Τη Τήνο και τη Μύκονο επισκέφθηκε το προηγούμενο διάστημα η υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαρία Χανιώτη, έχοντας συναντήσεις με τοπικούς φορείς, επαγγελματίες και πολίτες.

Στη Τήνο…

Το Σάββατο (6/5) η κ. Χανιώτη, συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή συντονιστή της Ο.Μ. Τήνου, Βαγγέλη Κοντιζά, επισκέφτηκε τη Χώρα, όπου συναντήθηκε με μέλη, φίλους του κόμματος, επαγγελματίες και πολίτες, ώστε να επικοινωνήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αλλά κυρίως για να ακουστούν οι προβληματισμοί των πολιτών.

Την Κυριακή, (7/5)  η κ. Χανιώτη με τους συν-υποψήφιούς της Β. Γλέζο και Ν. Συρμαλένιο, παραβρέθηκαν στο μεγάλο προσκύνημα στο Βρυσί της Παναγίας Βρυσιώτισσας όπου μαζί με πλήθος πιστών τόσο από την Τήνο, όσο και απ’ άλλα νησιά των Κυκλάδων, συμμετείχε στη λιτάνευση της εικόνας και τη Θεία λειτουργία. Στη συνέχεια η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τους συν-υποψηφιους της Β. Γλέζο, Ν. Συρμαλενιο, Θ. Καραμολέγκου περιόδευσαν στα χωριά Πύργο, Κώμη και Καλλονή.

Η κ. Χανιώτη έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Είναι κοινή διαπίστωση σε κάθε επίσκεψή μου σε νησί των Κυκλάδων, ότι υπάρχει αγανάκτηση από τους πολίτες για την κατάσταση που βιώνουν. Οι δίκαιες διαμαρτυρίες τους έχουν να κάνουν με την υγεία, την εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα, την έλλειψη έργων υποδομών στα νησιά μας, και εντέλει, την ανάγκη του κόσμου για πολιτική αλλαγή. Η πολιτική αλλαγή πλησιάζει γιατί οι πολίτες όλης της χώρας δίνουν ραντεβού στις κάλπες στις 21 Μαΐου. #Δικαιοσύνη παντού, #δικαιοσύνη στους νησιώτες, #δικαιοσύνη τώρα!».

Στη Μύκονο…

Η κ. Χανιώτη ξεκίνησε τις επαφές της –συνοδευόμενη από τον Συντονιστή της Ο.Μ. Μυκόνου, Ορέστη Παπαλουκά- με επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας του νησιού όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τη διοικήτρια, Ντίνα Σαμψουνη και το νοσηλευτικό προσωπικό. Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και ελλείψεων προσωπικού στο Κέντρο Υγείας και η ανάγκη κτιριακής αναβάθμισης ήταν τα ζητήματα που κυρίως προτάθηκαν.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με συν-υποψηφιους της στην Άνω Μερά, με μέλη του συντονιστικού της ΟΜ Μυκόνου, φίλους του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και τον περιφερειακό σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου, Μηνά Λυριστή. Εκεί, τέθηκαν τα ζητήματα του υπερτουρισμού, το μείζον ζήτημα της έλλειψης στέγης για εκπαιδευτικούς και ιατρούς. Κάτι που τους αναγκάζει να φεύγουν, εφόσον δε βρίσκουν σπίτια για να στεγαστούν.

Επίσης, η κ. Χανιώτη συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά και συνεργάτες του. Κύρια ζητήματα που τέθηκαν κατά τη συνάντηση αυτή, ήταν η υποχρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η υπερδόμηση και οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες, με κορυφαία τον πρόσφατο ξυλοδαρμό υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, πράξη απολύτως απαράδεκτη και καταδικαστέα. Ακόμα, υπήρξε σκεπτικισμός για τον Νόμο που απαγορεύει νέες άδειες δόμησης εκτός οικισμού, αλλά επιτρέπει τις οικοδομικές άδειες μεγάλων τουριστικών υποδοχέων που προβλέπονται από το ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης).

Η κ. Χανιώτη μετά τις συναντήσεις έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Σ’ ένα ακόμα νησί των Κυκλάδων βλέπουμε την κατάφορη αδικία και τον παραλογισμό που υπάρχει. Από τη μία η Μύκονος συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στο Α.Ε.Π. και από την άλλη η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη ενίσχυσης προσωπικού σε Πολεοδομία, Αστυνομία και Κτηματική Υπηρεσία κλπ. Και… μιλάμε πάντα για τη Μύκονο, που ακόμα και ο πιο αδαής κατανοεί την ανάγκη που υπάρχει σ’ αυτό το νησί για την ενίσχυση του προσωπικού στους παραπάνω τομείς. Σε ό,τι αφορά τον τομέα υγείας η Μύκονος δεν πρωτοτυπεί! Έχει ακριβώς τα ίδια προβλήματα που έχουν και οι υπόλοιπες Κυκλάδες. Εδώ, στη Μύκονο των χιλιάδων επισκεπτών, δεν υπάρχει ορθοπεδικός, οι διακομιδές είναι σχεδόν  σε καθημερινή βάση, τα κτιριακά προβλήματα του Κέντρου Υγείας πολλά και καμία κουβέντα για την κτιριακή του αναβάθμιση. Όμως όλα αυτά θα λάβουν τέλος στις 21 Μαΐου, όχι γιατί το θέλουμε εμείς, αλλά γιατί το επιζητά η κοινωνία μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έχει εμπειρία, έχει σχέδιο. Η νησιωτικότητα αποτελεί προτεραιότητα. #Δικαιοσύνη παντού, #δικαιοσύνη στους νησιώτες, #δικαιοσύνη τώρα!».