ξερών κλαδιών από τα δέντρα τους από το Δασαρχείο Νάξου, email: dasinax@otenet.gr, ή να απευθυνθούν στο Δασικό Φυτώριο Πάρου για να διαβιβάσουν υπηρεσιακώς το αίτημά τους.
Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Πάρου, με αίσθημα ευθύνης προς το περιβάλλον και την  κοινωνία, μέσω σχετικών δράσεων, στοχεύει στη μείωση των πλαστικών και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση.
Η προστασία του Περιβάλλοντος οφείλει να είναι τρόπος ζωής για όλους μας, όπως και η προσπάθειά μας να παραδώσουμε έναν κόσμο καλύτερο στην επόμενη γενιά.