Το ανοικτό θέατρο του Λυκείου Παροικιάς γέμισε από κόσμο το βράδυ της Παρασκευής (29/9) στην εκδήλωση που οργάνωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου με θέμα τον Πολιτισμό και ομιλητές τη Σεμίνα Διγενή (δημοσιογράφο, συγγραφέα και βουλευτή του Κ.Κ.Ε.) και τον Κώστα Ροκονίδα (υποψήφιο δήμαρχο Πάρου με τη Λαϊκή Συσπείρωση).

Η Σεμίνα Διγενή ξεκίνησε την ομιλία της επισημαίνοντας ότι «ο πολιτισμός είναι μια έννοια που χωράει όχι μόνο την τέχνη, αλλά το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας. Χωράει από τα παλαιολιθικά εργαλεία μέχρι τα βιομηχανικά ρομπότ, από τα σκίτσα των σπηλαίων μέχρι τους πίνακες του Πικάσο, από τα θεωρήματα του Πυθαγόρα μέχρι τη κβαντική χρωμοδυναμική, από τα έπη του Ομήρου μέχρι τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, όπως έχει πει κι ο καθηγητής Αστροφυσικής Κ. Αλυσσανδράκης. Περιέχει τους αγώνες των καταπιεσμένων και την αντίδραση των καταπιεστών. Ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής, είναι συμπεριφορά, κι ενώ κάθε κυρίαρχος θέλει να τον ελέγχει, κάθε κατατρεγμένος τον χρειάζεται για καταφύγιο αλλά και εφαλτήριο».

Στη συνέχεια η κ. Διγενή, αφού αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχεται ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, τόνισε για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου: «Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου έχει αποδείξει πως είναι η δύναμη που μάχεται για τα λαϊκά συμφέροντα. Η δύναμη που εκφράζει τη λαϊκή αντιπολίτευση για τα θέματα Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, για το νερό, την Ενέργεια, την καθαριότητα, τις ασφαλείς και φθηνές μεταφορές, τα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας. Ο υποψήφιος δήμαρχος της Πάρου, ο Κώστας Ροκονίδας, με όπλο τις αξίες, την αγωνιστικότητα και τη συνέπεια, είναι αποφασισμένος να παλέψει και να διεκδικήσει λύσεις για τα προβλήματα των Παριανών. Δεν είναι απ’ αυτούς που ακολουθούν την τακτική καθολικής αποδοχής της κεντρικής εξουσίας και της άκριτης υποταγής στην πολιτική της. Έχει αποδείξει πως μπορεί να συγκρούεται με την απάνθρωπη πολιτική, που όλα τα βάζει στο ζύγι κόστους – οφέλους. Βρέθηκε πάντα απέναντι στην πολιτική που θέλει τους δήμους φορομπηχτικούς μηχανισμούς και που αντιμετωπίζει τις παροχές στους δημότες στη βάση της ανταποδοτικότητας (πλήρωσε για να έχεις), στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες και παροχές.
Το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης συγκροτούν άνθρωποι έντιμοι που οραματίζονται και σχεδιάζουν τη διαμόρφωση μιας καθημερινότητας στην Πάρο που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της, με την προστασία και τον σεβασμό του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Oι Παριανοί δεν έχουν λόγο να υπομείνουν κι άλλα νέα πειράματα, νέα παραμύθια, νέες υποσχέσεις, νέα λόγια του αέρα. Κυρίως δεν φαντάζομαι να διασκεδάζουν με τα προεκλογικά σόου του κάθε νυν και μελλοντικού Καλοχαιρέτα. Υπάρχει ανάγκη αλλαγής πολιτικής, αλλαγής σελίδας, αλλαγής πορείας στο νησί. Το είχε πει κι ο Αρχίλοχος. Μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα!».

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Κώστας Ροκονίδας, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Για εμάς, ο πολιτισμός δεν είναι κάτι το δευτερεύον, μια υποσημείωση – που μπήκε για να μπει – ως φανταχτερή “γαρνιτούρα” σε κάποιο προεκλογικό πρόγραμμα. Δεν είναι κομμάτι κάποιας αόριστης επίκλησης για ένα γενικά και αόριστα καλύτερο μέλλον. Δεν είναι κομμάτι κάποιου “μάρκετινγκ” για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Για εμάς, ο πολιτισμός αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και θεμελιώδη ανάγκη για τον λαό. Ως τέτοιο τον αντιλαμβανόμαστε και ως τέτοιο τον αντιμετωπίζουμε, χαράσσοντας τις προτάσεις μας και σχεδιάζοντας τις πολιτικές μας ως υποψήφια δημοτική αρχή. “Πολιτισμός για όλους, πολιτισμός παντού”!».

Σημειώνεται ότι, η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα, λαϊκά τραγούδια και χορό.