Στο πλαίσιο των παναιγαιακών κινητοποιήσεων για τα οξυμένα προβλήματα στις δομές Υγείας, που βιώνουν ολοένα και πιο έντονα οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (2/11) και στην Πάρο συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας, με την παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων, συλλόγων και φορέων.

Με βροντερή φωνή και σύνθημα «Δεν πάει άλλο! Υγεία δημόσια και δωρεάν για όλο τον λαό!», οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Πάρου που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική που -σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων- καταδικάζει τους νησιώτες σε επικίνδυνες ελλείψεις.

Οι νησιώτες αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα στις δομές Υγείας και καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με την αδυναμία πρόσβασης ακόμα και σε απλές ιατρικές πράξεις. Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών, με γενναία κρατική χρηματοδότηση, είναι το σύνθημα – διεκδίκηση που βρίσκεται στην προμετωπίδα των σωματείων, συλλόγων και φορέων.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησαν εκπρόσωποι από σωματεία, συλλόγους και φορείς του νησιού, όπου αναφέρθηκε η σημασία της αποψινής κινητοποίηση και η οποία θα κορυφωθεί πανελλαδικά την Δευτέρα (6/11) στην Αθήνα, ενώ διαβάστηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

«Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή σας, στο κάλεσμα των σωματείων, συλλόγων και φορέων της Πάρου και Αντιπάρου σήμερα Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, έξω από το Κέντρο Υγείας στην Παροικία, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγική κατάσταση σε όλη την δομή της υγείας και της προστασίας του λαού.
Η κατάσταση στον τομέα της υγείας των νησιών είναι απαράδεκτη. Τη βιώνουμε μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο “ζύγι” των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας και καταδικάζει τους νησιώτες σε επικίνδυνες ελλείψεις.
Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων έως και σήμερα, που γι’ αυτούς η υγεία είναι «εμπόρευμα» και το δικαίωμα σε αυτή “κόστος”, που φέρνει πακτωλό χρημάτων στους μεγάλους επιχειρηματικού ομίλους και τραγικές ελλείψεις για το λαό μας.
Η αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνεχίζει να παραμένει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Οι συνέπειες της ΥΠΟστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα, της ελλιπούς χρηματοδότησης, της αδιαφορίας για την απορρόφηση νέων επιστημόνων  είναι εμφανείς πλέον και στα μεγάλα νοσοκομεία των αστικών κέντρων.
Το Γ.Ν Σύρου, το μόνο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο για τους 122.000 μόνιμους κατοίκους των Κυκλάδων, συνεχίζει να έχει τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Μονόδρομος θα είναι σε λίγο η ουσιαστική λειτουργία του νοσοκομείου ως ένα ακόμα Κέντρο Υγείας.
Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού παραμένει ένα μεγάλο φιάσκο. Κανένα κίνητρο για ένταξη στο σύστημα τους ιδιώτες γενικούς Ιατρούς ή Παθολόγους, ελάχιστες προσλήψεις στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Το πλάνο του Υπουργείου για λύση του προβλήματος είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία: να μετονομάσουν τους Αγροτικούς Ιατρούς σε Οικογενειακούς!
Αλλά και στον τομέα της διακομιδής των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη δυνατότητα γρήγορης μεταφοράς των ασθενών στο κατάλληλο νοσοκομείο. Το δε πλάνο απόκτησης ταχυπλόων για γρήγορη μετακίνηση των ασθενών μάλλον βυθίστηκε κάπου στου Αιγαίου τα νερά.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ.
Σήμερα στην συγκέντρωση μας ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους νησιώτες του Αιγαίου και επισημαίνουμε ότι η υγεία για όλους δεν είναι ουτοπία. Είναι το αυτονόητο για κάθε κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της.
Απαιτούμε υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες, με πλήρη στελέχωση όλων των δημοσίων δομών υγείας με γενναία κρατική χρηματοδότηση  προλήψεις μόνιμου προσωπικού και στελέχωση με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι φορείς, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας».