Όπως είναι φυσικό ο καταστροφικός και φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία και την Συρία προκάλεσε την παγκόσμια θλίψη και οδύνη. Το ίδιο ασφαλώς συνέβη και στη χώρα μας, αφού μας θύμισε αντίστοιχα φονικά χτυπήματα του Εγκέλαδου. Κυρίως όμως μας θύμισε ότι η χώρα μας παραμένει χωρίς ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση με ευθύνη διαχρονικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Κι’ αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη σεισμικότητα στη Ευρώπη, αφού με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 100 χρόνων, σημειώνεται κατά μέσο όρο ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους άνω των 5,7 Ρίχτερ σχεδόν κάθε 19 μήνες! 

Το 1999, μετά τον σεισμό στην Αθήνα, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να γίνει ένας ταχύς οπτικός έλεγχος, μέχρι σήμερα το 80%, από τα περίπου 80.000 δημόσια κτήρια, σχολεία, νοσοκομεία, κ.λ.π. που σε κάθε σεισμό αποδεικνύεται η τρωτότητά τους, παραμένει ανέλεγκτο. 

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σ’ αυτά που έγινε αυτός ο έλεγχος βρέθηκε ότι κοντά στο 30% έχριζε ανάγκης άμεσων παρεμβάσεων, που μόνο σε ελάχιστα απ’ αυτά έχουν γίνει. Τέτοιοι έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν όχι μόνο στα δημόσια κτίρια, αλλά και σε εργοστάσια και επαγγελματικούς χώρους, χώρους διασκέδασης και γενικά σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. 

Δηλαδή, μετά από 24 χρόνια δεν έχουν ελεγθεί (και αυτά πλημμελώς όπως αναφέρουν οι ειδικοί) περισσότερα από 8.000 κτήρια. Ούτε το 1/10, δηλαδή, των δημοσίων κτηρίων της χώρας…

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς;
Την αξιοπιστία των λόγων τους ή την απραξία των πράξεών τους; 

Ο αντισεισμικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτηρίων του νησιού (παιδικοί σταθμοί – νηπιαγωγεία – δημοτικά – γυμνάσια – λύκεια – ΚΑΠΗ – γηροκομείο – δημόσιοι οργανισμοί κ.τ.λ.) που ανέρχονται περίπου στα 75 κτήρια πρέπει να γίνει άμεσα. 

Το θέμα επείγει. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αν θέλουμε να διαφυλάξουμε το ανθρώπινο δυναμικό που ζει και εργάζεται πάνω στο νησί. Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη ζωή των παιδιών μας. 

Από τις καταστροφικές συνέπειες του Εγκέλαδου της Τουρκίας και Συρίας ας βγάλουμε τα απαραίτητα διδάγματα. 

Αντισεισμική θωράκιση όλων των δημόσιων κτηρίων του νησιού εδώ και τώρα. Η αντισεισμική θωράκιση είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι εμπόρευμα. Είναι επένδυση για την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού. 

Σωτήρης Χουλιάρας